Pilot sıkıntısında formül tutmadı

TSK’de yaşanan pilot açığını kapatmak için daha önce tasfiye edilen personele geri dönüş hakkı tanındı ancak sonuç alınamadı

Yayınlanma: 27.09.2016 - 07:01
Abone Ol google-news

Darbe girişiminin ardından Hava Kuvvetleri’ndeki pilotların yarıya yakınının ihraç edilmesiyle ortaya çıkan pilot sorununa karşı olağanüstü durumlar ve seferberlik durumunda düşünülen ‘rezerv’ uygulaması gündeme geldi.

Fırat Kalkanı Harekâtı ve PKK’ye karşı mücadeleye verilen hava desteği nedeniyle Hava Kuvvetleri doğrudan çatışma pozisyonunda bulunuyor. Ayrıca birçok bölgede keşif ve gözetleme için her gün rutin uçuşların gerçekleştirilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor. Bu kapsamda Yunanistan ile Ege’de yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle rutin uçuşların bu bölgede gerçekleştirilmesinin Türkiye’nin egemenlik haklarından vazgeçmediğini göstermek açısından önemi vurgulanıyor.

Ancak darbe girişiminin ardından FETÖ’nün en çok örgütlü olduğu Hava Kuvvetleri’nden gerçekleştirilen ihraçlar nedeniyle pilot kadrosunun yarıya yakınının kurumdan uzaklaştırıldığı biliniyor. Bu ihraçlar nedeniyle Hava Kuvvetleri’nde kalan pilotlar uzun süredir “acil durum” moduna göre görev yapıyor.

Beklenti karşılanmadı

Acil ihtiyaç için FETÖ’nün önceki yıllarda tasfiye ettiği personelden isteyenlerin geri dönebileceği açıklandı. Ancak dönmek için başvuran 6 kişi için yapılan inceleme ve mülakatlardan sonra 4’ü uygun bulundu. Uygun bulunan bu kişilerin de henüz göreve başlatılmadıkları öğrenildi.

Askeri kaynaklar, FETÖ’nün farklı yöntemlerle TSK’den ilişiğini kestiği pilotların geçen süre içinde sivil sektörde yaşam düzenlerini kurduklarına ve daha iyi koşullarda iş bulduklarına dikkat çekti. Türkiye’nin savaş pilotuna duyduğu ihtiyaç nedeniyle 300 sivil pilot kendi aralarında bir grup kurdu. İhtiyaç olduğu zaman göreve hazır olduklarını açıklayan pilotlardan bir kısmı Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği’ne (TEMAD) başvurdu. Dernek, bunların 36’sını resmi yazı ile MSB’ye bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler