Cevap ve Düzeltme

Cevap ve Düzeltme

Yayınlanma: 30.09.2016 - 07:08
Abone Ol google-news

“Cumhuriyet Gazetesi” unvanlı günlük mevkutenin 07.07.2016 tarihli nüshasının sürmanşet ve 11. sayfasında ve dahi, http://www.cumhuriyet. com.tr alan adlı internet sitesine ait, http://www.cumhuriyet. com.tr/haber/ dunya/563371/ Elhamdulillah offshore cuyum.html linkinde, “ELHAMDÜLİLLAH OFFSHORE’CUYUZ” sürmanşeti ve “VERGİ CENNETİNDE DİNDAR AÇILIM” başlığı ile, haksız, mesnetsiz, gerçeğe ve hukuka aykırı yayın yapılmıştır.

YAYINLANAN HABER VE İÇERİĞİ TAMAMEN TEK TARAFLI VE YASAL DAYANAKTAN YOKSUN OLUP, BU MEYANDA İŞBU CEVAP VE DÜZELTME METNİNİN YAYINLANMASINDA ZARURET HASIL OLMUŞTUR.

Nitekim, söz konusu haber içeriğinde, Mezkur haberde, “Panama belgelerine göre, Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen, hatta AKP’ye Ak ismini veren aile, bir yandan yönetiminde etkin oldukları Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı aracılığıyla muhafazakarlardan bağış toplarken bir yandan da paralarını vergi cennetlerine aktarmış.” denilmekte ve yine haber içeriğinde hazırlanmış olan şemada Müvekkil Vakıf tarafından toplanan paraların yurtdışı offshore şirketlerine aktarıldığı algısı ve izlenimi yaratılmaya çalışılmıştır; bu durum ise Türk Ceza Kanunu açısından iftira ve hakaret suçunu oluşturmuş olup buna ilişkin tüm yasal haklarımızı saklı tutarız.

Bu şekilde mahiyeti aynı zamanda suç da teşkil eden, “toplanan bağışların vergi cennetlerine aktarılması” isnadı nedeniyle toplum ve kamuoyu nezdinde suçlu konuma düşürülen Müvekkil Vakfın, aynı zamanda şöhret ve itibarını da zedeleyen tekzip talebimize konu yayınlarının durdurulması ve ekte sunulan cevap ve düzeltme metninin de yayınlanması yönünde işbu ihtarı keşide etme zarureti hasıl olmuştur.

Zira, 5737 Vakıflar Kanunu m.25: “Vakıflar; yurt içi ve yurt dışındaki kişi, kurum ve kuruluşlardan ayni ve nakdi bağış ve yardım alabilirler, yurt içi ve yurt dışındaki benzer amaçlı vakıf ve derneklere ayni ve nakdi bağış ve yardımda bulunabilirler. Nakdi yardımların yurt dışından alınması veya yurt dışına yapılması banka aracılığıyla olur ve sonuç Genel Müdürlüğe bildirilir. Bildirimin şeklî ve içeriği yönetmelikle düzenlenir.” ve Vakıflar Yönetmeliği m. 35: “(1) Vakıflar; yurtdışındaki kişi, kurum ve kuruluşlardan alacakları nakdi bağış ve yardımlar ile yurtdışındaki benzer amaçlı vakıf ve derneklere yapacakları nakdi bağış ve yardımları banka aracılığı ile yaparak bir ay içerisinde bölge müdürlüğüne bildirirler.

(2) Yurtdışından bağış ve yardım alan vakıflar Ek-3’teki formu, yurtdışına bağış ve yardım yapan vakıflar ise Ek- 4’deki formu iki nüsha olarak doldurup bir ay içerisinde ilgili bölge müdürlüğüne verirler.

(3) Bildirim formuna yetkili organın karar örneği, varsa bu konuda düzenlenen protokol, sözleşme ve benzeri belgelerin örnekleri de eklenir.

(4) Bildirimin bölge müdürlüğü tarafından onaylı bir örneği ilgili bankaya verilmek üzere başvuru sahibine verilir.” hükmünü amirdir. Bu nedenle vergi muafiyetini haiz Müvekkil Vakıf, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Maliye Bakanlığı ile diğer kurumlar tarafından sıkı denetime tabi olmakla, Müvekkil Vakfın off-shore şirketi bulunmadığı gibi, yurtdışı off-shore şirketlerine para aktarımı da yoktur; kesinlikle off-shore hesabı da bulunmamaktadır.

Müvekkli Vakıf hakkında yalan haberler ve asılsız iddialarla kamuoyu yanıltılmıştır. Habercilik ilkeleriyle bağdaşmayan haksız iddialarla, yanlış ifadelerle, yalan açıklamalarla dolu sözkonusu yayınlar Müvekkil Vakfı olduğu kadar kamuoyunu da mağdur etmektedir. Sözkonusu yayınların tekzip edilmesi, maddi ve manevi büyük ölçüde zarar gören Müvekkil Vakfı olduğu kadar, artık bir kamu vicdanı sorunu olarak halkımız için de elzem olmuştur. Halkımızın gerçek dışı haberlerle daha fazla yanıltılmasının önlenmesi ve bir nebze olsun gerçeklerin toplum ve kamuoyuna duyurulmasında zorunluluk doğmuştur.

Haber içeriğinde bahsedildiği gibi, Müvekkil Vakfın yurtdışında off-shore şirketi bulunmadığı gibi, off-shore şirketlerine para aktardığına dair iddialar da gerçek dışıdır.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı vek. Av. Recep AKTAŞ


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler