Tepkiler artarak devam ediyor... Fazıl Say: Haksızlık bitsin

Okurlarımız ve çok sayıda sanatçı, aydın, siyasi ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri gazetemizi yalnız bırakmadı.

Yayınlanma: 06.11.2016 - 22:24
Abone Ol google-news
<video:624059>

Okurlarımız, siyasiler, yazarlar, aydınlar ve demokratik kitle örgütü temsilcileri, 9 yazar ve yöneticimizin tutuklanmasının ardından destek ve dayanışma ziyaretlerini dün de sürdürdü. Çok sayıda kişi ve kurum destek mesajlarını iletti, “Cumhuriyet, çağdaş bir yaşamın, demokrasinin, düşünce ve inanç özgürlüklerinin savunucusudur. Cumhuriyet’in değerlerine saldırılmasına müsaade etmeyeceğiz, sonuna kadar dayanışma içinde olacağız” dediler.

Şişli’deki gazetemiz binasına aralarında eski Erzincan milletvekili Dr. Erdoğan Özyalçın, 68’liler Birliği Vakfı Başkanı Sönmez Targan, Birgün gazetesi kurucularından Vedat Sevim, yapımcı Umur Bugay, eski CHP İstanbul İl Başkanı Kamer Gök, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mezunları, Dr. Tülin Sevim, Dr. Ayhan Baran, Dr. Ateş Baran, Dr. Güliz Ataş, diş hekimi Mustafa Cengiz Varol, CHP İstanbul İl Kadın Kolları Başkanı Arzu Karayağız Öner, Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Aydın Deniz, TAYAD Başkanı Fahrettin Keskin, CHP Kadıköy, Kartal, Küçükçekmece, Esenyurt ilçe örgütleri, Âşık Ahmet Yıldız, yazar Murat Akbaş, Emek Partisi Maltepe örgütü, Amasya Göynücek ilçesi Çulpara Köyü Kalkındırma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Musa Mısırlı, çevre kentlerden gelen okurlarımız ziyaret ederek, gazetemiz yazarlarından Dr. Erdal Atabek ve Özlem Yüzak ile görüştü, desteklerini iletti.

Dr. Erdoğan Özyalçın (Eski CHP’li Erzincan milletvekili): Yapılan Cumhuriyetimize, ülkemizin birlik ve bütünlüğüne saldırıdır. Basın halkın sesidir. Hiçbir güç halkın sesini susturamaz.

Ayşe Kulin (Yazar): Ne diyeceğimi bilmiyorum, şaşkınım, her şey birbirinden komik.

Umur Bugay (Yapımcı): Hukukun artık ayaklar altına alındığını gösteriyor. Adaletsizliğin doruğuna çıkmış durumdayız. Aklımızı başımıza toplayalım.

Hasan Güldağ (Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni): Basının daraltıldığı her şey bizi üzüyor. Bu tutumdan bir an önce vazgeçilmeli.

Prof. Dr. Necla Arat (Kadın Araştırmaları Derneği Başkanı): Cumhuriyet yıkılmaması gereken bir kale. Bu kalenin yıkılmaması için tüm gücümüzle özellikle kadın örgütleri bir aradayız.

Kamer Gök (Eski CHP İstanbul İl Başkanı): Cumhuriyet, bizim Cumhuriyetimizdir, teslim etmeyeceğiz, büyük bir mücadele ile karşı karşıya geleceklerdir. Sonuçta biz kazanacağız.

Bülent Ütebay (CHP Esenler İlçe Başkanı): Yaşananlar basına sansürün çok ötesinde. Dikta rejimine karşı, tek kişilik kurmak istedikleri bu başkanlık sistemine karşı mücadele vermeye devam edeceğiz.

Haydar Koparan (CHP Küçükçükmece İlçe Başkanı): Türkiye hızla bir dikta rejimine gidiyor, buna müsaade etmeyeceğiz. Bugün Cumhuriyet’e, yarın Cumhuriyet Halk Partisi’ne gidecektir. Buna müsaade etmeyeceğiz. Cumhuriyet’in kalelerinden birisi de Cumhuriyet gazetesidir.

HAKSIZLIK BİTSİN

Fazıl Say (Piyanisti ve bestekâr) Kişisel sosyal medya hesabından destek mesajı paylaşan dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say, yapılan haksızlığın bir an önce bitmesini istediğini söyledi.

Say’ın mesajı şöyle:

“30 yıldır büyük bir gururla Cumhuriyet okuruyum. Bu gazeteye ve yazarlarına yapılan haksızlığın bir an önce bitmesini diliyorum. Bu insanlar Atatürk Cumhuriyetinin, çağdaş bir yaşamın, demokrasinin, düşünce ve inanç özgürlüklerinin savunucusudurlar.“

‘Kabul edilemez’

Sema Evin: Ülkemin bu hale gelmesinden ıstırap duyuyorum. Gençler, gençler diyoruz... Her inişin 

bir çıkışı var deriz, inşallah bir an önce Türkiye toparlanır. Bu haksız tutuklamalar, bu özgürlüğün yok olması kabul edilemez. Sırf kalemleri, sırf bilgileri bizlere aktarmak için çaba sarf eden medya çalışanlarının yürekten arkasındayım. Herkes Cumhuriyet’e sahip çıkmalı, buraya gelmeli. Bir kişi bile denilmemeli, bir kişi bile önemli.


‘Tişört yaptırdı’

Yazar-gazeteci Murat Akbaş, gazetemize yönelik operasyonları protesto etmek için bir tişört yaptırdı. Üzerinde “Cumhuriyet dönemi ne yaptı? Biz ne yaptık?” yazan ve Akbaş, şunları dile getirdi: “Tişörtte bir uçak var. İlk uçak. Bu tişörtte Cumhuriyet döneminde neler yapıldığını gösteriyor. Ama bugüne geldiğimizde bakın uçak fabrikalarımız vardı, kapandı. Şeker fabrikalarımız vardı, kapandı. Ama tam tersine bugün onları alıp daha iyiye götürmemiz gerekmiyor muydu?”

‘İlk kelimem Cumhuriyet’

Gazetemizin 9 yazar ve yöneticisinin tutuklanmasının ardından dün de aralarında çok sayıda siyasi parti ve kitle örgütlerinin temsilcileri gazetemizi ziyaret ederek dayanışma duygularını iletti. CHP Esenler İlçe Başkanlığı, ÇYDD Beyoğlu Şubesi, Sosyal Yaşam Dinamikleri Derneği üyeleri destek mesajlarını iletti. ÇYDD Beyoğlu Şube Başkanı Oya Baysar 78 yaşında olduğunu ve 5 yaşında ilk öğrendiği kelimenin Cumhuriyet olduğunu söyleyerek, “Cumhuriyet kelimesini 5 yaşında babamın omuzlarında heceleyerek gazetemden öğrendim. Bugün o gazetem saldırı altında” dedi.

Sanatçı Ekrem Ataer ve Şişli Belediyesi Halk Korosu da gazete bahçesinde dayanışma türküleri söyledi. Ataer, “Gayet açık söylüyorum burada 93 yaşında benimle türkü söyleyecek dostlarım var. Biz bu ülkenin kazandığı değerlerin önünde barikat olmaya hazırız” dedi. Âşık Ahmet Yıldız da türkülerini Cumhuriyet için söyledi.

Cumhuriyet defteri

Gazetemize destek olmak amacıyla gelen ziyaretçiler duygularını Cumhuriyet Nöbeti defterine döktü. Desteğe her yaştan katılım vardı.

BURSA: CHP Bursa I İl Baskanı Şadi Özdemir, 15 Temmuz’un ardından, sürecin fırsata çevrildiğini ve Cumhuriyet adı geçen tüm kurumların saldırı altında olduğunu vurguladı.

ADANA: CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut, gazetemiz yazar ve yöneticilerinin tutuklanmasını, “Demokrasiye ve basın özgürlüğüne AKP darbesi” olarak değerlendirdi.

MALATYA: CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, gazetemizin yazar ve yöneticilerinin tutuklanmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

HATAY: İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara, “Cumhuriyet gazetesinin yazar ve yöneticilerinin gözaltına alınması basın özgürlüğünün çok açık bir ihlalidir” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler