Ayşenur Bahçekapılı havalimanında alıkonuldu, Alman polisinden açıklama geldi

TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı'nın Almanya'daki havalimanında polislerce alıkonulmasına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sert tepki göstermişti. Almanya Büyükelçisi Martin Erdmann, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Köln/Bonn Havalimanı polisinin bağlı bulunduğu Sankt Augustin Federal Polis Merkezi'nden Basın Sözcüsü Başkomiser Jens Flören, iddiaların gerçeği yansıtmadığını kaydetti.

Yayınlanma: 07.12.2016 - 17:10
Abone Ol google-news

<video:641646>

 

Almanya’nın Köln kentinde pasaport ve kimlik kartlarının da içinde bulunduğu çantasının çalınmasının ardından havalanında şikayette bulunan TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı polis tarafından alıkonuldu.

BAHÇEKAPILI OLAYI ANLATTI

Bahçekapılı yaklaşık bir saat boyunca alıkonulduğunu kaydederek “Beni havaalanının karakoluna götürdüler. Yurda kaçak giriş gibi olan insanların arasında ayakta bekletildim, kendimi tanıttığım halde. Neden böyle olduğu konusunda ise benim üzerimden bir genelleme yapmaktan çekinirim. Ancak Türkiye yükselen bir güç, bağımsızlığı korumak ve geleceğini bağımsız bir şekilde kurmak isteyen bir ülke halinde. Sanıyorum bundan çekiniyorlar.Kendi ayakları, kendi dinamizmiyle küresel dünyada yer alıyor ve küresel güçlere karşı milli ve yerli bir duruş gösteriyor. Sanırım buna tepki gösteriyorlar" diye konuştu.

Polis: Gerekli belgeleri yanında değildi

 

DW Türkçe’nin haberine göre, Bahçekapılı'nın yaşadıklarıyla ilgili polis memurlarının hazırladığı dosyayı incelediğini söyleyen Flören, Bahçekapılı'nın konsolosluktan aldığı geçici pasaportta Almanya vizesine dair herhangi bir bilginin bulunmadığını belirtti. Flören, "Kendisi polis memurlarına TBMM Başkanvekili olduğu ve diplomatik pasaport taşıdığı bilgisini vermiş ancak bu bilgileri kanıtlayacak bir belge sunamadığı için polisler kendisinden havalimanındaki en yakın polis merkezine gelmesini rica etmişler” diye konuştu. 

Bahçekapılı'nın kesinlikle gözaltına alınmadığını ve kötü muameleye maruz kalmadığını söyleyen Flören, "Bu tamamen rutin bir olay. Bir kişi sınıra gelerek diplomatik pasaportunun olduğunu söyler ve bunu polislere ispat edemezse, yani yanında gerekli resmi belgeler  bulunmazsa, polisler de bu kişiye inanmaz. Doğal olarak incelemek, denetlemek zorundalar. Büyükelçilik onaylar onaylamaz, şahsın seyahatine de hemen izin verilmiştir. Şahıs diplomatik statüye sahip olduğunu kanıtlayabilseydi, zaten böyle bir olay da yaşanmazdı. Bu rutin denetleme sadece bu şahıs için değil, herkes için geçerlidir” dedi.

Basın Sözcüsü: Büyükelçilik yardımcı oldu

Polis merkezinde memurların Türk Büyükelçiliği ile irtibata geçtiğini söyleyen Basın Sözcüsü Flören, "Büyükelçilik de söz konusu vakada yardımcı olarak söz konusu şahsın (Bahçekapılı) diplomatik pasaport taşıdığını doğrulamış. Bu onaylamanın ardından polis memurları kendisinin seyahat etmesine izin vermişler” diye konuştu.

ERDOĞAN'DAN SERT TEPKİ

Bahçekapılı'nın alıkonulmasına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sert tepki gösterdi. Muhatarlarla toplantısında konuşan Erdoğan, "Ya sen teröristi alıyorsun ülkende ağırlıyorsun, misafir ediyorsun. Ama bu ülkenin TBMMM Başkan Yardımcısı'nı ve heyetini orada, kapıda saatlerce bekletiyorsun. Şimdi bunlara da aynısını yapmak gerekmez mi? Ondan sonra Erdoğan oluyor diktatör, ya sen benim TBMM Başkan Yardımcıma bu tür bir yanlışı yaparsan, benim buna karşılık aynısını yapmam lazım. Bu personellere gereğini yapmadığın sürece Türkiye de buna misliyle mukabele eder" diye konuştu.

ANKARA - BERLİN HATTI YİNE GERİLDİ

Erdoğan'ın bu konuşmasından bir süre sonra Ankara'dan konuyla ilgili bir hamle geldi. Almanya'nın Türkiye Büyükelçisi Martin Erdmann, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon