"AKP'li firmalar yolsuzluk yapıyor, isimleri bende"

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Bosna Hersek'ten AK Parti'ye yakın bazı firmaların Türkiye'ye un ticaretinde yolsuzluk yaptığını öne sürerek, "İsimleri bende saklı. AKP'yi buradan uyarıyorum, burada 3 firmanın adı geçiyor. Bu 3 firma buradan haksız rekabet sağlıyor. Bu 3 firma AKP yandaşı olarak biliniyor. Sırada birçok firma da oradan un ihracatı yapmak için daha doğrusu un ithalatı yapmak için Bosna Hersek'te şirket kurarak Türkiye'ye ihracat yapmak için bekliyor" dedi.

Yayınlanma: 24.10.2016 - 16:58
Abone Ol google-news

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Edirne'de parti binasında düzenlediği basın toplantısında hükümetin tepesinde olan bir ismin akrabasının Bosna Hersek’ten yaptığı ticarette haksız kazanç sağladığını iddia etti. Gaytancıoğlu, şu iddialarda bulundu:

"AKP'nin tepesindeki kişilerin bugün AKP iktidarının Türkiye’ye getirdiği durumda neden Türk tarımının, neden Türk sanayisinin gelişmediğinin örneklerinden birini yolsuzluk dosyasını açıklayacağım. Esnafın işlerinin kötü gittiği, Türk sanayicisinin bir türlü üretemediği, borçlarını toparlayamadığı, hükümetin ısrarla vergi affı çıkardığı ancak vergilerin yeterince ödenemediği bir ortamda, Türk insanın alın teri maalesef birkaç kişinin çıkarı için yok sayılıyor. Bosna Hersek Müslüman bir ülke. Türkiye Cumhuriyeti birçok alanda ikili alanda serbest ticaret anlaşması yapıyor. Bu çok olağan bir durum. Serbest ticaret anlaşması ile iki ülke bir birlerine ayrıcalıklar tanır. Bosna Hersek ile Türkiye arasında un, bitkisel yağ, mısır ticareti var. Bosna Hersek’in Türkiye’ye un ihracatı var, 96 kuruştan. Türkiye’de 1 kilo unun maliyeti 210 kuruş. 96 kuruştan un girilmesini izin veriliyor. Türkiye un ihracatçısı bir ülke, yardım etmek amacıyla un ithal ediyoruz. 96 kuruştan bize gönderiyorlar, biz 110 kuruşa mal etmemize rağmen. Bu unun Bosna Hersek meşeli satılması lazım. Türkiye’ye satılırken tamamen Türk unu gibi satılıyor. Yani 110 kuruşluk ürünlerle paçal yapılıyor."

1 YILDA İHRACAT 17 KAT ARTMIŞ

CHP Milletvekili Gaytancıoğlu, Bosna Hersek’ten un ihracatının bir yılda 17 kat arttığını belirterek, 2015’in ilk 8 ayında 1600 ton un alındığı halde bu yılın 8 aylık döneminde bunun 17 kat arttığını bitkisel yağlar ve mısırda da ciddi bir artış olduğunu söyledi. Gaytancıoğlu, "Gelen bilgiler Macaristan’daki, Hollanda, Almanya, Slovakya’daki firmaların Bosna Hersek kanalını kullanarak Türkiye’ye bir haksız rekabet sağladığını bize gösteriyor. Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu da aynı şikayeti yapmak için Ekonomi Bakan Yardımcısı'na gidiyor, Bakan Yardımcısı durumla ilgileneceğini söylüyor. Bende isimleri saklı. AKP’yi buradan uyarıyorum, burada 3 firmanın adı geçiyor. Bu 3 firma buradan haksız rekabet sağlıyor. Bu 3 firma AKP yandaşı olarak biliniyor. Sırada birçok firma da oradan un ihracatı daha doğrusu un ithalatı yapmak için Bosna Hersek’te şirket kurarak Türkiye’ye ihracat yapmak için bekliyor. Benim çiftçim de ürününü 70-80 kuruşa pazarlamak için bekliyor. Depolarımız buğday dolu" dedi.

"GÜMRÜK VERGİSİ ÖDENMEDEN HAKSIZ KAZANÇ SAĞLANIYOR"

Bosna Hersek üzerinden başka ülkelerin malı Türkiye’ye gümrük vergisi ödenmeden sokulup haksız kazanç elde edildiğini anlatan Gaytancıoğlu, iddialarına şunları ekledi:

"Un fabrikalarımız un satmakta zorlanırken, Bosna Hersek aracılığıyla Türkiye’ye başka ülkelerin malı gümrük vergisi ödenmeden tamamen bir haksız kazanç sağlanarak geliyor. Bizim 1 lira olsun diye uğraştığımız unumuz 1 lira 10 kuruşa mal oluyor ama 96 kuruştan haksız bir unun ve çok fazla bir unun gelmesine izin veriliyor. Bosna Hersek'in un üretimi ihracatımızı etkileyecek bir düzeyde değil. Gelmesinde, bizim Müslüman ülkelere yardım etmemizde hiçbir sakınca yok. Ama buradan birkaç kişi haksız kazanç sağlıyorsa, bu yolu kullanıyorsa bizde CHP olarak bunun karşısında olmak zorundayız. Niye buğday ithal ediyoruz? Yılda yaklaşık 1.5 milyar dolarlık buğday ithalatımız var. Bunu işleyip 1 milyar dolarlık ihracaat yapıyoruz. Niye 1.5 milyar dolar veriyor, 1 milyar dolar kazanıyorsunuz? Ülkenizde üretim politikalarına önem verseniz kendiniz desteklersiniz de başka ülkelerden bu şekilde ithalat yapmasınız olmaz mı diye sürekli uyarıyoruz. AKP’ye diyoruz ki, 26 milyon dönüm arazi boşken neden buğday ithalatı yapıyoruz. Kendi tarlalarımızda üretim yaparız, bu işin başka kısmı ama bu yolsuzluk. Bu yolsuzluğu buradan sizlerle paylaşıyorum."
Gaytancıoğlu, kendisine gelen bilgilerde hükümetin tepesindeki kişilerden birinin akrabasının Bosna Hersek’te yaşadığı ve bu işten nemalandığını söyledi ancak, isim vermedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler