Yargıda yaz operasyonu

HSYK, Erdoğan’ın yargıda beklediği ‘temizliği’ 3 bin kişilik kararnameyle yapacak.

Yayınlanma: 17.04.2014 - 04:12
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yargıda beklediği “temizliğin” adli yargı yaz kararnamesiyle gerçekleştirileceği öğrenildi. Erdoğan’ın “Daha ne kadar sessiz kalacaksın?” diyerek tepki gösterdiği Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK), yargıda 3 bin kişiyi kapsayacak bir kararname çıkaracağı belirtildi. Haziran ayı içinde açıklanması beklenen kararname ile özellikle özel yetkili mahkemelerin dosyalarının devredildiği ağır ceza mahkemelerindeki hâkimlerin büyük kısmının değiştirileceği konuşuluyor.

17 Aralık operasyonu ile gün yüzüne çıkan cemaat-hükümet savaşı sonrası yargıya hükmetmek isteyen AKP iktidarı, özel yetkili mahkemeleri kaldırmış, HSYK Yasası’nı değiştirmişti. Özellikle İstanbul merkezli cemaate yakın hâkim ve savcıların önemli kısmı dağıtılmıştı. Buna karşın hükümet, yargıda istediği sonuçları almakta halen çok zorlanıyor. Bu durum Başbakan Erdoğan’ın son söylemlerine de yansıdı. Son Adana tahliyeleri de bunun son örneği oldu. Erdoğan, bir konuşmasında hâkim ve savcılara, “Allah’a olan sevdanızı ortaya koyun, cesaretinizle bu paralel yapının temsilcilerini siz çökertin” diye seslenerek operasyon beklentisini göstermişti. Önceki günkü grup toplantısında ise Adana’daki polislerin tahliyesine tepki gösteren Erdoğan, “Paralel yapının yargıdaki uzantıları talimat almışçasına zanlıları serbest bırakıyor. Devletin koridorlarından çeteleri nasıl kovduysak, kovuyorsak, o koridorları nasıl temizlediysek, adliye koridorlarından da o çeteleri, o şebekeleri kesinlikle temizleyeceğiz” demişti. Erdoğan, HSYK’ye ise “HSYK ne kadar sessiz kalacaksın?” mesajını vermişti.

3 bin hâkim-savcıya yol göründü

Cumhuriyet’in aldığı bilgiye göre şu ana kadar nokta atışı kararname çıkaran HSYK, büyük kapsamlı atama kararını yaz başında yapacak. Her yıl binlerce hâkim ve savcının görev yerinin değiştirildiği “Yaz kararnamesi”, haziran ayının ikinci haftasında yayımlanacak. Kararname takvimi konusunda savcıları bilgilendiren HSYK, 9 Haziran’a kadar hâkim ve savcıların görev yeri değişikliği taleplerini alıyor. Kararname kapsamına dahil edilen veya edilmeyen savcı ile hâkimler SMS ve elektronik postayla bilgilendirilecek. HSYK’nin 13 Haziran’a kadar kararname çalışmalarını tamamlaması bekleniyor. 3 bin civarında hâkim ve savcıyı kapsayacak olan Yaz Kararnamesi, 13 Haziran’dan itibaren ilan edilecek.

İki üyesi 17 Aralık operasyonu sonrası değiştirilerek hükümet lehine dengenin oluşturulduğu HSYK 1. Dairesi’nin bu kararnamenin içine özellikle ağır ceza mahkemesi üyelerini koyacağı öğrenildi. Özel yetkili mahkemeler ile TMK mahkemelerinin dosyaları, genel yetkili ağır cezalara devredildiği için bu mahkemelerin önemi arttı. Bu nedenle bu mahkemelerdeki üyelerin sil baştan değiştirileceği, özellikle yeni başkanlar atanacağı belirtiliyor. Kararnamelerin başsavcıları da kapsayacağı ifade edildi. Birçok ilin başsavcısı ve başsavcı vekilini değiştirmeyi planlayan HSYK, ayrıca Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu gibi kritik birimlerdeki savcıları da değiştirecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler