Polisten ‘Hayal’ itirafı

Dink cinayetine ilişkin davada sorgusu yapılan polis Ayhan, ‘Yasin Hayal’in bu cinayeti yapacağına ilişkin yeni bir bilgi, yeterli done olmadığından takibi yoğunlaştırmadık’ dedi.

Yayınlanma: 27.09.2016 - 21:51
Abone Ol google-news

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı davada dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde görevli polis memuru Mehmet Ayhan’ın çarpraz sorgusu yapıldı. Ayhan, Dink cinayeti azmettiricisi Yasin Hayal ile ilgili, “Yasin’in bu cinayeti yapacağına ilişkin yeni bir bilgi, takibe değer yeterli done olmadığı için takibi yoğunlaştırmadık” dedi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşmada Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlisi Mehmet Ayhan’ın çarpaz sorgusu yapıldı. Sanık Ahmet İlhan Güler’in avukatı Turan Karakaş tarafından “Haziran ayında Yasin Hayal’e ilişkin bilgi almışlar. Nasıl tedbir alındı? Bir tutanağa geçirdiniz mi” şeklinde yöneltilen soruya “Geçirmedik. Yasin Hayal’den böyle bir şey beklemiyorduk” diye yanıt verdi. Heyet başkanı bu sorudan yola çıkarak Ayhan’a, “Yasin Hayal’in cinayetten vazgeçtiğine dair bilgi var mıydı” diye sordu. Ayhan bu soruya, “Edinilen bilgiler olaydan sonra ortaya çıktı. Çalışma yapıyorken bu bilgileri bilmiyorduk” diye yanıt verdi. Bunun üzerine heyet başkanı, “O zaman Yasin eksik mi takip edildi? Fiziki takip yapılsa engellenir miydi” sorusunu yöneltti. Ayhan ise “Yasin’in bu cinayeti yapacağına ilişkin yeni bir bilgi, takibe değer yeterli done olmadığı için takibi yoğunlaştırmadık” diye cevap verdi.

Havadan sudan

Ayhan’a, yardımcı istihbarat elemanı olan Erhan Tuncel ile emniyetin ilişkisinin kesilmesine rağmen yapılan 34 telefon görüşmesinin içeriğinin ne olduğu da soruldu. Ayhan, “İçerik olarak ne konuştuğumuzu hatırlamıyorum ama görüşmelerin hepsi Yasin’le ilgili değildi. Havadan sudan konuştuğumuzu hatırlıyorum” dedi.

Tutuklu sanık Ali Fuat Yılmazer’in “Trabzon görevlileri ayrıntıları bilmediklerini ve rapora aktarmadıklarını savcılıkta söylemiş. Engin Dinç’in ifadesinde evrakın gizlendiği var. Bu şahıs hâlâ istihbarat daire başkanıdır. Bu konuda bir idari soruşturma geçirdiniz mi” şeklindeki sorusuna Ayhan, “Hayır ama savunmamız istendi. Yazıp verdik” yanıtı verdi. Yılmazer, “Engin Dinç’in söylediği iddia çok önemli. Bu iddiaya rağmen nasıl bu adam daha Trabzon istihbaratında yer alıyor. Nasıl bu adam görevine devam ediyor? Çok ciddi bir iddia ve bu iddiaya ilişkin bir soruşturma yok” dedi.

‘Kesin tespitimiz yoktu’

Yılmazer, “Erhan Tuncel’in bu cinayette yer alacağını düşündünüz mü düşünmediniz mi” şeklindeki sorusuna Ayhan, “Bu cinayete ilişkin kesin bir tespitimiz yoktu. Bundan kaynaklı Tuncel’in içinde olduğuna yönelik tespitimiz de olmadı” diye cevap verdi. Yılmazer, “Yasin Hayal cinayetten vazgeçti’ dediniz bize. Buna ilişkin neden bize yazdınız? Bunu neden resmileştirme çabasına girdiniz” diye sordu. Ayhan ise soruya “Bu hazırlandığında Zenit’in yanındaydım. Kim hazırladı bilmiyorum, herhangi bir bilgim yok. Raporun hazırlanmasında sorumlu ben değilim” diye yanıt verdi.

Sanık Erhan Tuncel’in “Örgüt strateji değiştirdi, tetikçi değiştirdi diye bir F raporunu üstlerinize bildirdiniz mi” sorusuna ise, “Hayır” yanıtını verdi.

Cerrah, Yılmazer’e çıkıştı

Dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlilerinden Onur Karakaya ise savunmasını yaparken söz alan Ali Fuat Yılmazer, Karakaya’ya “Cinayetin merkez üssü Trabzon, tasarlandığı yer burası. Cinayeti örgütleyen cemaat olarak iddia ediliyor ancak hiçbiri bizi tanımıyor. Madem bu kadar örgütlenmiş, sen istihbarata nasıl geçebildin” diye sordu. Karakaya’nın avukatı soruya itiraz etti. Söz alan Eski İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ise Karakaya’ya “Ali Fuat Yılmazer İstanbul hiç iş yapmamış gibi konuşuyor. Kendisi sanki İstihbarat Daire Başkanı gibi konuşuyor. Ramazan Akyürek sessiz, Ali Fuat Yılmazer onun yerine geçiyor. Cinayetin işlendiği gün Akyürek neredeydi? Sayın bakanlarla beraber toplantıdaydı. Eldeki bilgileri değerlendiriyor. Arkasından Ankara ve İstanbul’u arıyor. Bu arkadaşın bilgisi var mı bunlardan” diye sordu. Karakaya da “Bir malûmatım yok kendi aralarında ne konuştuklarından” diye yanıt verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler