BANKSİS Genel Başkanı Özen: Akbank'a en güzel cevabı üyelerimiz vermiştir

Yargıtay'ın BANKSİS'in Akbank'ta toplu sözleşme yetkisini kesinleştirmesinin ardından açıklama yapan BANKSİS Genel Başkanı Semih Özen, "Bütün bu baskı ve tehditlere karşın BANKSİSLİLER birlik ve dayanışmamızdan ödün vermeden hedefe ulaşmışlardır. Akbank İşverenine en güzel cevabı üyelerimiz ve yargı vermiştir." ifadelerini kullandı.

Yayınlanma: 21.10.2016 - 17:42
Abone Ol google-news

Banksis Sendikasının Akbank'ta 01.01.2016 tarihinden geçerli olacak yeni toplu iş sözleşmesi süreci başladı.

Akbank'ın Banksis'in yetkisine itiraz ettiği Eylül 2015 ten beri devam eden tartışmalara Yargıtay son noktayı koydu.

Akbank'ın toplu sözleşme yetkisine itirazı önce İstanbul 28. İş Mahkemesinde görülmüş ve mahkeme bu itirazı reddetmiştir.

Bu defa itirazını Yargıtay'a taşıyan işveren burda da amacına ulaşamamış, Yargıtay Banksis'in yetkisini kesinleştirmiştir.

Yaklaşık iki yıl önce başlayan bu süreçte, Akbank İşvereni çalışanlarını sendikasızlaştırmak ve Banksis in yetkisini düşürmek amacıyla ilk aşamada, baskı tehdit ve zorlamalarla çalışanların Banksis ten istifasını sağlamaya çalışmıştır.

T.C.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kayıtlarına göre bugüne kadar 4750 banka çalışanı zorla Banksis ten istifa ettirilmiştir.

Bubunla da yetinmeyen Akbank İşvereni 2015 Haziran ayı itibariyle sözde performans ya da yeniden yapılanma adı altında bir işçi kıyımı gerçekleştirmiştir. Bu dönemde yapılan iş akdi fesihleri 1750 kişi civarındadır. İstanbul Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünün işyeri inceleme raporu sonucuna göre ' 2014 yılı Mayıs ayından itibaren 4725 çalışanın iş akdi sonuçlandırılmış, bunlardan 2710 kişinin iş sözleşmesi Akbank İşvereni tarafından feshedilmiştir' .

BANKSİS Genel Başkanı Semih Özen, geride kalan bu baskı ve kıyım dönemi için yaptığı değerlendirmelerde;

'Bütün bu baskı ve tehditlere karşın BANKSİSLİLER birlik ve dayanışmamızdan ödün vermeden hedefe ulaşmışlardır.

Akbank İşverenine en güzel cevabı üyelerimiz ve yargı vermiştir. Artık önümüze bakarak geleceği planlıyoruz. Bugüne kadar üyelerimizin yaşadıkları, işverenin Banksis'e ve toplu sözleşmeye karşı muhalefeti, yine bu süreçte işsizliğe mahkum edilen üyelerimizin hepsinin Banksis'te ve bizlerde ayrı bir değeri bulunmaktadır.

Ayrıca Anayasa Mahkemesinin 9 nolu Banka finans ve sigorta işkolumuzda 12 Eylül 1980 den beri devam eden grev yasağını kaldırmış olması Akbank toplu iş sözleşmemiz için bir milat niteliği de taşımaktadır.' dedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler