DSİ'de büyük usulsüzlük: Zimmetine geçirdiği 981 bin lirayla iddia oynadı

Erzurum'da Devlet Su İşleri (DSİ) 8'inci Bölge Müdürlüğü Hukuk Müşavirliği'nde memur olarak çalışırken, son 2.5 yılda usulsüz işlemlerle zimmetine geçirdiği 981 bin lirayla iddaa oynayan H.K. (43) tutuklu yargılandığı 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 12.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Borçlarını kapatmak için kurumdan aldığı avansla iddia oynadığını itiraf eden H.K., "Kaybettikçe daha çok oynamaya

Yayınlanma: 07.10.2016 - 11:18
Abone Ol google-news

DSİ 8'inci Bölge Müdürlüğü'nün Hukuk Müşavirliği servisinde memur olarak görev yapan H.K., 2013 yılı Ocak ayından itibaren kurum hakkında açılan dava masrafları için hesabına yatırılan avansları kullanıp, sahte belgelerle kapatmaya çalıştı. Kurum avukatının yerine imza atıp, kaşesini kullanan H.K., 2.5 yıl boyunca bu yöntemle zimmetine geçirdiği paralarla iddaa oynadı. Muhasebe Müdürlüğüne yeni atanan müdürün dekont olmadan kapama işlemlerini kabul etmemesi üzerine H.K.'nin yolsuzlukları ortaya çıktı. Düzenlediği sahte evrakları imha etmek isteyen H.K. hakkında idari ve adli işlem başlatıldı. Toplam 981 bin lira zimmetine geçirdiği tespit edilen H.K., tüm suçlamaları kabul etti ve çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine kondu. H.K. hakkında 1'inci Ağır Ceza Mahkemesinde 'zimmet' suçundan 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istemi ile dava açıldı.

1'inci Ağır Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıkan evli ve 3 çocuk babası H.K., 2006 yılında güvenlik görevlisi olarak başladığı DSİ'de 3 yıl sonra Hukuk Müşavirliği'ne memur olarak atandığını anımsattı. Kurumda çalışanların güvenini kazandığını vurgulayan H.K., mahkemede şunları söyledi:
"Genel bütçeden özel bütçeye geçmeden önce avans giderleriyle ilgili olarak matbu evraklarla işlem yaptık. Bu evrakları, mahkemeler veya şube müdürlerimin imzasıyla işleme alır, avans kapatırken bu evrakları muhasebeye gönderirdik. Özel bütçeye geçtikten sonra bu tip harcamalarda evrakları kendim doldurup imzaladım. Ayrıca avukat olan şube müdürlerinin imzasını da ben attım. Kaşe vurduğum bu evraklar karşılığı para yatırmış gibi belgeler yazdım ve imzalayıp kuruma verdim, aldığım gider avanslarını kapattım. Bu paralar kendi maaş hesabıma yatıyordu. 2013 yılında ekonomik sıkıntı yaşamaya başladım. Borçlarımı ödemek için kurumdan aldığım avans ile iddaa oynamaya başladım. Tutku ve saplantı oldu bende. Kurtarmaya çalışırken daha çok içeri girdim. Kaybettikçe daha çok oynuyordum. Hesabıma 30 ile 120 bin lira arasında avanslar yatıyordu. Bende kazanmak için tek maça 30-40 bin lira yatırıyordum. Zimmetime ne kadar para geçirdiğimi hatırlamıyorum. Yaptıklarımdan kurum içerisinde hiç kimsenin haberi yoktu. Bana çok güveniyorlardı. Çok pişmanım."

MAHKEME, YÖNETİCİLER HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Mahkeme heyeti H.K.'yı 'zincirleme biçimde zimmet' suçundan 12.5 yıl hapis cezasına mahkum etti. Heyet hükümle birlikte sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Mahkeme gerekçeli kararında, bir kısım avans kapama dosyalarında resmi belgenin dahi bulunmadığı, zimmetin asıl sebebinin sanığın aldatıcı hareketleri olmayıp, kurum içerisindeki düzensizlik ve gevşeklikten kaynaklı olduğuna işaret edildi. Kararda, "Zira 25 Ağustos 2015 tarihinde görevlendirilen muhasebe müdürünün göreve başlamasından sonraki tarihte sanığın ilk avans kapatma işleminde sunduğu belgenin geçersiz olduğu fark ettiği ve kurum içerisindeki yüzeysel bir araştırmayla zimmet içeren eylemlerin tespit edildiği anlaşıldığından eylemin basit zimmet suçunu oluşturduğu kabul edilmiştir. Müdahil DSİ 8'inci Bölge Müdürlüğü bünyesinde zimmete sebebiyet veren diğer yetkililer ile ilgili adli bir soruşturma yapılmadığı anlaşıldığından, ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur" denildi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler