Kadın mahkûma darp... 'Gece uyuyamıyorum'

Şakran Cezaevi’ndeki kadın tutukluların gardiyanlar tarafından copla dövüldüğü ileri sürüldü

Yayınlanma: 18.09.2016 - 06:42
Abone Ol google-news

Sık sık işkence ve darp haberlerinin geldiği İzmir’deki Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde kalan tutukluların aileleri endişeli. Kötü bir şöhrete sahip olan cezaevinden bu kez de arkadaşlarının açık görüşten sonra ortadan kaybolduğunu görüp, nerede olduklarını soran kadınların, elleri ve ayakları kelepçelenerek, gardiyanlar tarafından coplarla ağır bir şekilde darp edildiği iddiası geldi.

Kızı Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan Zülfiye Akman cezaevindeki ihlalleri anlatarak yetkililerden yardım istedi. 7 yıldır cezaevinde bulunan kızı Didem Akman ve arkadaşlarının hak ihlallerine karşı gerçekleştirdikleri eylemler nedeniyle darp edildiklerini iddia eden anne Akman, kızının boynunda tırnak izleri ve kolunda morluklar olduğunu, bunları gardiyanların yaptığını söylediğini belirtti.

‘3 gün su verilmedi’

Yaşanan ihlalleri protesto amaçlı kızının 7 Ağustos’ta tek başına kaldığı hücreyi ateşe verdiğini söyleyen Zülfiye Akman, yangının söndürüldüğünü ve ardından kızının pislik içindeki aynı hücreye atıldığını söyledi. Cezaevi 2. müdürünün talimatıyla 3 gün boyunca kızına yemek ve su verilmediğini ifade etti.

Anne Akman, kızı Didem Akman’ın kendisine telefonda darp ve işkence olaylarını da anlattığını söyleyerek şunları ekledi: “5 Eylül’de açık görüş vardı. Bütün arkadaşları bir arada görüş yapıyorlar. Filiz adında bir kızın akrabaları erken gittiler, araç kalmadığı için. Öbür arkadaşları 11 kişi kaldıkları koğuşa gidiyorlar ve Filiz’in olmadığını görüyorlar. Filiz’in nerede olduğunu soruyorlar. Cevap gelmeyince kapıları çarpıyorlar, slogan atıyorlar. Bunun üzerine 15-20 gardiyan kadınları aralarına alarak ellerini ayaklarını kelepçeleyerek, coplarla dövüyorlar, göğüslerine basarak eziyorlar.”

Kızının ve cezaevinde bulunan arkadaşlarının şartların iyileşmemesi halinde bedenlerini ortaya koyacaklarını söyleyen Akman, mahkûm ailelerinin 19 Eylül’de Şakran Cezaevi önünde, yaşanan hak ihlallerini protesto edeceklerini belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon