1 ton bombayla terör... IŞİD kendi ajansından üstlendi, Valilik 'PKK' diyor

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde Terörle Mücadele ve Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nün içerisinde bulunduğu emniyet binasına bombalı saldırı yapıldı. Valilik tarafından yapılan ilk açıklamada saldırının PKK tarafından gerçekleştirildiği açıklanmıştı. Gece saatlerinde IŞİD'in haber ajansı Amaq saldırının üstlenildiğini duyurdu. Valilik ikinci bir açıklama yaparak iddiayı yalanladı.

Yayınlanma: 04.11.2016 - 08:07
Abone Ol google-news

<video:625878>

Diyarbakır’ın merkez Bağlar ilçesinde Emniyet Müdürlüğü’nün Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü binasına, dün sabah 07.53’te yaklaşık 1 ton bomba yüklü minibüsle terör saldırısı düzenlendi.

Saldırıda 2 polis şehit oldu ve 9 yurttaş yaşamını yitirdi, 100’den fazla kişi yaralandı. Yaralılar arasında bulunan bebek, bir gözünü kaybetti, diğer gözünde de hasar oluştu. Valilik saldırıyı PKK’nin düzenlediğini açıklarken dün gece geç saatlerde IŞİD’in saldırıyı üstlendiğine yönelik iddialar ortaya atıldı. Reuters, IŞİD'in kendi ajansı Amaq aracılığıyla saldırının üstlendiğini duyurdu. Valilik tarafından bugün ikinci bir açıklama yapılarak saldırının PKK tarafından gerçekleştirildiği yinelendi.

Valilik'ten yapılan ikinci açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Sosyal medya ve bazı haber sitelerinde, Diyarbakır'daki patlamayı IŞİD'in üstlendiği yönündeki haberler üzerine Diyarbakır Valiliği tarafından yazılı olarak yapılan açıklamada, şöyle denildi:

"04.11.2016 günü saat 7.53 te, İlimiz Bağlar İlçesi Aydın Arslan Bulvarında, bomba yüklü bir araçla saldırı düzenlenmiş ve olayın akabinde saat 11.22’de Valiliğimiz tarafından, patlama olayının bölücü terör örgütü tarafından üstlenildiği şeklinde bir açıklama yapılmıştı. Uluslararası bir haber ajansının bir kaynağa dayandırarak yaptığı bir habere dayalı olarak, basında ve sosyal medyada olayın IŞİD terör örgütü tarafından üstlenildiğine dair haberler yer almıştır. Valiliğimizce yapılan açıklama, bölücü terör örgütü elemanlarının kendi aralarında yapmış oldukları telsiz konuşmalarına dayandırılmıştır. Konuyla ilgili bölücü terör örgütü mensupları arasında yapılan üç ayrı telsiz konuşmasında, eylemin Kemal kod adlı bölücü terör örgütü mensubu tarafından 3 ton patlayıcı kullanılarak gerçekleştirildiği ve fedai türü tabir edilen eylem olduğu açıkça yer amaktadır. Bu bilgiler çerçevesinde söz konusu saldırının bölücü terör örgütü mensuplarınca yapıldığını açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Söz konusu sosyal medyada ve bazı haber organlarında yer alan haberler, çoğunlukla sivil vatandaşlarımızın zarar gördüğü ve hayatını kaybettiği menfur saldırı olayıyla ilgili farklı algı oluşturmaya ve bölücü terör örgütünü korumaya yönelik haberlerdir. Valiliğimiz tarafından daha önce yapılan açıklamalarda da belirtildiği gibi; vatandaşlarımızın resmi açıklamalar dışında açıklamalara ve algı yaratmaya yönelik haberlere itibar etmemesi önem arz etmektedir. Konuyla ilgili olarak başlatılan soruşturma çok yönlü olarak ve derinlemesine devam etmektedir ve gelişmeler oldukça bilgi verilecektir."

DÜKKAN VE EVLERDE GÖÇÜK OLUŞTU

Diyarbakır’ın birçok yerinden duyulan patlamanın şiddetiyle yaklaşık 1 kilometrelik alanda bulunan binalarda büyük hasar meydana geldi, patlamanın olduğu bölgede çukur oluştu, bazı dükkân ve evlerde göçük oluştu.

Kentte tüm sağlık çalışanları ve Emniyet birimleri göreve çağrıldı. Saldırı sonrası çevre illerden de sağlık ekipleri sevk edildi, yaralı sayısının fazla olmasından dolayı bazı ambulanslar 4-5 yaralıyı birden taşıdı.

Görgü tanıkları Diyarbakır'daki dehşet anlarını anlattı - VİDEO


Yoğun güvenlik

Kentte polis olağanüstü güvenlik önlemi alırken, özellikle hastanelere giden yollar ve hastane önlerinde önlemler artırıldı. Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü binasının bulunduğu Aydın Arslan Bulvarı’nda polis ekipleri giriş çıkışları kontrol altına alırken, havadan ise Skorsky tipi helikotopterle destek verildi. Patlamanın hedefi olan Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’nde çeşitli suçlardan gözaltında bulunan şüphelilerin ise saldırıdan sonra Silvan yolundaki Polis Okulu’na nakledildiği öğrenildi.

11 can gitti

Diyarbakır Valiliği, PKK’nin gerçekleştirdiğini açıkladığı terör saldısında, 2’si polis memuru, 1 teknisyen, 8’i yurttaş olmak üzere 11 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi. Yaşamını yitirenlerden birinin 24 gündür gözaltında bulunan DBP Çüngüş İlçe Eş Başkanı Recai Altay olduğu belirtildi.

Şehitler için tören

Şehit polis memurları Semih Turgut ve Cemal Mavitaş ile Emniyet’te teknisyen olarak çalışan Hanifi Boğa için Emniyet Müdürlüğü bahçesinde uğurlama töreni düzenlendi. Duaların okunmasının ardından şehit polis Semih Turgut’un cenazesi Nevşehir, şehit polis İsmail Mavitaş’ın cenazesi Kayseri’ye ve şehit teknisyen Hanifi Boğa’nın cenazesi de Diyarbakır’ın Eğil ilçesine uğurlandı. Şehit Turgut ve Boğa’nın 6 çocuğu olduğu, şehit Mavitaş’ın eşinin de hamile olduğu ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saldırıyla ilgili yetkililerden bilgi aldı. Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Cumhurbaşkanı Erdoğan’’n patlama haberinin ardından sabah saatlerinde Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy’u telefonla aradığını, olayla ilgili detaylı bilgi aldığını kaydetti.

Yıldırım: Alçak saldırı

Başbakan Binali Yıldırım, saldırıyla ilgili yaptığı ilk açıklamada, “Maalesef Diyarbakır’da bölücü terör örgütü yapacağını yaptı. Alçak, iğrenç yüzünü tekrar gösterdi. Şu ana kadar 8 vefat var. 2 polis, 1 teknisyen 5 vatandaşımız hayatını kaybetti. 1 terörist ölü ele geçirildi. 100’ün üzerinde yaralı vardı, 93’ü taburcu edildi. 7’sinin tedavisi devam ediyor. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara şifa diliyoruz” dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’da “Diyarbakır Bağlar’da bir aracın patlatılması sonucu pek çok vatandaşımız yaralandı. Bazı polis ve vatandaşlarımız şehit oldu. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Yaralılara da acil şifalar diliyorum. Türkiye terörle etkin bir mücadele yürütmektedir. Türkiye kadar çok geniş yelpazede terör örgütleri ile eşzamanlı mücadele ikinci bir ülke dünyada yok” dedi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Diyarbakır'da patlama... Dehşetin fotoğrafları

Binali Yıldırım Diyarbakır'daki patlamada ölü ve yaralı sayısını açıkladı - VİDEO


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler