HDP Grup Başkanvekili Demirel ve HDP'li vekil Konca tutuklandı

HDP Grup Başkanvekili ve Diyarbakır milletvekili Çağlar Demirel ile HDP Siirt milletvekili Besime Konca gözaltına alındı. HDP'li vekil Çağlar Demirel ve ikinci kez gözaltına alınan 'işkence gördüm' diyen HDP'li vekil Besime Konca tutuklandı.

Yayınlanma: 13.12.2016 - 00:40
Abone Ol google-news

<video:644447>

Diyarbakır ve Batman'da yürütülen soruşturmalar kapsamında haklarında gözaltı kararı bulunan HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel ve Siirt Milletvekili Besime Konca Ankara'da gözaltına alındı. İki milletvekili hakkında ifade vermeye gitmedikleri gerekçesiyle zorla getirme kararı bulunuyor.

Diyarbakır ve Batman Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen iki ayrı soruşturma kapsamında, haklarında yakalama kararı bulunan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel ile Siirt Milletvekili Besime Konca, TBMM'den ayrıldıktan bir süre sonra Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alındı.

Konca ve Demirel, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra emniyete götürüldü.HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel için savcı tutuklama talep etti. Tutuklama talebiyle adliye sevk edilen Demirel tutuklandı.

HDP'li vekil Konca serbest bırakıldı, 'İşkence gördüm' dedi,10 dakika sınra Diyarbakır'da tekrar gözaltına alındı. HDP Siirt Milletvekili Besime Konca da tutuklandı.

'MUTLAKA KAZANACAĞIZ'

Siirt milletvekili Besime Konca tutuklama talebiyle mahkemeye sevkedildi.  Polisler arasında Sulh Ceza Hakimliği'ne götürülen HDP'li Konca 'Zafer' işareti yaparak, "Serkeftin (Başarılar), mutlaka kazanacağız. Diktatöryalizm demokrasiden korkmasın. Sonuna kadar demokrasi için direneceğiz. Serkeftina gele Kürdistane (Başarılar Kündistan halkına), hemu gelena spas (Bütün halklara teşekkürler)" dedi. Konca sevkedildiği mahkemede adli kontrol ve yurtdışına çıkış yasağı şartıyla serbest bırakıldı.

HDP Basın Bürosu'ndan yapılan açıklamada da "Grup Başkanvekilimiz Sayın Çağlar Demirel ile Siirt Milletvekilimiz Sayın Besime Konca saat 24:00 itibariyle Genel Merkezimiz önünde gözaltına alınmıştır." denildi.

8 MİLLETVEKİLİNE ZORLA GETİRİLME KARARI

Yargılandıkları KCK ana davasında daha önce haklarında çıkarılan mahkemeye zorla getirilme kararı 10 Kasım’da kaldırılan 1i tutuklu 8 HDP’li milletvekili için de zorla mahkemeye getirilme kararı çıkarıldı.

Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen, KCK ana davasında yargılanan HDP milletvekilleri Osman Baydemir, Dirayet Taşdemir, Çağlar Demirel, Selma Irmak, Ahmet Yıldırım, Besime Konca, Alican Önlü ve Nadir Yıldırım hakkında zorla getirilme kararı çıkarıldı.

Mahkeme, "Devletin Birliğini ve ülke bütünlüğü bozma, terör örgütü propagandası yapmak, silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan yargılanan 8 HDP'li Milletvekili için dün verdiği zorla getirilme kararı gerekçesinde şöyle dedi:

"Sanığın üsulune uygun yapılan tebligata rağmen duruşmalara gelmemesi ve verilen süreye rağmen savunmasını yapmaması sebebiyle yargılamanın sürümcede kalmaması ve usul ekonomisi ilkeleri gereğince CMK'nun 199 maddesi gereğince sanığın hazır bulunmasına ve zorla getirilmesine her zaman karar verilebileceği hükmü gereğince, sanığın savunmasının alınması ve alınacak rapora ilişkin ses kaydının alınması amacıyla CMK'nun 199 maddesi gereğince günsüz olarak zorla getirilmesine karar verilmiştir."

Hakkında mahkemeye zorla getirilme kararı verilen HDP Hakkari Milletvekili 4 Kasım'da Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığınca hakkında yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanmıştı. Yine hakkında zorla getirilme kararı verilen HDP Grup Başkan vekili ve Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel ile Siirt Milletvekili Besime Konca'da yine haklarında yürütülen başka soruşturma ve davalar konusunda dün akşam Ankara'da gözaltına alınmış ve gece yarısı Diyarbakır ile Batman'a getirilmişti. 8 milletvekili arasında bulunan Osman Baydemir ve Ahmet Yıldırım için mahkeme ilk kez zorla getirilme kararı vermiş oldu.

MAHKEME, 10 KASIM'DA ZORLA GETİRİLME KARARINI KALDIRMIŞTI

Diyarbakır'da görülen 'KCK ana davasından dosyaları milletvekili olduğu için ayrılan HDP'nin Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, Milletvekilleri Nadir Yıldırım, Besime Konca, Dirayet Dilan Taşdemir, Alican Önlü ve Selma Irmak için Diyarbakır 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi, bir önceki duruşmada verilen mahkemeye zorla getirilme kararı 10 Kasım'daki kararda kaldırılmıştı.

Serbest bırakılan HDP'li Konca: İşkenceye maruz kaldım


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler