19 yıl sonra mezarı olacak

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 1995’te JİTEM tarafından gözaltına alınarak öldürülen Mehmet Emin Abak’ın kemikleri geçen yıl bölgede yapılan bir kazıda bulunmuştu. Kemiklerin Abak’a ait olduğu DNA testiyle kesinleşti.

Yayınlanma: 24.04.2014 - 23:34
Abone Ol google-news

Baba Halil Abak, dönemin İlçe Jandarma Komutanı Atilla Uğur ve Şeref Çakmak’ın yargılanmasını istedi. İHD Mardin Şube Başkanı Erdal Kuzu, Mardin ve ilçelerinde 55 kişinin faili meçhul cinayete kurban gittiğini, 8 ayrı kazıda 32 kişinin kemiklerine ulaşıldığını bunlardan 13’ünün kimliklerinin tespit edildiği açıkladı.

Mehmet Emin Abak ve kuzeni Mahmut Abak, 1995 yılında Mardin İl Jandarma Komutanlığı’na görevliler tarafından gözaltına alındıktan sonra kendilerinden bir daha haber alınmadı. Geçen yıl haziran ayında köylüler Mardin’in Kızıltepe ilçesine bağlı Aysun köyünde kuyuda kemiklerin bulunduğunu fark edince durumu jandarmaya bildirdi. Kızıltepe Cumhuriyet Savcılığı’nın talimatıyla yapılan kazılarda kemikler çıkarıldı ve 13 aileden DNA örneği alındı. İstanbul Adli Tıp Kurumu’nda yapılan DNA testiyle kemiklerin Mehmet Emin Abak’a ait olduğu İstanbul Adli Tıp Kurumu’nda yapılan DNA testiyle kesinleşti.

İHD Mardin Şube Başkanı Erdal Kuzu, Abak ailesiyle birlikte İHD şube binasında dün basın toplantısı düzenledi. Kuzu, “Kemikleri bulunan kayıp Mehmet Emin Abak, devlet adına çalışan JİTEM adlı cinayet şebekesinin işlemiş olduğu suçların somut kanıtıdır. Devlet mekanizmalarının şu ana kadar kayda değer bir soruşturma yapmamış olması, buna ilişkin araştırma komisyonları kurmamış olması, devletin söz konusu cinayetleri sahiplendiğinin açık kanıtıdır” dedi. Kuzu, sadece Mardin’de 55 kişinin faili meçhul cinayete kurban gittiğini aynı kazıda 32 kişinin kemiklerine ulaşıldığını bunlardan 13’ünün kimliklerinin tespit edildiğini anımsattı. Kuzu, “Failler bilinmektedir. Gerçekler ortaya çıkmaktadır. Sistematik ve örgütlü bir şekilde işlenen ve insanlığa karşı suç olarak kabul edilmesi gereken bu cinayetlerin faillerinin dışarıda olmaları, kamu vicdanını yaralamaktadır” dedi.

 

Atilla Uğur ve Şeref Çakmak yargılansın

Baba Halil Abak da oğlunun dönemin İlçe Jandarma Komutanı Atilla Uğur ve Şeref Çakmak tarafından gözaltına alındığını iddia ederek, oğlunun katledilip Aysun köyünde kuyuya atıldığını söyledi. Abak, “Acımız büyük ama en azından kemiklerinin bulunmuş olması tesellimizdir. Aynı zamanda faillerinin de yargı önüne çıkarılması gerekir. Adalet arayışı içindeyim. Oğlum bir dava uğruna genç yaşında canından olmuştur. Onların yargılanması Türkiye’deki demokratikleşme ve barış adına önemlidir” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler