Zonguldak'ta termik santral isyanı: Artık yeter

Zonguldak'ın Kilimli İlçesi'ne bağlı 8 bin nüfuslu Çatalağzı Beldesi'nde 4'üncü termik santralin faaliyete geçmesi ve 3 yeni santralin daha kurulmasının planlanması, tepki çekti. Mevcut santrallerin bulunduğu bölgede toplanan vatandaşlar, dövizlerle tepkilerini dile getirdi.

Yayınlanma: 30.09.2016 - 12:50
Abone Ol google-news



Çatalağzı'nda 1946 yılında kurulan 300 megevat gücündeki Çatalağzı Termik Santrali'nin (ÇATES) yanına, 2010 yılında Eren Enerji Elektrik Üretim A.Ş. tarafından 160 ve bin 300 megavatlık 2 termik santral daha kuruldu. Aynı şirket, inşaatı tamamlanan bin 300 megavatlık 3'üncü termik santrali 1 ay önce üretime alırken, 700 megevatlık 4'üncü santralle ilgili süreci de hızlandırdı. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci tamamlanan yeni santralin önceki gün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu Toplantısı yapıldı. ÇATES'in sahibi Elsan Elektrik Üretim A.Ş. ile Demir Madencilik A.Ş. firmalarının aynı bölgede kurmayı planladığı 2 termik santralin ÇED süreçleri ise devam ediyor. Faaliyette olan 4 termik santrale ilave olarak yeni 3 santralin de yapılmasıyla 8 bin nüfuslu beldede toplam 4 bin 580 megavat enerji üretilecek.

'BENİM HAVAM SENİN ÇÖPÜN DEĞİL'

Mevcut santrallerin bulunduğu bölgede toplanan halk duruma tepki gösterdi. Vatandaşlar, 3 termik santralin de devreye girmesiyle beldenin yaşanmaz olacağını söyledi. Vatandaşlar, 'Artık yeter', 'Benim havam senin çöpün değil', 'Termik santral istemiyoruz', 'Diren Zonguldak' yazılı dövizlerle tepkilerini gösterdi. CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpçu, Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün, Muslu Belediye Başkanı Sebahattin Adıyaman, Kilimli Belediye Başkanı Ali Aslankılıç, Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin, CHP İl Başkanı Ahmet Altun, TEMA İl Temsilcisi Berrran Aydan, muhtarlar da halka destek verdi.

'DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE YOK'

CHP Milletvekili Şerafettin Turpçu, 4'üncü termik santralin faliyete geçmesiyle birlikte
beldede 3 bin 60 megavat gücünde elektrik üretileceğini söyledi. Dünyanın hiçbir ülkesinde bu kadar dar alanda bu kadar yüksek kurulumlu termik santraller zincirini görmediklerini ifade eden Turpçu, şöyle konuştu:

"Burası şu anda ithal kömürün yakıldığı bir cehennem halini aldı. Tüm doğamız, suyumuz mahvolmuş durumda. 10 milyon ton kömür yakan termik santraller buraya yapıldı ve halen yapılmak isteniyor. 3 adet termik santrali olan firma şu an 4'üncü termik santralini kurmak istiyor. Doktorların ve çevre mühendislerinin anlattıklarını dinleyemez hale geldik. Bölgede belde ve ilçe belediye başkanları ve halk topladıkları imzalarla yeni bir santral istemediklerini açıkça gösterdiler. Ayrıca yapılmış olanların da Çin teknolojisiyle yapıldığını ve kalitesiz olduğunu biliyoruz. Bunlarında revize edilmesini istiyoruz. İnsanlar ya burada kalacaklar ölümü seçecekler ya da bu doğdukları, yaşadıkları toprakları terk edecekler. 3'üncü bir şık kalmadı artık. Burayı hiç görmeden, santrallerin insan sağlığına etkisini görmeden Ankara'da karar alıyorlar. Termik santrallerden, hava kirliliğinden yılda 29 bin insanımız ölmekte. Bu trafik kazalarından yüksek. Bunu artık görmek lazım."

'BİZ NEREDE YAŞAYACAĞIZ?'

Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün de mevcut termik santrallerle ilgili birçok sorunlar olduğunu ve bunları bitirmeden yeni santrallerin kurulduğunu söyledi. Başkan Akgün, "Böyle bir demokrasi ve insanlık dışı uygulama olmaz. Biz yaşam hakkımıza sahip çıkıyoruz. 8 bin nüfuslu beldeye 2 bin kamyon giriyor. Yeni bir santralle artık buraya 5 bin kamyon giriş çıkış yapacak. Biz nerede yaşacağız? Bizim yaşam hakkımız yok mu? Biz halk olarak bu işe 'dur' demeliyiz. Biz 'dur' dersek bu iş durur" dedi.

TEMA İl Temsilcisi Berran Aydan da yıllardır termik santrallerle ilgili mücadele ettiklerini artık yöre halkının sesine kulak verilmesini istediklerini söyledi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler