Özgür Gündem dayanışmasına destek veren gazetecilerin davası ertelendi

Kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma amacıyla başlatılan “nöbetçi genel yayın yönetmenliği” kampanyasına katılan 3 gazeteci hakkında açılan davaların duruşmaları görüldü. Evrensel Yazarı İhsan Çaralan ve Özgür Gündem Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya'nn davası 24 Ocak 2017'ye ertelendi.

Yayınlanma: 25.10.2016 - 13:15
Abone Ol google-news

DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren, Evrensel Yazarı İhsan Çaralan ve Gazeteci Ertuğrul Mavioğlu ile birlikte Özgür Gündem’in Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya, ‘örgüt propagandası yapmak’ iddiasıyla yargılanıyor. 

Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada İhsan Çaralan ve tutuklu gazeteci İnan Kızılkaya hazır bulundu. Duruşmayı Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren, Barış Vakfı Sözcüsü Hakan Tahmaz'ın yanı sıra çok sayıda gazeteci de izledi.

iNAN KIZILKAYA'DAN CEMAL SÜREYYA'LI GÖNDERME

Duruşma, Özgür Gündem gazetesinin 31 Mayıs 2016 tarihli sayısında çıkan haberlere ilişkin "Terör örgütü propagandası yapmak", "Suç işlemeye alenen tahrik" ve "Suçu ve suçluyu övme" iddialarıyla haklarında dava açılan Çaralan ve Kızılkaya'nın kimlik tespitiyle başladı.

Hakkındaki iddiaları reddeden Kızılkaya, "Yaptığımız haberler gazetecilik düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamındadır. Cemal Süreya'nın bir sözü var, 'Bu ülkede Arnavutlar yalan, Kürtler doğru söylemek zorundadır'. Ben Kürdüm, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım, bu ülkenin asli unsuruyum. Ülkede ne yaşanıyorsa onu haber yaptık. Gazeteciyim ve doğruyu söylemek zorundayım. Daha önce de bu tür haberler çıkıyordu fakat 2015 Temmuz'dan sonra gazetenin her sayfasına, her yayına soruşturma açıldı" diyerek tüm yayınların gazetecilik faaliyeti olduğunu ve herhangi bir propaganda olmadığını söyledi. Kızılkaya beraatini talep etti.

"TÜRKİYE'DE BASIN HER ZAMAN BASKI ALTINDA OLMUŞTUR"

Yargılamaya konu olan gazete sayısındaki haberlerin tümüyle başkalarının haberleri üzerinden kurulduğunu söyleyen Çaralan, "Özgür Gündem gazetesi üstünde artan baskılar dolayısıyla dayanışma çağrısı yapıldı. Ben de bu dayanışma çağrısı üzerine 1 günlük nöbetçi genel yayın yönetmenliği yaptım. Türkiye'de basın her zaman baskı altında olmuştur. Her zaman büyük bedeller ödemiştir. Gazeteciler terörle mücadele adı altında mahkemelere sürükleniyor. Gazetede çıkan ve iddianameye konu olan haberler suç teşkil etmiyor" dedi.

Yayın yönetmeninin bütün haberleri okuma şansı olmadığını belirten Çaralan, " Ben dayanışma için gitmiştim gazeteye ve haberlere müdahale hakkı görmedim kendimde. Zaten öyle bir genel yayın yönetmeni olmaz; olsa olsa sansürcü başı olur, iddianame de bu mantıkla hazırlanmıştır. Demokrasi ve basın özgürlüklerinin olduğu ülkede böyle bir davadan ceza almayacağımı düşünüyorum" diyerek beraatini talep etti. Mahkeme, 24 Ocak 2017'ye ertelendi.

DENİZ TÜRKALİ'YE DAVA

Öte yandan, Deniz Türkali hakkında da Özgür Gündem gazetesi için başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni” kampanyasına k verdiği için dava açıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler