Musul'a operasyon... İbadi: Türkiye'nin operasyona katılmasına izin vermeyeceğiz

Musul operasyonu başladı. Kent, 2014 yılının Ağustos ayından bu yana IŞİD'in elinde bulunuyor

Yayınlanma: 15.10.2016 - 22:35
Abone Ol google-news

<video:616484>

Musul'un Erbil iline sınır olan Gökceli kolundan, IŞİD'in elinde olan Musul'u kurtarma operasyonu başladı.

Kent, 2014 yılının Ağustos ayından bu yana IŞİD'in elinde bulunuyor.

Başbakanlık kaynaklarından yapılan açıklamada "ABD'ye Şii güçleri bölgeye girerse yüz yıllık mezhep savaşlarının çıkacağını bildirdik." denildi.Topçu birlikleri Musul'un güneydoğusunda Erbil'in kuzeybatısına bombalama yapıyor.Musul'a sadece koalisyon güçlerinin uçakları girebiliyor. Şu an için Türk güçleri operasyonda yer almıyor.

Konuya ilişkin NTV'ye bilgi veren Türk yetkilileri Musul operasyonunun üç aşamadan oluştuğunu söz konusu hareketliliğin operasyonun ikinci kısmını oluşturduğunu ancak gerçek operasyonun henüz başlamadığını bildirdi. Yetkililer bu aşamada Musul'un çevresinin sarılarak IŞİD'in baskı altına alınacağını, yığınağın arttırılarak çemberin daraltılacağını operasyonda hava kuvvetleri ve topçu atışlarından yararlanılacağını ancak son aşama olan zırhlı araç ve piyade hareketinin henüz başlamayacağını ifade etti

IŞİD KUYULARI YAKIYOR

CNN TÜRK televizyonundan edinilen bilgiye göre  IŞİD, kent etrafında bulunan ham petrolü ateşe vermeye başladı.Gökyüzünü siyah bir dumanın kapladığı iddia ediliyor.

İBADİ'DEN MUSUL OPERASYONU AÇIKLAMASI

El İrakiye televizyonuna konuşan Irak Başbakanı Haydar El İbadi operasyona sadece Irak güçlerinin katılacağını söyledi. Türk ordusunun Musul operasyonuna katılmasına müsaade etmeyeceklerini ifade eden İbadi, Irak topraklarını ihlal eden tek gücün Türkiye olduğunu ileri sürdü. Bunun kabul edilmez bir durum olduğunu belirten İbadi, Türkiye'deki siyasilerin 'Irak'ta başka güçler varken, neden biz olmayalım?' yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine, "Irak'ta hiçbir yabancı güç yoktur. Sadece danışman düzeyinde vardır" şeklinde cevap verdi.
 
Türkiye ile iyi ilişkiler istediklerini ifade eden İbadi, "Türkiye'nin Başika'da güç bulundurması yeni bir problemdir" dedi. İbadi Musul operasyonunda Irak güçleri dışında hiçbir yabancı güce ihtiyaç duyulmadığını savundu. İbadi, "Türkiye'den Irak'a muharebe gücü göndermesini istediğimizi gösteren bir belge varsa bize göstersin. Biz böyle bir şey istemedik" diye konuştu.
 
İBADİ, Şİİ HAŞDİ ŞABİ LİDERLERİYLE MUSUL OPERASYONUNU GÖRÜŞTÜ

Irak Başbakanı Haydar El İbadi Bağdat'taki özel ofisinde Şii Haşdi Şabi liderleriyle bir araya geldi.
Irak Başbakanlığı yapılan görüşme hakkında açıklama yayınlandı. Açıklamada "IŞİD işgalindeki Havice ve Musul'u kurtarma planları ve o IŞİD'in ele geçirdiği bölgeleri geri almak için operasyonlara katılan askerlerin yeteneklerini geliştirmek ve meydandaki gelişmelere karşı uygun alternatifler üretme hakkında görüştüğü belirtildi. " Açıklamada ayrıca Haşdi Şabi liderleri, kendilerine gösterdiği ilgiden dolayı Irak Başbakanına teşekkür ettiği ve komutası altında herhangi bir dış tehdide karşı duracaklarını söylediği belirtildi.
 

Israrın ardında Şengal var

Peşmerge ile Bağdat anlaştı

ABD'DEN MUSUL OPERASYONU AÇIKLAMASI
 
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) tarafından Musul operasyonuna ilişkin açıklama yapıldı.CENTCOM'dan yapılan yazılı açıklama şöyle:

“Musul operasyonuna ilişkin olduğu iddia edilen bir planın Twitter’da paylaşıldığını biliyoruz. İnternette ve sosyal medyada pek çok yanlış haberler var. Pek çok insan, Musul’un özgürleştirilmesinin nasıl ve ne zaman başlayacağını bildiğini sanıyor. Musul’un özgürleştirilmesi, Irak ordusunun bir planıdır ve Irak hükümetinin DEAŞ’ı kesin olarak yenmek için seçtiği bir zamanda başlayacak.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler