On binler Tarık Akan'ı uğurladı... Saray'ın değil, halkın sanatçısı

Önceki gün yaşamını yitiren ödüllü aktör, yazar ve aktivist Tarık Akan için İstanbul Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde tören düzenlendi. Tarık Akan Teşvikiye Camii'nde ikindi namazına müteakip kılınacak cenaze namazıyla Bakırköy'deki aile mezarlığında toprağa verildi.

Yayınlanma: 17.09.2016 - 20:00
Abone Ol google-news

<video:601654>

Sanatçı, yurtsever, Cumhuriyet aşığı, devrimci Tarık Akan, on binlerce seveni tarafından büyük bir sevgi gösterisiyle sonsuzluğa uğurlandı. Tarık Akan’ın sevenleri ona “Halkın sanatçısı” sloganlarıyla, alkışlarla, gözyaşlarıyla veda etti. Akan için ilk tören Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde yapıldı. Törene, Tarık Akan’ın naaşının getirilmemesi dikkat çekti. Tören sonrası Teşvikiye Camii’nde kılınan öğle namazının ardından hayatının büyük bölümünü geçirdiği Bakırköy’de, Zuhuratbaba Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Akan’ın sevenleri, cenaze törenine katılan 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’i büyük bir coşkuyla karşıladı. Törene, Akan’ın ailesi, sevenleri, okulu Taş Mektep mezunları ve dostlarının yanı sıra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, gazetemiz İmtiyaz Sahibi Orhan Erinç, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Yayın Kurulu Üyesi ve yazarımız Hikmet Çetinkaya, Ataol Behramoğlu, Cumhuriyet Vakfı Üyesi Önder Çelik de katıldı.


Yiğidim, aslanım...

Tiyatro sanatçısı Orhan Aydın’ın sunumuyla yapılan tören Nebil Özgentürk’ün hazırladığı video gösterimi ile başladı. Videoda yer alan Akan’ın eğitimci yönüne dair görüntülerde salondan büyük alkış yükseldi. Törende, Genco Erkal, Nâzım Hikmet’in “Yaşamaya Dair” şiirini okudu. Fazıl Say ve Nâzım Hikmet Korosu “Yiğidim Aslanım”ı seslendirdi. O sırada salonu dolduran Akan’ın tüm sevenleri “Bugün efkârlıyım açmasın güller / Yiğidim aslanım burda yatıyor” diyerek hep bir ağızdan eşlik etti. Ayrıca Tarık Akan’ın kurucusu olduğu Taş Mektep Çocuk Korosu yine Akan’ın sanatçı dostlarının da katılımıyla kısa bir dinleti sundu.

Onurlu yaşadı, onurlu öldü

Tören sonrası, “Biz sadece oyunculuğu için değil duruşu için de burdayız” diyen binlerce seveni Akan için yürüyüş yaptı. Yürüyüşte, “Tarık Akan ölümsüzdür”, “Tarık Akan onurumuzdur”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atıldı. Binlerce seveninden biri “Halk için başkaldıran bir duruşu vardı ve şimdi halk onu uğurluyor” derken bir diğeri de “Gençliğimiz, çocukluğumuz ona hayranlıkla geçti. İlk güzelliğinden etkilenmiştim sonra duruşu, kişiliği, ilkeleri hepimizi etkiledi. Onu yüreğimize gömüyoruz” dedi. Oyuncu Salih Kalyon ise Akan’ın yurdunu seven, yurdunun sorunlarına eğilen gerçek bir sanatçı olduğunu belirterek, “Gerçek sanatçı insanların, işçi haklarının, emekçilerin sömürülmesine karşı çıkar. O onurlu yaşadı, onurlu öldü” dedi.


KIZI ÖZLEM ÜREGÜL: TARIK AKAN’I HER YÖREDEN İNSAN SEVDİ

<video:601673>

Tarık Akan’ın kızı Özlem Üregül, tüm salonu duygulandıran ve büyük alkış alan konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Babam bize eşitlik duygusunun ailede başladığını anlattı. Türkiye, biz kocaman bir aileyiz ve sevgide birleşiyoruz. Babam Türkiye’nin her yöresini çok iyi bilirdi. Son filmi Kars’ta olmak üzere Türkiye’nin birçok yerinde belgesel ve filmler çekti. Hepimizin sözcüsü olmaktı amacı. Babam yaptığı her işte, attığı her adımda Türkiye’nin daha iyi bir geleceğe sahip olması için uğraştı. Sevenlerinin gücünü her zaman arkasında hissettiğini bilmenizi isterim. Türkiye, Tarık Akan’ı kaybetmedi, kazandı... Eserleriyle, hayattaki duruşuyla bize yol gösteren babam bu bayrağı şimdi bize devretti; birdik, üç olduk hatta milyonlar olduk... Benim güzel babam, insan babam sevgiyle, saygıyla, sonsuzluğa...”



Türkiye Tarık Akan'ı uğurluyor-FOTOĞRAFLAR 

Rutkay Aziz: Üç kişiye toz kondurmazdı

Törende konuşan Nâzım Hikmet Kültür Merkezi Başkanı, sanatçı Rutkay Aziz lise yıllarından bu yana dost olduğu ve “O bizim onurumuzdu, gururumuzdu” dediği Akan’la ilgili şunları söyledi: “Ben onu Bakırköy Lisesi’nin tuvaletinde sigara içerken tanıdım. ‘Basket oynar mısın’dedim.‘Ben anlamam’ dedi. ‘Ben de anlamam gel’ dedim. Sonra Maden İş’te beraberdik, Tekel’de, 1 Mayıs’larda beraberdik. Tarık kavgacı bir adamdı. Küfür erkeğe yakışmaz, ona yakışırdı çünkü o devrimci küfür ederdi. Tarık Akan, üç kişiye toz kondurmazdı. Bir Mustafa Kemal, iki Nâzım Hikmet, üç İlhan Selçuk Abimiz. Sonra sinemaya geçince tabii ki Yılmaz Güney, sonra Vasıf Öngören. Bazıları bayramlarını uzatabilirler, ‘Ben Mustafa Kemal askeriyim’ diyen biri öldü... Emeğin yüceliğine inanan birini kaybettik. Dünyanın bütün ışıkları onun o yakışıklı yüzüne yansıyacak. Işıklar içinde yatsın.”

<video:601663>



10. CUMHURBAŞKANI AHMET NECDET SEZER DE SALONDA

Tarık Akan için düzenlenen törene 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer de katıldı. Alkışlarla karşılanan Ahmet Necdet Sezer sahneden törene katılan vatandaşları selamladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat da törende yer aldı. Törene DİSK başkanı Kani Beko da katıldı.

<video:601658>


TARIK AKAN'IN CENAZESİ TEŞVİKİYE CAMİİ'NDE - VİDEO

<video:601668>

ÇARŞI TARIK AKAN'I BU TEZAHÜRATLA UĞURLADI - VİDEO
Cenazeye katılanlar arasında Beşiktaş taraftar grubu Çarşı da vardı. Beşiktaş’tan törenin yapıldığı Teşvikiye Camisi’ne kadar yürüyen Çarşı üyeleri Tarık Akan için yazdıkları marşı da söyledi. Marşın sözleri ise şöyle: “Düşüyorsun işte kara topraklara. Bak mirasın arkanda. Bu nasıl bir dava. Kahpeler hayatta Tarık Akan’ı unutma.” Çarşı Grubu, “Gündoğdu Marşı”nı da söyledi. Cenazeye katılan halkın bir kısmı, tabutun çevresinde fotoğraf çekmek isteyen foto- muhabirlerine müdahale etmek istedi, tepki gösterdi.

<video:601699>

Bakırköy’de insan seli

Teşvikiye Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından 17.30 sıralarında Bakırköy’e getirilen Akan’ın cenazesini on binlerce kişi karşıladı. Yurttaşlar cenaze aracıyla birlikte İncirli Caddesi üzerinde “Türkiye seninle gurur duyuyor”, “Türkiye laiktir laik kalacak” sloganları atarak yürüdü. Bazı vatandaşlar, balkon ve pencerelerden cenazenin üzerine karanfil attı. Kalabalık nedeniyle güçlükle Zuhuratbaba Mezarlığı’na ulaştırılan Tarık Akan’ın cenazesi toprağa verildi. Cenazeye CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, bazı CHP milletvekilleri, Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu ve sanatçılar da katıldı. Bakırköy Cumhuriyet Meydanı’nda Tarık Akan için anma etkinliği düzenlendi

Emel Sayın'dan Tarık Akan'a duygusal veda... Gözyaşlarını tutamadı

Bir neslin aşkıydı... İşte 'Yeşilçam'ın politik yakışıklısı' Tarık Akan'dan fotoğraflar

Tarık Akan'ın hayatı katıldığı yarışmayla değişmişti

İşte Tarık Akan'ın Türk sinemasına damga vuran filmler


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler