Aile hekimlerini fişleme komisyonu

Mersin’de kaymakamlığın kurduğu heyetin, aile hekimleriyle yüzyüze görüşerek ‘FETÖ sorgu formu’ doldurttuğu belirtildi

Yayınlanma: 08.09.2016 - 21:09
Abone Ol google-news

Mersin’in Erdemli ilçesinde Kaymakamlık tarafından alınan karar doğrultusunda 3 kişilik bir heyetin aile sağlığı merkezlerinde hekimlerle birebir görüşme yaptığı, heyetin FETÖ ile bağlantılı sendika ve derneklere üye olunup olunmadığı, FETÖ okullarıyla ilişkisinin olup olmadığı, memuriyet hayatı boyunca nerede kaldığı gibi soruların yer aldığı formları hekimlere imzalattığı ortaya çıktı. Aile Hekimleri Derneği Başkanı Gürbüz Şen, “Devlet aslında tüm bu soruların cevaplarını öğrenecek imkânlara sahipken bu tür formlar doldurtmak farklı şey ifade eder. Burada amaç çalışanı yıldırmak, örgütlülükten uzaklaştırmaktır” dedi.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmalar kapsamında binlerce kamu çalışanı “FETÖ üyesi olduğu” gerekçesiyle açığa alındı, binlercesi ihraç edildi. Soruşturmalar kapsamında, kamu kurumları amirlerinden, sorumlu oldukları birimlerdeki kamu çalışanı, eşi ve çocukları hakkında bilgi istendiği daha önce gazetemizin haberlerine yansımıştı. Erdemli Kaymakamlığı’nın benzer bir uygulamayı, 3 kişilik bir komisyon kurarak ve komisyona aile sağlığı merkezlerinde çalışan hekimlerle birebir görüşme yetkisi vererek hayata geçirdiği ortaya çıktı.

‘İMZA DA İSTENİYOR’

Komisyon için hazırlanan “Birebir Görüşme Formu” başlıklı matbu evrakta görüşme nedeni, Erdemli Kaymakamlığı’nın 27 Temmuz 2016 tarihli kararına dayandırılıyor. Evrakta “görüşme konuları” başlığı altında ilk olarak “FETÖ/ PDY terör örgütü ile tüm sağlık, eğitim, öğrenci yurdu, pansiyon, vakıf, dernek ile bunların iktisadi işletme, sendika, federasyon ve konfederasyon üyelik ve bağlantı durumu” ifadesine yer veriliyor ve aile hekiminin bu konularda yanıt vermesi isteniyor. Evrakta ayrıca aile hekiminden sosyal paylaşımları, eş ve çocuklarının bu kurum ve kuruluşlarla ilgisi, memuriyet hayatı boyunca kaldığı yerler, mezuniyet ve okul durumu gibi sorulara yanıt vermesi ve imza altına alması isteniyor.

‘BU MOBBİNGDİR’

Mersin Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Gürbüz Şen, bu uygulamayı mobbing olarak nitelendirerek, “Bu uygulamada temel amaç insanları sendikalardan, sivil toplum örgütlerinden soğutmak. Bir anlamda ‘Bakın şimdi bir sendikaya üyesiniz ama günün birinde siz de işinizden atılırsınız’ deniliyor. Kamu çalışanlarında aranan suç nedir onun tanımı yapılmalı. Bu tür mobbing tarzı faaliyetler yüzünden insanlar sosyal medyada yazı yazarken bile korkar hale geldi. Bir kamu çalışanıyla ilgili, bir hekimle ilgili ciddi bir şüphe olur, somut deliller olur, o kişi hakkında soruşturma açılır. Ama şu anda bu uygulama herkese karşı yapılıyor. Bu formları doldurmaları üzerinde belli bir şüphe olanlardan, soruşturmaya uğrayanlardan değil herkesten isteniyor.

Devlet aslında tüm bu soruların cevaplarını öğrenecek imkânlara sahipken bu tür formlar doldurtmak farklı şey ifade eder. Burada amaç çalışanı yıldırmak, örgütlülükten uzaklaştırmaktır. Bu süreçte birçok kişi sendikalardan, sivil toplum örgütlerinden istifa edecektir. Zaten istenen de bu. Şiddetle reddediyorum ve üyelerimize bu formu doldurmamaları çağrısında bulunuyorum” ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon