CHP'de kurultay sesleri

Milletvekilleriyle bir araya gelen Kılıçdaroğlu partide 'kendine politika yapma' dönemini sona erdireceğini belirterek parti vitrinini yenileyeceği mesajı verdi.

Yayınlanma: 20.04.2014 - 00:02
Abone Ol google-news

Seçim sonuçlarını değerlendirme toplantılarının sürdüğü CHP’de, çok sayıda milletvekili, hem partinin yönetim kademeleri, hem de polikalarını yenilemesi gerektiğini belirterek, “olağan kurultayın geciktirilmeden yapılması”nı isterken, bazı milletvekilleri de partinin çizgisinin netleştirilmesi ve politikalarını tartışmaya açılması için “küçük kurultay” yapılması yönünde görüş bildirdi. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu da isim vermeden MYK’de “kendine politika yapma” dönemini sona erdireceğini belirterek, parti vitrininde değişim sinyali verdi. Kılıçdaroğlu, olağan ya da Küçük Kurultay taleplerine de “açık kapı” bıraktı. Kılıçdaroğlu, bazı Antalya Milletvekilleri’nin toplantıda söz almayan Deniz Baykal’ın Antalya’da aday belirlerken “yok sayıldığı” eleştirilerine “Beni siyasete sokan kişi olarak Baykal’a ayrıca saygı duyuyorum” derken, İstanbul Milletvekili Nur Serter’in “6 Ok’un 5’i devre dışı” eleştirisine de “Hiçbir ok devre dışı değil, 6 ok onurumuzdur” yanıtını verdi.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, önceki gün hem yerel seçim sonuçlarını tartışmak için topladığı Parti Meclisi’nin (PM) ardından dün de milletvekilleri ile Meclis grubuyla genel merkezde merkezde biraraya geldi. 50 milletvekilinin söz altığı toplantıda, aday belirlenirken milletvekillerinin görüşlerinin alınmaması, aday adaylığı sürecinin uzun tutulması, sağdan adaylar ve cemaate yakın duruş algısı oluşturulması, toplantıdaki ana eleştiri konuları oldu. Aday belirleme sürecinde görev alan MYK üyelerinden oluşan 5’li komisyon eleştiri konusu olurken, başarısız örgütlerin görevden alınması talebi dile getirildi. Toplantıya eski Genel Başkan ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal katılırken, kadın milletvekilleriyle yapılan toplantıda Kılıçdaroğlu’nu sert sözlerle eleştiren Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan’ın katılmaması dikkat çekti.

Antalya’da “Seçimde çılgınca hatalar yapıldı” diyen Baykal, toplantıda söz almazken, kendisine yakın milletvekilleri konuştu. Edinilen bilgiye göre toplantıda söz alan Antalya Milletvekili Yıldıray Sapan, seçim sürecinin iyi yönetilmediğini belirtirken, Antalya’da ise kendilerinin ve Baykal’ın “yok sayıldığını”, önerdikleri 5 maddenin dikkate alınmamasının başarısızlık getirdiğini ifade etti. Diğer Antalya Milletvekili Osman Kaptan ise seçimlerden başarısız çıkıldığını belirterek, “Yeni CHP söylemi hiçbir şey getirmedi. Kendi temel ilgelerimiz, değerlerimi varken, başka ideolojilerden sağ adaylardan medet umduk. Oysa CHP’nin demokrasi, laiklik, cumhuriyet anlayışı ön plana çıkarılmalıydı” görüşünü dile getirdi. Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin çok iyi yönetilmesi gerektiğini belirten Kaptan, 18 Temmuz’da yapılması gereken “Olağan kurultay”ı kastederek, “Cumhurbaşkanlığından hemen sonra da, olağan kurultay yapılmalı, partide hem kadrolar hem de politikalar yenilenmeli” dedi.Bursa Milletvekili Kemal Ekinci de 5’li komisyonu “Cumhurbaşkanı adayını da sakın bu komisyon belirlemesin çünkü 11 Ağustos’a kalır” diyerededi. Ekinci, 10 Ağustos’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi birinci tur görüşmelerini ima ederek, Kılıçdaroğlu’na kinayeli bir ifadeyle, “Hatta adayı 11 Ağustos’ta belirleyin” diye sitem etti. Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu, toplantıda, CHP’nin yeni ve sağlam bir örgüt yapısı ile “sol politikalar” gereksinimi olduğunu belirtirken, “30 Mart yerel seçimlerindeki strateji tutmadı. AKP, Başbakan tabanını inandırdı. Seçimi aklanma seçimi sandığı mahkeme olarak gördü” görüşünü dile gteirdi. İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Çıray, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde BDP’nin desetğini alabilecek bir isim arayışını “nafile çaba” olarak nitelendirerek, AKP içindeki merkez sağ geleneğinden gelenleri cezbedecek bir aday konusunda MHP’ye işbirliği olanağı aranmasını istedi. İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, illerde yaptığı ziyaretlerle ilgili izlenimini anlatarak, “Örgütlede sevgisizlik sorunu var” deyince, Kılıçdaroğlu da bu görüşe katıldığını ifade etti. Toplantıda söz alan Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, adaylık sürecinde milletvekilerinin görüşünün alınmadığı, önseçim sözü verildiği halde yapılmadığını belirtirken, partinin bir yandan “cemaatle” yakınlaşıp, sağdan adaylar gösterirken, diğer yandan “çözüm sürecine destek” görüntü vermesinin çelişki olduğunu ifade etti Toplantının sonunda 5’li komisyon adına eleştirileri yanıtlayan Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, “Allah kerkesi böyle bir komisyonun üyesi yapsın da nasıl olduğunu görsün” serzenişinde bulundu.

 

MYK’de değişim sinyali

Edinilen bilgiye göre Kılıçdaroğlu, eleştirileri yanıtlarken isim vermeden MYK üyelerini “kendine politika yapmakla” eleştirerek, değişim sinyali verdi. Partide “kendine politika yapma” dönemini sona erdireceklerini belirden Kılıçdaroğlu, “Bunda herkesin payı var. Aynı noktaları vurgulamamız gerekirken, bir günde 10-15 basın toplantısı yapılarak, kendilerine göre noktalara vurgu yapıyorlar. MYK üyelerinin kişisel politika çabası içinde olmasını doğru bulmuyorum” görüşünü dile getirdi. Başbakan Tayyip Erdoğn’ın gündeme getirdiği “dar bölge” seçim sistemiyle ilgili bir çalışma yaptıklarını belirten Kılıçdaroğlu, belediyelerle ilgili de yeni bir çalışma yaptıklarını söyledi. CHP’li belediyelerin kendi kafalarına göre projeler yapma dönemine son vereceklerini belirten Kılıçdaroğlu, “Bu konuda özel bir düzenleme yapacağız, her belediyeye en az 1 kreş açma zorunluluğu getireceğiz. CHP’li olmayan en yakın belediyeyi yakından izlemelerini sağlayacağız” dedi. Kılıçdaroğlu, bazı Antalya Milletvekillerin’nin yerel seçimlerde Antalya’da Deniz Baykal’ın “yok sayıldığı, görüşünün alınmadığı” eleştirlerine ise “Hayır böyle bir şey yok. Biz eski genel başkanlarımız Altan Öymen’in Deniz Baykal’ın görüşlerine her zaman saygı gösteriyoruz. Beni siyasete sokan kişi olarak Baykal’a ayrıca saygı gösteriyorum ve tüm arkadaşlardan da bunu bekliyorum” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler