Savcı Hakan Fidan için izin istedi

Darbenin kilit tanığı MİT Müsteşarı, 4 ay 20 gündür suskun. Fidan için savcılık Başbakanlık’tan izin istedi ancak henüz talebine karşılık alamadı.

Yayınlanma: 05.12.2016 - 06:40
Abone Ol google-news

15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden 4 ay 20 gün geçmesine karşın, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın savcılığa ya da TBMM Darbe Komisyonu’na gelip ifade vermemesi tartışma yarattı.

15 Temmuz günü bir subayın haber vermesiyle darbe girişimini haber alan MİT Müsteşarı Hakan Fidan, bizzat Genelkurmay Karargahı’na gelerek Orgeneral Hulusi Akar ile toplantı yapmıştı. Akar’ın talimatı üzerine de Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Kara Havacılık Okulu’na denetleme yapmaya gitmişti. Darbe günü Akar ve Çolak’ın derdest edilmesine karşın dakika farkıyla karargâhtan çıkan Hakan Fidan, darbe girişimini önceden Cumhurbaşkanı ve Başbakan’a neden bildirmediğine ilişkin bir açıklama yapmamıştı. 15 Temmuz akşamı Karargâh’ta Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile ne konuştuklarını da sır gibi saklayan Fidan, Binali Yıldırım’ın neden haber verilmediği yönündeki sorusuna da yanıt verememişti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Hakan Fidan’ı tanık olarak dinlemek için geçen cuma Başbakanlık’tan izin istemişti. Ancak Başbakanlık’tan henüz bir yanıt gelmedi. TBMM Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı Reşat Petek de Fidan’ı ancak Başbakan’ın izni ile dinleyebileceklerini açıkladı. Ancak darbeyle ilgili Hakan Fidan’ın sessiz kalması dikkat çekti. Fidan’ın suskunluğu birçok sorunun yanıtsız kalmasına neden oldu. Fidan’ın başında bulunduğu MİT, cemaatin gizli yazışma programı ByLock’u darbeden önce ele geçirmiş ve çözmeye başlamıştı. Yine MİT’in darbeyi önceden haber alması, Fidan’ın tanık olarak vereceği ifadenin önemini artırdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler