Devletin zirvesi Anıtkabir'de

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı yurt genelinde çeşitli etkinliklerle kutlandı. Ankara'da kutlamalar çerçevesinde devlet erkanı Anıtkabir'i ziyaret etti.

Yayınlanma: 23.04.2014 - 09:42
Abone Ol google-news

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığındaki devlet erkanı, Anıtkabir'i ziyaret etti. TBMM Başkanı Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM İdare Amiri ve BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık ile bazı bakan ve milletvekilleri Aslanlı Yol'dan geçerek, Atatürk'ün mozolesinin önüne geldi.

FOTO GALERİ- YURTTAŞ ATA'SINA KOŞTU

Çiçek'in, Atatürk'ün mozolesine "TBMM Başkanı" yazılı çelengi koymasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Heyet daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti.  TBMM Başkanı Çiçek, Anıtkabir özel defterine şunları yazdı:

"Aziz Atatürk, İlk Başkanlığını yaptığınız Türkiye Büyük Millet Meclisinin 94'üncü açılış yıl dönümünde huzurunuzda bulunmanın heyecanını yaşıyoruz. Öncülüğünüzde açılan Meclisimiz düşmanı ülkemizden kovmuş, Cumhuriyetimizi kurmuş, ve milletimize onurlu bir tarih bırakmıştır. TBMM olarak bugün de ülkemizin gelişmesi, kalkınması ve bize hedef olarak gösterdiğiniz muasır medeniyet düzeyinin üzerine çıkması için çalışıyoruz. Milli mücadelemizde gösterdiğiniz büyük ruh, kalkınma idealiniz ve büyük başarılarınız bize daima ilham vermektedir. Ülkemiz hedeflerini gerçekleştirecek, daha kalkınmış ve modern bir ülke olacaktır. Milli egemenlik anlayışını güçlendirmek, daha demokratik, çoğulcu ve özgürlükçü bir ülke haline gelebilmek temel amacımızdır. Yaptıklarınız ve milletimize bıraktıklarınız için daima minnet ve şükran duyuyor, daha büyük işler yapmak için kendimizde heyecan hissediyoruz. Aziz ruhunuz şad olsun.''

Cemil Çiçek kutlamaları kabul etti

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, daha sonra Meclis Tören Salonu’nda kutlamaları kabul etti. Törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, siyasiler, yargı, askeri ve polis yetkilileri katıldı. Çiçek, tek tek tokalaşarak kutlamaları kabul etti.

Kutlamaları kabulün ardından TBMM Başkanı Cemil Çicek, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Çiçek, “Bu bayram bizim için son derece önemlidir. Bunun hepimiz farkında olmamız lazım. Dünyada, bölgemizde yaşanan olaylara baktığınızda bu bayramın, Meclisin ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlıyoruz. Bu Meclisin dünya parlamentolarından farklı birkaç özelliği var. Evvela bağımsızlığı yönetmiş ve yürütmüş olan bir Meclistir. 1'nci Cihan Harbi sonucunda ülkemiz kuzeyden, güneyden, batıdan işgale maruz kaldığında, bu millete inanan, bu milletin bağımsızlığına, gücüne, geleceğine inanmış olanlar, başta Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve birinci  Meclis'te görev yapan kahraman insanlar bu ülkenin bağımsızlığını yönetmişler, yürütmüşler ve bize böylesine bir devlet, böylesine bir vatan kazandırmışlardır” dedi.

Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyada bunun örneği olan bir Meclis yok. O nedenle bu Meclis gazi bir Meclis, kurucu bir Meclistir. Çünkü dünyada mevcut parlamentolara baktığımızda önce devlet var, sonra parlamento var. Bizde ise önce parlamento var, sonra bu Meclis milli orduyu kuruyor. Bugünkü gurur duyduğumuz TSK'yı o dönemde kuran, bir araya getiren Meclistir, dolayısıyla Meclis ordusudur o tarih itibariyle. Bu Meclis aynı zamanda Cumhuriyeti kurmuştur, arkasından da demokrasiye giden yolu açmıştır. Türk milleti olarak bizim geçen yüzyılda kazandığımız üç önemli husus var. Bağımsızlık, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve demokrasi. Biz bunların hepsini bu Meclise borçluyuz. Bu yönüyle dünyada örneği olmayan bir Meclistir. Bu kazanımları daha da kökleştirmek, derinleştirmek, kurumsallaştırmak, standartlarını yükseltmek durumundayız. Bütün çabamız kurucu Meclisin iradesine sahip çıkarak, oradan aldığımız ışıkla, ilhamla geleceği iyi tanzim etmek, iyi bir miras bırakmaktır. Bu bayramları bu inançlarla kutlamamız gerekir. Çok şükür bugün devletimiz var. Bağımsız bir devletimiz var. Eksiği ile fazlasıyla demokrasimiz var, bunu daha da geliştirmeye, standardını yükseltmeye çalışıyoruz. Türkiye'nin sözü daha çok dinlenen bir ülke olabilmesi noktasında elbirliği ile bir gayretin içinde olmamız gerekiyor.”

İlk tören Meclis'te

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM'nin açılışının 94. yılı dolayısıyla Meclis'teki Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi. Törende, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Atatürk Anıtı'na kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan çelenk bıraktı; saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

FOTO GALERİ-TBMM önündeki Atatürk Anıtı’nda tören

Gazeteler 23 Nisan'ı böyle gördü

Törene, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AKP Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, BDP Muş Milletvekili, TBMM İdare Amiri Sırrı Sakık, TBMM Başkanlık Divanı üyeleri, milletvekilleri ve TBMM idari personeli katıldı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler