Vali'den 1 Mayıs için yeni açıklama

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Taksim'de 1 Mayıs kutlamalarına izin verilmemesiyle ilgili olarak, "Biz bir hakkı engellemiyoruz. Hakkın bizzat kullanılması için alanlar gösteriyoruz. Hiç bir zaman keyfi hareket etmiyoruz" dedi.

Yayınlanma: 15.04.2014 - 17:30
Abone Ol google-news

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Bayrampaşa Belediyesi Gençlik Merkezi tarafından Yücel Çakmaklı Kültür Salonu'nda düzenlenen 'Büyükşehirde genç olmak' konulu konferansa katıldı. Kültür salonuna gelişte gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vali Mutlu, İstanbul'daki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları ile ilgili soruları da yanıtladı.

"Bu tür toplantıların, ifade hakkının kullanılması, toplanma hakkının kullanılması anayasal güvence altındadır. Herkes bu hakkı kullanacaktır" diyen Mutlu öyle devam etti:

"Aynı anayasa hükmünün devamında bu hakkın nasıl kullanılacağının kanunla düzenlenmiştir. Bununla ilgili de anayasaya uygun çıkarılmış olan ilgili mevzuatlar vardır. 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası başta olmak üzere. Biz bir hakkı da engellemiyoruz. Hakkın bizzat kullanılması için alanlar gösteriyoruz. Nitekim Kadıköy'de Türk- İş 'in yapacağı miting ile ilgili olarak da bu hakkın kullanılması konusunda onlara gerekli olan izni, müracaat ettikleri için de vermiş olacağız. Bu bakımdan kamu düzeni, sosyal düzen, trafik düzeni ve güvenlikle ilgili pek çok şehir hayatıyla ilgili hususlarda tedbir almak ve bu hakkın yasaya uygun şekilde kullandırılması bizim görevimizdir. Biz bu görevimizi yerine getiriyoruz. Bizim yaptığımız işlemde hukuka aykırı hiç bir işlem yoktur. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi de zaten buna dair gerekli olan talimatları veriyor. Bahsedilen değerlendirme 2008 yılında verilmiştir. 2008 yılından bu yana da herhangi bir olumsuz karar da söz konusu değildir. Geçen yıl da bu konuyla ilgili aldığımız bir karar vardı. 2008'in ötesinde şu ana kadar zaten 5-6 yıldır verilmekte olan kararlar var. Bu bakımdan bu bizim yetkimizde olan bir şey ama bu yetkiyi kullanırken de hiç bir zaman keyfi hareket etmiyoruz."

Mutlu, Taksim Meydanı'nda ve Kazancı yokuşunda yapılacak anma ve çelenk törenleri için gerekli izinleri verdiklerini belirterek çok daha nitelikli meydanlarda miting yapılması için yardımcı olduklarını kaydetti. Mutlu, bu belirtilen yerlerde yapılacak mitingler için gerekli taşıma ve lojistik ihtiyacı konusunda da yardımcı olabileceklerini belirterek "Bütün bunlar bir hakkın engellenmesi değil, daha iyi kullanılması için imkan sağlanmasıdır" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler