Demokrasi birleştirdi

Demokrasi İçin Birlik İnisiyatifi’nin ilk toplantısı İstanbul’da yapılırken çok sayıda siyasetçi, sanatçı, sendika ve sivil toplum örgütü temsilcisi demokrasi istedi.

Yayınlanma: 23.10.2016 - 22:56
Abone Ol google-news

Darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL dönemiyle, yaşanan hak ihlallerinin önüne geçmek için bir araya gelen Demokrasi İçin Birlik İnisiyatifi’nin ilk toplantısı gerçekleştirildi. Eski AİHM Yargıcı Rıza Türmen, barış eksenli siyaseti savunduklarını belirterek “Türkiye’nin demokratik bir değişime ihtiyacı var. Barış, demokrasi ve özgürlüğe dayalı kolektif bir direniş anlayışına işaret ediyor. Ayaklar altına alınan demokrasinin kaldırıp, tekrar filizlenmesini sağlamalıyız” dedi.

‘Umutsuzluk var’

Açılış konuşmasını yapan eski CHP Milletvekili Binnaz Toprak, “AKP’nin gündeme getiremediği başkanlık sistemini bugün MHP hortlattı” dedi. Sol kesimlerde büyük bir umutsuzluğun olduğunu belirten Toprak “Müthiş bir beyin göçü ile karşı karşıya kalmamız kaçınılmazdır. Önemli olan birleşmemizdir. Bu birleşme kurumsal olarak değil de birlik olarak bir araya gelmeliyiz” dedi. Birçok kentte çalışmalar yaptıklarını anımsatan Toprak, Ankara, İzmir gibi kentlerde de bu tür buluşmaları yapacaklarını kaydetti.

‘Demokrasi filizlenmeli’

 

Demokrasi İçin Birlik İnisiyatifi’nin hedeflerini anlatan Rıza Türmen “Ayaklar altına alınan demokrasinin kaldırılıp tekrar filizlenmesini sağlamalıyız. Biz yalnızca demokrasiyi değil, insanı savunuyoruz. Barış eksenli siyaseti savunuyoruz. Demokrasi hareketi başlatmak, demokrasiyi savunmak için buradayız” dedi. Laikliğin demokrasinin harcı olduğuna dikkat çeken Türmen “Katılımcı ve çoğulcu demokrasiyi savunuyoruz. Türkiye’nin demokratik bir değişime ihtiyacı var. Barış, demokrasi ve özgürlüğe dayalı kolektif bir direniş anlayışına işaret ediyor” diye konuştu.

‘KHK varken olmaz’

Anayasa Hukuku Araştırmalar Derneği Kurucu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ise anayasa değişikliğinin meşru olmadığını söyleyerek “Birçok devletin anayasasına göre sıkıyönetim döneminde değişiklik yapılamaz. Bu ortamda KHK’ler varken anayasa değişikliği yapılamaz. Bir rejim dönemine dönük anayasa değişikliği hiç yapılamaz” ifadelerini kullandı.

‘Dayatma var’

Hayatın her alanında insanların yaşamını almaya çalışan bir parti olduğunu vurgulayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ise “OHAL ile hem hukuk, hem de parlamento askıya alındı. Türkiye’nin önüne bir rejim değişikliği dayatılıyor. Önümüzde bir başkanlık seçimi görülüyor. Asgari müşterekte buluşabilecek bir demokrasi cephesi oluşturulabilir. Bu platformda merkez sağdakilerin de bulunması bu yapının gücünü artırır” dedi. DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, emeğin hakları olmadan demokrasi, demokrasi olmadan emeğin haklarının olamayacağını söylerken, KESK Genel Başkanı Lami Özgen de Türkiye’deki bütün demokrasi güçlerinin ortak mücadele vermesi gerektiğini belirtti.

Demokrasiyi konuştular

Şişli Kent Kültür Merkezi’nde dün yapılan toplantıya, eski CHP, SHP, BDP, HDP vekillerinin yanı sıra sol, sosyalist parti genel başkanları, demokratik kitle örgütü ve sendikaların temsilcileri, katledilen AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, gazetemiz yazarı Can Dündar’ın eşi Dilek Dündar, Anayasa Hukuku Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, gazeteci Altan Öymen, eski AİHM Yargıcı Rıza Türmen, siyaset bilimci Prof. Baskın Oran, sanatçı Deniz Türkali, insan hakları savunucusu Akın Birdal, HDK Eş Sözcüsü Ertuğrul Kürkçü’nün de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

‘Türkiye OHAL iklimine girdi'

Toplantının ardından hazırlanan sonuç bildirgesinde Demokratik hak ve özgürlüklere yapılan saldırılar, baskı, şiddet ve hukuksuzluğun olağanüstü boyutlara ulaştığı belirtilerek özetle şu görüşlere yer verildi: “Bu karanlık tabloyu değiştirmek, demokratik ülkede yaşayabilmek için Türkiye’de siyasetin savaş ekseninden çıkarılıp barış eksenine oturtulmasına, insan haklarına saygılı, hukukun üstünlüğüne dayanan, çağdaş, çoğulcu ve katılımcı bir demokrasinin inşa edilmesine ihtiyaç vardır. Demokrasi İçin Birlik İnsiyatifi’nin hedefi sadece barışın, demokrasinin, eşitlik ve özgürlüğün egemen olduğu bir Türkiye için demokrasi devrimi gerçekleştirmektir. OHAL’in sona erdirilmesi ve KHK’lerle yaratılan toplumsal mağduriyetlerin giderilmesi konusunda mücadele etme kararı alınmıştır. İnancı, siyasi görüşü, sendikası nedeniyle cezalandırılan bütün çalışanlar görevlerine iade edilmelidir. Gazete, TV ve radyolara yönelik kapatma ve cezalar geri çekilmeli; basın, yayın ve haberleşme özgürlüğü önündeki engeller kaldırılmalıdır. Sistematik işkence, kitlesel gözaltı ve tutuklamalar başta olmak üzere her türlü anti- demokratik uygulamaya son verilmeli; halka karşı suç işleyen bütün kamu görevlileri yargılanmalıdır. Gösteri, toplanma, örgütlenme ve düşünceyi açıklama hakkı önündeki bütün engeller kaldırılmalı. ‘Türk tipi başkanlık sistemi’ tartışmalarını ‘tek adam yönetimi’ne geçiş olarak değerlendiren inisiyatif, başkanlık sistemine toplumsal muhalefetle karşı çıkmak için mücadele edecektir.”

RAKEL DİNK: Adaleti biz koruyacağız

Gazeteci Hrant Dink’in eşi Rakel Dink konuşmasında adalet kavramına dikkat çekerek, “Adalet ve doğruluk yoksa kaos ve kargaşa vardır. Adaleti koruyacağız ve doğruluğu savunacağız” dedi. Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan da “Demokrasi için Gezi Parkı direnişini ve bizim çocuklarımızı örnek gösterebiliriz. Bu çocuklar her şeyin ne olduğunu ortaya koydu. Sizden Berkin’in babası olarak tek ricam, tek çatı altında toplanılsın. Yoksa biz bu diktatörü indiremeyeceğiz” diye konuştu.

ERDOĞAN VE ALPAY: Cezaevinden mektup var

Özgür Gündem Gazetesi Danışma Kurulu üyesi tutuklu yazar Aslı Erdoğan ve dilbilimci Necmiye Alpay da toplantıya mektup yolladı. Aslı Erdoğan, mektubunda “Devletin hakikati kendi tekelinde tutma isteğine karşı çıktığımız için buradayız” derken; Necmiye Alpay “Demokrasi İçin Birlik başlığı her şeyi anlatıyor. Bütün kalbimizle yanınızdayız” ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler