Telaferli akademisyen Abbas: Türkiye, Musul’a yönelik harekâta aktif katılamaz

Telaferli akademisyen Ziya Abbas, Erdoğan’ın sözlerini değerlendirdi.

Yayınlanma: 07.09.2016 - 19:17
Abone Ol google-news

Fırat Kalkanı operasyonunun güneye doğru kayıp kaymayacağı tartışılırken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları gözleri Fırat’ın doğusuna çevirdi. Erdoğan, Musul’un kuzeyindeki Telafer’deki Türkmenleri hatırlatarak “Türkmenleri orada tamamen bitirmeye kalkabilirler. Başika kampımız da orada” uyarısı yaptı. Peki Türkiye’nin, Musul üzerinden IŞİD bir operasyonuna girişmesi söz konusu olabilir mi? Uluslararası ilişkiler konusunda uzman Tel Aferli akademisyen Dr. Ziya Abbas’a sorduk. Musul’a yönelik çıkışı ‘Suriye’deki Fırat Kalkanı operasyonuna yönelik bir adım’ olarak tanımlayan Abbas, TSK’nin Mınbiç ve Rakka’ya inmesiyle tehlikenin daha da artacağını, zira güneyde IŞİD’in ciddi toplumsal zemini olduğunu anımsatarak “Musul’a da aynı durum söz konusu” dedi. Musul’da özellikle Türkmen bölgelerinin bugün neredeyse tamamen boşaltılmış olduğunu söyleyen Abbas “Telafer’i örnek verecek olursak neredeyse nüfusun yüzde 85’i şehri terk etmiş durumda. Terkedenlerin yüzde elliden fazlası Caferi ve Alevi kesim” dedi.

Cihatçıların Musul’u

 Radikal İslamcıların Musul’da çok ciddi tabanı olduğunu belirten Abbas şunları söyledi: “Musul Irak El Kaide’siydi. Daha sonra Irak İslam Devleti’ne dönüştürüldü. Daha da sonra Irak-Şam İslam Devleti’ne. Bugünkü adıyla IŞİD, öncesinde benzer diğer örgütler, Musul bölgesinde 2003’ten beri çok etkiliydi. IŞİD zora düştüğünde yeraltına çekildiler. Ama her birimde faaliyetleri çok etkiliydi. Örneğin 2014’e kadar kalkınma anlamında Musul’da herhangi bir proje yapılacaksa, bunlar mutlaka pay alıyordu. 2014 sonrasında Baasçılar ve Nakşibendilerle birlikte Musul’u ele geçirdiler. Daha sonra aralarında anlaşmazlıklar çıkınca kent resmi olarak IŞİD’in kontrolüne girdi.” Irak ordusunun Musul operasyonuna hazırlık çerçevesinde Telafer’e yürümesinin söz konusu olduğunu söyleyen Abbas, Irak hükümetinin Musul’a yönelik operasyonunu “İran’ın bölgedeki nüfuz mücadelesi” olarak da ele almak gerektiğini belirtti. Türkiye’nin bu bağlamda İran’la karşı karşıya gelebileceğini savunan Abbas, şöyle devam etti: “Türkiye eğer Telafer’deki Türkmenlere destek sağlayacaksa onlarla sağlam bir iletişim kurmalı. Çünkü Şii Türkmenlerin askeri operasyonlarda yer alması bölgedeki toplumsal barışı çok etkileyecek. Sünni Türkmenlerden oluşan pek bir askeri güç yok Irak’ta. Bunların bir kısmı da zaten IŞİD sempatizanı.

Esas olarak güvenlik güçlerinde Şii Türkmenler yer alıyorlar. Şii Türkmenlerin son zamanlarda artan mezhep gerilimi yüzünden Türkiye’ye bakışı olumsuz. Türkiye’nin tamamen Sünni kutbun yanında olduğunu düşünüyorlar. Türkiye açısından bunları geri kazanmak için adımların atılması gerekiyor. Aksi takdirde Türkiye orada birşey yapamayabilir.” Irak Bölgesel Kürt yönetiminin Musul’daki bazı köyleri IŞİD’den almaya girişmesini “Sünni Araplarla Kürtler arasında federasyon fikrine” dayandıran Abbas, “Bu iki seneden beri gündeme geliyor. Musul’un IŞİD’den kurtulması, sonrasında da Musul Federal Bölgesi kurulması planları yapılıyor.

Onun da Erbil’le birlikte hareket etmesi ya da katılması tartışılıyor. Türkiye’nin Barzani ile yakın ilişkileri var. Musul Operasyonu’na Türkiye’nin çok aktif katılacağını tahmin etmiyorum. Türkiye Kuzey Suriye’de yürütülen Fırat Kalkanı çerçevesinde sınırlı kalacak. Rakka operasyonuyla ilgili çok net bir tablo yok. Fırat’ın doğusunda kalıyor. Türkiye’nin zaten Fırat’ın doğusuna operasyon düzenlemesi çok gündeme gelmemişti” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler