El Bab'da Türk askerine saldırı: 3 şehit, 10 yaralı... TSK: Esad güçleri gerçekleştirdi

Fırat Kalkanı Operasyonu'nda Türk askerine saldırı düzenlendi. Saldırıda 3 asker şehit oldu, 10 asker yaralandı. TSK'dan yapılan açıklamada, "Suriye rejim güçlerince gerçekleştirildiği değerlendirilen hava saldırısında, üç kahraman silah arkadaşımız şehit oldu" denildi. IŞİD’in saldırısında ise 7 asker yaralandı.

Yayınlanma: 24.11.2016 - 09:21
Abone Ol google-news

<video:635137>

Suriye hükümetine ait uçaklar El Bab yönünde ilerleyen Fırat Kalkanı’nda bu defa doğrudan Türk askerini hedef aldı. Hazvan köyü, Kifeyr mezrasında 3 asker şehit olurken; 1’i ağır 10 Türk askeri ise yaraladı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) “rejim güçlerince” yapıldığını düşündüğü saldırı Türkiye’nin Rus uçağını düşürmesinin yıldönümünde meydana geldi. Akşam saatlerinde ise Türk Birliği’nin konuşlandığı noktaya IŞİD tarafından saldırı düzenlendi. Saldırıda yaralanan 7 asker daha Türkiye’ye getirildi. Güvenlik kaynakları ise söz konusu olayın saldırı değil bir karşı taarruz kapsamında olduğunu bildirdi. Askeri kaynaklar olayın dün sabaha karşı 03:30 sularında meydana geldiğini duyururken, RTÜK de 93’ncü güne giren Fırat Kalkanı Operasyonu’na dair yayın yasağı getirdi. Suriye rejiminin saldırısına hedef olan askerlerin isimlerinin Erdal Bolat, Melih Özcan ve Zafer Er olduğu açıklandı.

TSK’den yapılan açıklamaya göre El Bab’ı kuzeyden ve batıdan kuşatmak amacıyla muhalif unsurlardan oluşan Özel Görev Kuvvet Grubu ateş desteğiyle Kanlı Kuyu, Tall Barshah, Jubb Al Barazi’de kontrol sağladı. Operasyonlar sırasında ise “Suriye rejim güçlerince gerçekleştirildiği değerlendirilen hava saldırısında” 3 asker şehit oldu.

Fırat Kalkanı'nda 7 asker yaralandı

TSK: Rejim saldırdı

Türk Silahlı Kuvvetleri’nden yapılan açıklamada şöyle denildi: “Fırat Kalkanı Harekâtı’nda yürütülen operasyonlar kapsamında, 24 Kasım 2016 saat 03.30 sularında, Suriye rejim güçlerince gerçekleştirildiği değerlendirilen hava saldırısında, 3 kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, biri ağır olmak üzere 10 kahraman silah arkadaşımız ise yaralanmıştır.

Yaralı personel tedavilerinin yapılması maksadıyla süratle bölgeden tahliye edilmiştir. Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu saldırıda hayatını kaybeden aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, şehitlerimizin değerli ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile Yüce Türk Milleti’ne başsağlığı ve sabır; yaralanan kahraman silah arkadaşlarımıza acil şifalar dileriz.”


‘Kasıtlı saldırı’

TSK saldırının yeri konusunda bilgi vermedi ancak ÖSO’dan kaynaklar “Esad jetlerinin Türk birliğini vurduğu yer IŞİD’e sınır olan El Bab’ın kuzeybatısında yer alan Hazvan köyü yanında küçük bir mezra olan Kifeyir’dir” dedi.

Kaynaklar, aynı bölgede ÖSO unsurlarının da bulunduğunu ancak Türk askerinin doğrudan hedef alındığını belirterek “Bu kasıtlı bir saldırı” bilgisini paylaştı. Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar da önceki gün bölgeye gitmiş ve Kilis ve Gaziantep’te incelemelerde bulunmuş; taşınan Süleyman Şah türbesini ve oradaki birlikleri de ziyaret etmişti.

7 yaralı daha getirildi

Fırat Kalkanı Harekâtı kapsamında El Bab operasyonunu yürüten Türk askerlerine yönelik aynı gün içerisinde IŞİD tarafından saldırı düzenlendi. Havan topuyla yapılan ikinci saldırıda yaralanan 7 asker, Kilis’in Elbeyli ilçesi Çobanbey Sıhhi Tahliye noktasına getirildi. Buradan ambulanslarla alınan yaralı 7 asker, Kilis Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Çevik Kuvvet polisleri tarafından hastaneye getirilen ambulansların çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Rejim ikinci kez vurdu

Türk savaş uçaklarının, Fırat Kalkanı çerçevesinde 20 Ekim’de Baruzah bölgesinde YPG’yi vurmasının ardından Suriye, Türkiye’yi tehdit etmiş ve topraklarına yönelik bir saldırı halinde Türk uçaklarını vurup, düşüreceğini duyurmuştu. Ardından TSK’ye ait uçaklar, 3 hafta süreyle Suriye semalarında uçamamıştı.

25 Ekim günü ise TSK, “rejim unsurlarına ait olduğu değerlendirilen bir helikopter tarafından muhaliflere Tall Nayif’te varil bombalı hava saldırısı düzenlendiğini”, saldırıda iki muhalifin öldüğünü, beş muhalifin ise yaralandığını açıklamıştı. Rejimin Fırat Kalkanı’na yönelik dün yaptığı ikinci saldırı ise doğrudan TSK unsurlarını hedef aldı.

Moskova ile yapılan görüşmelerin ve Genelkurmay Başkanı Akar’ın Rusya ziyaretinin ardından Türk uçakları yeniden Suriye semalarında uçmaya başlamıştı. Rejim ise son günlerde El Bab’a havadan attığı el ilanlarıyla sivilleri bölgeyi terk etmeye çağırmış ve yakın zamanda operasyon düzenleyeceğini duyurmuştu.

Rusya ile kasım ayı başında sağlanan mutabakatın ardından Türk uçakları 12 Kasım’da tekrar uçmaya başlarken bu defa da ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarının Fırat Kalkanı’na verdiği destek durdu. Koalisyon uçakları en son 12 Kasım günü Fırat Kalkanı’na hava operasyonuyla destek verdi. 13 gündür ise koalisyon hava desteği sağlamamasına karşın, Türkiye Fırat Kalkanı Operasyonu’nu “Koalisyon güçlerine destek vermek maksadıyla” sürdürdüğünü duyurmaya devam ediyor.

Ankara’da kırmızı alarm

Saldırının ardından Başbakan Binali Yıldırım, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’dan bilgi aldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise Trabzon programını iptal etti.

Saldırıda yaralanan ve Kilis Devlet Hastanesi’nde tedavisi süren askerleri Kilis Valisi İsmail Çataklı ve Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı ziyaret etti. Ziyarette doktorlardan bilgi alan Vali Çataklı ile Korgeneral Aksakallı, yaralı askerlere de geçmiş olsun dileğinde bulundu.

Şehit sayısı 16 oldu

24 Ağustos’ta başlatılan Fırat Kalkanı Harekâtı kapsamında şu ana kadar YPG ve IŞİD militanları tarafından Cerablus, Rai ve Bab bölgelerinde yapılan roketli ve havanlı saldırılarda 12 asker şehit oldu. 1 askerin kaza sonucu şehit olduğu Fırat Kalkanı’nda, bu sabaha karşı Suriye rejim güçlerince yapılan hava saldırısında ise 3 asker şehit oldu ve harekâtın başladığı günden itibaren şehit olan asker sayısı 16’ya yükseldi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler