Sur ve Silvan'a kayyım hazırlığı

Sur ve Silvan belediyelerine kayyım atandığı haberleri büyük tartışma yarattı. HDP çevrelerinde ise çok sert tepkilere yol açtı. Tepkiler üzerine Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy yeni bir açıklama yaptı ve “Şu anda kayyım ataması yapılmamıştır. Diyarbakır’a döndüğümde değerlendirilecek konulardan biridir. Kayyım atanmayacak anlamına gelmiyor. Sadece şu anda bir görevlendirme ve atama yok” dedi.

Yayınlanma: 08.09.2016 - 23:48
Abone Ol google-news

Diyarbakır’ın Sur ve Silvan ilçe belediyelerine dün Kanun Hükmünde Kararname kapsamında kayyım atanmasına karar verildiği haberi medyaya sızmıştı. Özyönetim açıklamasına katıldıkları gerekçesiyle bir süre tutuklu kalan ve İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alanın Sur Belediye Eşbaşkanları Seyid Narin ve Fatma Şık Barut’un yerine Sur Kaymakamı Memduh Tura, Silvan Eşbelediye Başkanları Yüksel Bodakçı ve Melikşah Teke yerine ise Silvan Kaymakamı Murat Kütük’ün atandığı ileri sürülmüştü. Nitekim polis Sur Belediyesi çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı.

Valinin kayyım atanmasına açık kapı bırakan sözleri tepkileri yatıştırmadı. HDP, DBP ve belediye başkanları kayyım atamasını tanımayacakları yönünde açıklama yaptılar.

HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen “Bu karar doğrudan halka yönelik, onun iradesini yok sayan bir karardır. Toplumda gerilimi daha da tırmandıracak, yerel demokrasiye resmen ortadan kaldıran en otoriter rejimlerde olabilecek vesayet uygulamalarına kapı aralayan bir yaklaşımdır” dedi.

Telafisi imkânsız

Başbakan Yıldırım’ın dün valilerle bir araya geldiği toplantının ardından bu yönde bir karar alınması konusunda ise Bilgen şunları dile getirdi: “Başbakanın bu toplantıda kullandığı ifadeler 15 Temmuz sonrasında Türkiye’nin içerisine sokulduğu durumu göstermektedir. Hukuk tanımayan ve telafisi imkânsız yanlışlara kapı aralayan bir tavrın hükümet tarafından da teşvik edilmesidir.”

‘Bu bir darbedir’

Silvan Belediyesi Eşbaşkan Vekili Zuhal Tekiner, kendilerine ulaşan bir bilgi olmadığını belirterek “Kayyım atanması halinde tanımayacağımızı söylemiştik. Tanımıyoruz. Bu bir darbedir” dedi.

Sur Belediyesi Eşbaşkan Vekilleri Değer Kutlu ve İzzettin Candan konuya ilişkin yazılı açıklama yaparak “Görevimizin başındayız. Halkın seçilmişleri olarak bu uygulamayı kabul etmiyoruz” dedi.

HDP Hukuk İşlerinden Sorumlu Eşgenel Başkan Yardımcısı Danış Beştaş, kararın siyasi olduğunu vurguladı.

DBP Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada da “Kayyım atama bir gasptır, halkın iradesine karşı bir darbedir” denildi.

DBP’li belediyelerin çatı örgütü Demokratik Yerel Yönetimler Birliği Eşbaşkanı Siirt Belediye Başkanı Tuncer Bakırhan, “Hükümetin bu kadar akıl dışı bir uygulamayı hayata geçirebileceğini düşünmüyorduk” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler