Karartma, düğün ve direniş...

Kapatılan İMC TV’de, dün, gün boyu kaygılı bekleyiş vardı. Polisin kapıyı mühürlemesi beklenirken, çalışanlar son ana kadar haber yapmaya devam etti. Bugün evlenecek olan İMC TV muhabiri Gülfem Karataş da ekip arkadaşlarını yalnız bırakmadı.

Yayınlanma: 30.09.2016 - 20:37
Abone Ol google-news

Kapatılan İMC TV’de, dün, gün boyu kaygılı bekleyiş vardı. Polisin kapıyı mühürlemesi beklenirken, çalışanlar son ana kadar haber yapmaya devam etti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), kanalın internet sitesine erişimi engelledi. Kanal, youtube ve imc-tv.net üzerinden yayınını sürdürdü. İMC TV muhabirleri, editörleri, “Gösterilmek istenmeyenleri göstermeye çalıştık. Umutsuz değili, kırgınız, haksızlığa uğradık” diyor. İMC TV, 5.5 yıl önce yayın hayatına girdi. Ana akım medyada yer bulmayan önemli konuları ekranlara taşıdı. Cerattepe direnişi, Soma katliamının ardındaki gerçekler, Cizre’de yaşananlar dahil pek çok olayın perde arkasını görünür kıldı.

İMC TV muhabiri Gülfem Karataş, bugün evleniyor. Ancak, düğün öncesi izin alacak durumda değil. Ekip arkadaşlarını yalnız bırakmaya gönlü elvermemiş: “Bir tarafta kanalımızın kapatılma kararı var. Bir tarafta olağan akış devam ediyor. Yarın (bugün) düğünüm var. Annemi arıyorum. ‘Davetiye dağıttığını’ söylüyor. Arkadan, anneannemin sesi geliyor: ‘Gelin olacaksın hala çalışıyorsun’ diye... Ben de ‘anneanne işsiz kalacağım. Bol bol evde oturacağız’ diyorum.” Gülfem, 4 yıldır muhabir olarak görev yapıyor. İMC TV’yi şöyle anlatıyor: “Türk olarak, Kürt ile Çerkez ile Ermeni ile dayanışmayı bu mekânda öğrendim. En mutlu anlarımı da en mutsuz anlarımı da burda yaşadım. ”

İMC TV’nin 100’e yakın çalışanı var. Diyarbakır ve Ankara’da da bürosu bulunuyor. Kapatma kararı, 100 kişinin işini de elinden almış oldu. Kanalın Haber Müdürü Hamza Aktan da işsizlik konusuna dikkat çekiyor: “İMC TV alternatif habercilik yapmaya çalışıyordu. Benim yapmak istediğim gazeteciliğe yakın bir yerdi. O yüzden burdayım. Çok sayıda gazeteci işsiz. Bir seçenek daha yok oldu.”

Kadınların ve LGBTİ’lerin Türkiye’deki tek haber bülteni olan Mor Bülten programının spikeri Serpil Savumlu söze, “Kadınların ve LGBTİ’lerin sesi kısıldı’ diyerek başlıyor. 5 yıldır İMC TV’ de çalışan Savumlu, “Bizler İstanbul’daki kadının sesini duyurmaya çalıştığımız kadar, Kars’ın herhangi bir köyündeki kadının sesini de duyurmaya çalıştık. Emekçi kadınları, hak ihlali yaşayan LGBTİ bireylerinin sesi olmaya çalıştık” ifadelerini kullanıyor.

Nerede çalışacağım?

Kaygılı kalabalığa çay dağıtan çift Elif Akbal ile Kadim Akbal da üzgün. İMC TV, kurulduğundan beri çay ocağını işletiyorlar. Elif Akbağ, sabaha kadar uyumamış. “Kanalda hepimiz aile gibiydik. İki gündür üzüntüden mahfolduk. İki kızım, bir oğlum var. Bu yaştan sonra nerde çalışacağım?” diye soruyor.

İMC TV’den sert tepki

İMC TV, karara, tebliğ edildikten sonra itiraz edecek. Kanal yönetiminden yapılan açıklamada, hükümetin kararının gerekçesinde “milli güvenliği tehdit eden yapı, oluşum ve gruplar ile terör örgütlerine aidiyeti belirlenen kanallar” ifadesinin kullanıldığına dikkat çekildi. İMC TV’nin, 5 buçuk yıldır, temel/ evrensel gazetecilik kurallarından hiçbir zaman kopmadığı vurgulanarak, “Objektif ve bağımsız bir habercilik yaptık. Hükümetin kanalımızı kapatma gerekçesi olarak kullandığı ve tamamen hukuk dışı olan suçlamayı kesinlikle kabul etmiyor, yayınımıza yönelik kapatma kararını ifade ve basın özgürlüğüne vurulmuş büyük bir darbe olarak görüyoruz” denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler