Hukukçulardan KHK tepkisi: Rektör seçiminin OHAL’le ne ilgisi var?

Avukatların savunma haklarının kısıtlanmasına hukukçular tepkili. “Bu düzenlemeler suç örgütlerine yarar” diyen hukukçular, “Darbe girişiminin sebebi avukatların cezaevinde müvekkilleriyle serbestçe görüşmeleri miydi” diye sordular.

Yayınlanma: 30.10.2016 - 23:38
Abone Ol google-news

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL kapsamında rektörlerin Cumhurbaşkanı tarafından atanması, avukatlara ise kısıtlamalar getirilmesi hükümlerini içeren son kanun hükmünde kararnameler tepki çekti. Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, “İşin aslı, 15 Temmuz’da yıkılarak kapatılmak istenen Meclis, bu defa KHK’lerle yok sayılmaktadır” dedi. Avukat Turgut Kazan ise “Rektörlük seçiminin OHAL ile ne ilgisi var? O zaman başkanlık için de KHK çıkarın” diye konuştu.

‘BU DÜZENLEMELER FETÖ’YE YARAR’

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu: Bu KHK’ler olağanüstü hal KHK’sidir. Kanunlarda kalıcı değişiklik yapması anayasaya aykırıdır. Oysa, olağanüstü halin ilanıyla ilgisi olmayan her konuda düzenleme getirmektedir. 15 Temmuz’da kapatılmak istenen Meclis, KHK’lerle yok sayılmaktadır. Darbe girişiminin sebebi, avukatların cezaevinde müvekkilleriyle serbestçe görüşmeleri miydi? Avukatların görüşmelerini niçin kayda alıyorsunuz? Niçin görüşmeye bir gardiyanı koyuyorsunuz? F tipi suç örgütü hayal kursa; ‘Türkiye ne yapsa da mahkûm olsa, bizim gibi hain bir suç örgütünü mağdur haline getirse’ diye düşünse, bunu hayal edemez. Yapılan hem hukuk tanımazlıktır hem gaflettir. Türkiye’yi AİHM’de mahkûm ettirerek suç örgütleriyle mücadele edemezsiniz. Bu düzenlemeler suç örgütlerine yarar; itiraflar gelsin, suç örgütünü çökertelim istiyorsanız şüphelilerin avukatlarıyla görüşmelerini serbest bırakın. Bu, itiraflar gelmesin, suç örgütünün üst kademelerine çıkılmasın düzenlemesidir.

‘BAŞKANLIK İÇİN DE KHK ÇIKARIN’

Avukat Turgut Kazan: KHK’ler tamamen anayasaya aykırı. Rektör seçimi ile ilgili dahi KHK çıkarıyorlar. O zaman bir kararname daha çıkarsınlar, başkanlık sorununu çözsünler. Ne referandum, ne anayasa değişikliğine gerek yok. Rektör seçimleri için bugün yapılıyorsa, başkanlığı belirleme yetkisi de aynı yerin yetkisindedir. Anayasa Mahkemesi denetlemez diye icat çıkardı. Başkanlığı da böyle getirsinler de memleket rahatlasın! Bunların hukukla hiçbir ilgisi yoktur. OHAL ile de hiçbir ilgisi de yoktur. OHAL rejimine aykırıdır. Örneğin rektör seçiminin ohal ile ne ilgisi var? ( Avukatlarla ilgili getirilen sınırlamalar) Bağımsız yargının işlediği bir yerde bu olabilir. Ama sizin yargınız sarayda törenle kura çekiyorsa bunların hepsi felaket getirir. Kimse avukatlık görevini üstlenemez. Kim üstlenirse başına bela getireceğini düşünür. Alınan bazı tedbirler sizin hukuk devleti olup olmadığınızda anlam taşır. Bağımsız ve iyi işleyen bir yargı varsa hukuk devleti vardır, aksi halde yoktur.

Amaç sindirmek ve susturmak

Eğitim-Sen Hukukçusu Mehmet Rüştü Tiryaki: Son KHK ile en az 650 sendika üyesi öğretmen ihraç edildi. Artık KHK’lerin devletin kendisine yönelik olmadığı, darbe girişimini bastırmak için ilan edilmediği her geçen gün daha net anlaşılıyor. KHK’lerin darbe girişimiyle ilgisi yok. Bu tamamen muhalifleri sindirme ve susturma aracı olduğu anlaşılıyor. KESK ve Eğitim-Sen de buna karşı direnecek. Son KHK ile KESK Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy da ihraç edildi.

DİHA ve JİNHA çaşışanları kararlı... ‘Gerçeği yazma aşkımız ölmez’


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler