Diyarbakır'da iki belediye başkanına gözaltı

Diyarbakır'ın merkez Kayapınar ve Yenişehir Belediyesi'nde polis tarafından arama başlatıldı. Kayapınar Belediye Başkanı Mehmet Ali Aydın ve Yenişehir Belediye Başkanı Mehmet Selim Kurbanoğlu gözaltına alındı. Gözaltılar belediye çalışanları, HDP ve DBP yöneticileri tarafından protesto edildi.

Yayınlanma: 06.12.2016 - 09:07
Abone Ol google-news

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sürdürülen soruşturma kapsamında merkez Yenişehir ve Kayapınar Belediyesi'ne bu sabah arama başlatıldı.

İki belediye binasında arama yapılırken, çalışanlar içeri alınmadı. Yenişehir Belediyesi'nde saat 06.00'da başlatılan arama sona ererken, Kayapınar Belediye Başkanı DBP'li Mehmet Ali Aydın ile Yenişehir Belediye Başkanı Selim Kurbanoğlu, evlerinden gözaltına alındı. Her iki Belediye'nin dahil olduğu Diyarbakır'ın 12 ilçe belediyesinin iş ve işlemleri Diyarbakır Valiliğin'den 25 Kasım'da gönderilen yazı ile birlikte kaymakamlıkların onayına ve iznine bağlanmıştı.

 BAŞSAVCILIK: FETÖ'DEN 36 KAMU GÖREVLİSİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI VERİLMİŞTİR

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada, DBP'li Yenişehir Belediye Başkanı Selim Kurbanoğlu ve Kayapınar Belediye Başkanı Mehmet Ali Aydın'ın yürütülen PKK/KCK soruşturması kapsamında gözaltına alındığı belirtilerek, FETÖ soruşturması kapsamında ise 36 kamu görevlisi hakkında gözaltı karara verildiği ifade edildi. Başsavcılıktan yapılan yazılı açıklamada, 2016/39387 sayılı dosyasında, PKK/KCK silahlı terör örgütüne üye olma suçundan yürütülmekte olan soruşturma kapsamında, Kayapınar merkez İlçe Belediye Başkanı Mehmet Ali Aydın ile, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2016/39377 sayılı dosyasında PKK/KCK silahlı terör örgütüne üye olma suçundan yürütülmekte olan soruşturma kapsamında, Yenişehir merkez İlçe Belediye Başkanı Mehmet Selim Kurbanoğlu'nun gözaltına alındığı belirtildi.Açıklamada, ayrıca Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ silahlı terör örgütüne üye olma suçundan yürütülmekte olan soruşturma kapsamında ise kamu görevlisi olan 36 kişi hakkında gözaltı kararı verildiği belirtilerek, "Soruşturmalar kapsamında mahkemeden alınan kararlar doğrultusunda yapılan arama ve el koyma işlemleri devam etmekte olup, gelişmelerden kamuoyu ayrıca bilgilendirilecektir" denildi.
Hakkında FETÖ'den gözaltı kararı verilen 36 kişinin adliye personeli olduğu, 24'ünün Diyanrbakır adliyesinde, 12'sinin ise ilçe adliyelerinde görev yaptığı belirtildi.



GÖZALTILARA HDP VE DBP'DEN TEPKİ

Diyarbakır merkez Yenişehir Belediyesi Eşbaşkanı Selim Kurbanoğlu’nun gözaltına alınması ve belediyede yapılan aramalar, belediye meclis üyeleri, çalışanları ile DBP ve HDP yöneticileri tarafından yapılan basın açıklamasıyla protesto edildi. Belediye hizmet binası önünde toplananlar adına açıklama yapan Meclis üyesi Bahar Sevük, başkan Kurbanoğlu’nun gözaltına alınması ve belediyeye yapılan baskının kabul edilemez bir operasyon olduğunu söyledi. Sevük, polisin belediye hizmet binasını ablukaya alındığını ve çalışanlarının saatlerce içeriye girmesinin engellendiğini öne sürerek, şöyle dedi:

"Özel Kalem Müdürlüğü ve eş başkanlık odalarının kapıları kırılmış. Bu uygulamalar halkın iradesini temsil eden yerel yönetimlerin seçilmişlerine kadar uzanmıştır. Eş başkanların tutuklanması ve yerel yönetimlere yapılan kayyım atamalarının yasal ve hukuksal dayanağı olmadığı gibi toplumsal karşılığı da yoktur. Yenişehir ve Kayapınar belediye eş başkanlarımızın gözaltına alınmasını kınıyoruz. Eş başkanlarımız derhal serbest bırakılsın."

KAYAPINAR'DA AÇIKLAMAYA İZİN VERİLMEDİ

Başkanları Mehmet Ali Aydın'ın sabah saatlyerinde yapılan operasyonda gözaltına alınmasını protosto etmek için Belediye önünde açıklama yapmak isteyen Kayapınar Belediyesi meclis üyeleri ve çalışanlarına polis izin vermedi. Belediye meclis üyeleri ve çalışanları, belediye girişinde bulunan merdiven üzerinde yapmak istedikleri açıklamaya da izin verilmeyince Belediye binasına girdikleri ifade edildi.

Belediye binasına giriş-çıkışlarda da kimlik kontrolü yapıldığı ve belediye binasına sadece personel kimlik kartı olanların binaya girişine izin verildiği kaydedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler