Kupon arazi başkanı yaktı

İnternete düşen ses kayıtlarında Başbakan Erdoğan’dan “kupon (değerli) arazileri” kendisinden habersiz sattığı için fırça yediği ileri sürülen TOKİ Başkanı Karabel görevden alındı. BİAT İnşaat’ın, Erdoğan’ın fırçasında adı geçen işadamı Şerif Enis’le arazi arasında bir bağlantısının olmadığını açıklaması dikkat çekti.

Yayınlanma: 18.04.2014 - 21:53
Abone Ol google-news

İnternete düşen ses kayıtlarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan “kupon (değerli) arazileri” kendisinden habersiz sattığı için fırça yediği ileri sürülen TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, görevden alındı. Telefon görüşmesine konu olan arsanın izine ise Cumhuriyet ulaştı. Erdoğan’ı kızdıran arsa İstanbul Ataşehir Barbaros Mahallesi’nde ve tamamı TOKİ’ye ait yaklaşık 13 dönümlük bir alanı kaplıyor. Arsayı alan şirket ise esrarengiz bir yapıya sahip.

Karabel’in yerine Mehmet Ergün Turan’ın atanmasına ilişkin karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Karabel’in, yerel seçimden önce internete düşen ses kayıtlarında, Başbakan Tayyip Erdoğan’dan “kupon (değerli) arazileri” kendisinden habersiz sattığı için fırça yediği iddia edilmişti.

Başbakan Erdoğan’a ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarının yayınlanmasıyla bir anda gündeme oturan “BAŞÇALAN”isimli Twitter hesabından yayımlanan ve Erdoğan ile Karabel arasında geçtiği ileri sürülen ses kaydında Başbakan, TOKİ Başkanı Karabel’e kendisinden habersiz arsa satışı yapıldığı için kızıyordu. Yayımlanan kayıtta, TOKİ’nin Ataşehir’den bir arsayı, Şerif Enis isimli bir işadamına ait BİAT İnşaat isimli bir şirkete sattığı belirtiliyordu. Kayıtta Erdoğan’ın, satış anlaşmasının bozulması ve bundan sonraki değerli arazilerin satışı konusunda kendisinden habersiz hareket edilmemesi yönünde talimat verdiği ifade ediliyordu. Ses kaydında, Erdoğan’ın Karabel’e “Ya Haluk bu Ataşehir’de sen bu BİAT’a hasılat paylaşımıyla bir yer mi verdin?” diye sorduğu, Karabel’in “Hayır, biz öyle bir şey vermedik” yanıtı üzerine“Şerif’lere (Şerif Enis) vermişsin” dediği, bunun üzerine de Karabel’in “Daha evvelden onlar oradan arsa almışlardı efendim” diye konuştuğu ileri sürülüyordu.

Şerif Enis kayıp

Karabel’in Erdoğan’dan fırça yemesine neden olan o arazinin izine Cumhuriyet ulaştı. TOKİ’nin “İhaleli Satış Listesi”nde yer alan bilgiye göre, idarenin İstanbul Ataşehir’deki arazisi 24 Mayıs 2011’de satıldı. Barbaros Mahallesi“3324” ada, “1” parseldeki 13 bin 482 metrekarelik arazinin tamamı TOKİ’ye aitti. Yapılan ihale sonucunda araziyi Enisler İnşaat ve Mobilya Tic. Ltd. Şti ile Duru Elektrik Üretim AŞ satın aldı.

Arazinin satışıyla ilgili yasal anlamda bir sorun yok. Ancak, şirketin sahiplik yapısıyla ilgili tabloda tam bir netlik bulunmadığı görülüyor. BİAT grubun İstanbul’daki merkez telefonları arandığında, Enisler İnşaat için yönlendirme yapılıyor. Enisler İnşaat yetkilileri ise Şerif Enis’in dışarıda olduğunu söylemekle yetiniyor. BİAT grubun hukuk müşavirliği ise internete düşen ses kayıtlarında söz edilen arazi ile Şerif Enis’in bir bağlantısının olmadığını savunurken Enisler İnşaat konusunda, “Enisler İnşaat ile BİAT bir dönem aynı binada faaliyet gösterdi ancak şu anda başka bir yere taşındı. Şerif Bey’in Enisler İnşaat’ta hissesi yok, yönetim kurulunda da değil ancak onun dışında bağlantısı olup olmadığı konusunda bir şey söyleyemeyiz” dediler.

Aynı telefondan ulaştığımız BİAT inşaat ve Enisler İnşaat yetkilileri gün boyunca ısrarlarımıza karşın Şerif Enis’in bu konuda basına açıklama yapmayacağını söylemekle yetindiler.

Aile Bakanlığı’nda kadro depremi

TOKİ’nin yanı sıra bir kadro depremi de dün Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda yaşandı. Bakanlıkta açık bulunan Müsteşar Yardımcılığına Mustafa Karaman, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne Temindar Aytekin, Kadının Statüsü Genel Müdür Yardımcılıklarına Gülser Ustaoğlu ve Hülya Yavuz, Denetim Hizmetleri Başkanlığı’na İsmail Yüksektepeve Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’na Mustafa Okur getirildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda da Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ Genel Müdürlüğü’nde açık bulunan Yönetim Kurulu Üyeliği’ne Ömer Koca atandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler