Süslü ve bisikletli

İzmir Süslü Kadınlar İnisiyatifi, kadınları en şık, en gösterişli kıyafetleriyle bisiklete binmeye çağırıyor.

Yayınlanma: 24.09.2016 - 22:42
Abone Ol google-news

Bisiklete binen “süslü kadınlar” kentlerin sokaklarında egzoz kokusu yerine parfüm kokusu estiriyor. Dünyanın çeşitli yerlerinde, özellikle Bükreş’te “skirtbike” adıyla yapılan etkinliğin benzerini Türkiye’ye uyarlayan İzmir Süslü Kadınlar İnisiyatifi, kadınları en şık, en gösterişli kıyafetleriyle bisiklete binmeye çağırıyor. Oluşumu başlatan İzmir’de öğretmenlik yapan Sema Gür, kendine taktığı lakapla “uçuşan teker”. Gür, 30’lu yaşlarda bisiklete binmeye “cesaret” edenlerden. Şimdi aynı cesareti kadınlarda yaygınlaştırmaya çalışıyor. Çünkü bisikletin bir özgürlük simgesi olduğuna, kadınların sokağa çıkması durumunda özgürleşeceğine ve dünyanın değişeceğine inanıyor. Tabii şıklıktan taviz vermeden! “Uçuşan Teker” Sema Gür, amaçlarını şöyle özetliyor: “Kadının özgür duruşunu göstermek, erkek egemen toplumda bisiklet, özgürlük ve kadın temasına dikkat çekmek, daha çok insanın bisiklete binmesini sağlamak, bisikletliler çoğaldıkça bisiklet yolları ile ilgili yaptırımın artmasını sağlamak, bisiklet kazalarına dikkat çekmek, araç trafiğine alternatif bir düşünce yaratmak, çevreci ve sessiz bir ulaşım aracını topluma düşündürtmek...”

Kadınlar sokağa çıkmalı

Gür, “kadın” vurgusu öne çıkmasına rağmen feminist bir hareket olmadıklarını vurguluyor. Etkinliklere yeterince süslenen erkekler de katılabiliyor. Siyasi yönlerini “kadının özgür duruşu” olarak tanımlıyor. Günlük kıyafetlerle bisiklete binerek sosyal ve ekonomik yaşamın içinde yer alınabileceğini göstermek istiyor. İşin süsüne gelince, şunları aktarıyor: “Süslü kelimesi aslında bir duruş. Türkiye’de kadın olmak çok zor. Çünkü açık ya da üstü kapalı, bir şekilde sizin nasıl davranmanız, ne giymeniz gerektiğine toplumsal baskı karar veriyor. Süslü olmak aslında ‘Sana ne istediğim gibi bisiklete binerim’ demek.

Yani amacımız dikkat çekmek. ‘Biz varız, istediğimiz gibi, istediğimiz zaman yollarda oluruz’ mesajı vermek istiyoruz. Farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Otomobillerden boğulan insanlara alternatif bir ulaşım aracı gösteriyoruz. Bisiklete binen kadınları çoğaltmaya çalışıyoruz. Çok olursak bisiklet yollarının artacağına inanıyoruz.

Türkiye’de kadının dik duruşunu göstermek istiyoruz.” Gür, bir kadın sohbetinde başlayan hareketin büyümesinden hoşnut: “Hiç tahmin etmediğim yerlerdeyiz şimdi. Bana bundan 4 yıl önce şu anki durum söylenseydi kahkahalarla güler, ‘hadi canım’ derdim. Bundan sonra daha da çoğalarak devam edeceğimizi düşünüyorum. En önemli görevimiz daha çok kadının bisikletle tanışmasını sağlamak. Bisiklet eğitimi yönünde çalışmalar yapmaya devam edeceğiz. Ne kadar çok kadını sokağa çıkarabilirsek ve ne kadar çok otomobili yoldan uzak tutabilirsek o kadar amacımıza ulaşmış olacağız. Bisiklet özgürlüktür. Türk kadınları bisikletlerine binip özgürce dolaşmayı hak ediyor "

Erkekler de katılabilir

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, ilk olarak 2013 Eylül’ünde Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında “Otomobilsiz Kentler Günü”nde gerçekleştirilmişti. Yalnızca İzmir’de yapılan ilk etkinlikten bu yana epey mesafe alındı. Bugün İzmir, İstanbul ve Ankara dahil 28 kentte gerçekleştirilecek. Tur erkeklere de açık. Heveslenenlerin başvuru adresi, suslukadinlarbisikletturu. com. Katılmaya gönüllülerin yapması gereken daha da basit; bisikletlerini ve kendilerini süsleyip şaşkınlıkla bakanlara el sallayıp gülümsemek


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler