Savunma değil hukuk dersi

Gazetemizin tutuklu avukatları, savcılık sorgusunda hukuk dersi verdi.

Yayınlanma: 08.11.2016 - 22:50
Abone Ol google-news

Cumhuriyet’i sindirme operasyonunda tutuklanan Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri Bülent Utku ve Mustafa Kemal Güngör, savcılıkta hukuk dersi verdi. Gazetemiz avukatlarından Bülent Utku, savcılıkta verdiği ifadede, Cumhuriyet gazetesinin laik, demokratik ve insan hakları çizgisinde yayın yaptığını vurguladı.

Gazetenin bu çizgisinin Türkiye’de ve dünyada herkesçe bilindiğine vurgu yapan Utku, “Objektif bir yayın çizgisi izler. Bu yayın çizgisi gazeteciliğin yayın ilkelerinde de açık ve net bir şekilde yazılmıştır. Cumhuriyet gazetesinde çalışan herkes bu ilkelere uygun davranmak, yazmak, çizmek durumundadır. Bu nedenle bunun tersi iddialar boşlukta kalmaya mahkûmdur” dedi. Utku kendilerine yöneltilen ithamların akıl, mantık ve hukukla hiçbir ilgisi olmadığına dikkat çekerek, “Yapılmak istenenin gazetecilik anlayışımızın yargılanması olduğu apaçık ortadadır. Bu yönteme yabancı değiliz. Yıllardır düşünceyi yargılamak, halkın haber alma hakkını engellemek isteyenlerin kullandığı yöntemdir, tanıdıktır” dedi.

Özgürlüğümüz gasp edildi

Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyesi avukat Mustafa Kemal Güngör ise haklarındaki soruşturmayı yürüten savcı Murat İnam hakkında “FETÖ üyeliği” iddiasıyla 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendiğini anımsattı. Güngör, “Bir terör sanığı tarafından suçlanmamızın hiçbir inandırıcılığı yoktur. Adil yargılanma hakkımız ihlal edilmiş durumdadır. Özgürlüğümüz hukuksuz olarak gasp edilmiştir. Hakkımda takipsizlik kararı verilmesini dilerim.”

Güngör, gazetenin mali işleri ve yayınları ile ilgili bir yetkisi ve görevi olmadığının altını çizerek, “Yayınların içeriğinden gazetenin yayın yönetimi ve yazıişleri sorumludur. Yayınların içeriği ile ilgili herhangi bir yetkim olmadığı için içerikle ilgili ve gazetede yapılan yayınlarla ilgili sorulara herhangi bir cevap vermedim. Ben de bu yazıları gazetede yayınlandıktan sonra okuyup öğreniyorum” dedi. Güngör savcılık sorgusunda kendisine gazetemiz İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ve gazetemiz eski Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay’ın Twitter paylaşımlarının gösterilmesine üzerine, “Bazı tweet’lerle ilgili bilgim sorulmuş olup bunlar hakkında da hiçbir bilgim olmadığı için yanıt vermedim. FETÖ ile ilgili olarak bazı yayınlar hakkında bilgim sorulmuş olup bu yayınları takip etmediğim için bu konularda da herhangi bir bilgim yoktur” diye konuştu. 

Rapor, usulsüzlük yok diyor

Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Önder Çelik, 2 Nisan 2013’teki Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu seçiminde aday olduğunu belirterek herhangi bir şekilde tarafına etkide bulunan kişi veya kişiler bulunmadığını söyledi. Çelik, seçime yapılan itiraz sonucu Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce seçimlerin tekrarlanmaması yönünde bir rapor sunulduğunu anımsatarak 18 Şubat 2014’te seçimin tekrarlandığını ve yönetimin oluşturulduğunu kaydetti. Bu seçimin Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce detaylı bir denetimden geçtiğini belirten Çelik, “Yapılan seçimlerin usulüne uygun olduğu yönünde karar verilmiş ve mali denetimde herhangi bir usulsüzlük olmadığı bir rapora bağlanarak vakfa iletilmiştir. Vakfa yönelik iddia ve suçlamaların tamamı gerçek dışıdır” dedi.

Soruşturma konusu suçlamalarla gazetenin ve gazetecilik anlayışının bütünüyle eleştirildiği ve yargılandığı kanaatinde olduğunu söyleyen Çelik, “1924 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurdurulan gazetemiz içinde geçen yaklaşık 30 yıllık çalışma hayatım boyunca bu Fethullahçı yapı ile yazarlar ve haberler ile sürekli olarak mücadele edilmiştir. Cumhuriyet gazetesi Türkiye için bu yapının ne büyük tehlike olduğunu ilk anlatandır” diye konuştu. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler