Hak savunucuları OHAL’in hedefinde

Pozantı Cezaevi skandalı, Ankara ve Reyhanlı katliamı davalarının avukatı, insan hakları savunucusu, Adana Barosu Cezaevleri Komisyonu Başkanı avukat Tugay Bek’in gözaltına alınması ve gözaltında uğradığı şiddete tepkiler sürüyor.

Yayınlanma: 16.12.2016 - 22:53
Abone Ol google-news

Adana Barosu Başkanı Veli Küçük, Bek’in 40 kadar çevik kuvvet polisi tarafından tekme ve yumruklarla darp edilerek, hakaret ve küfürlerle yere yatırılıp zorla ters kelepçe takıldığını belirttti. Küçük, şiddetin ardından baş ağrısı ve mide bulantısı başlayan avukat Bek’in, ters kelepçeyi reddettiği için yarı baygın halde nezarette bırakılıdğını ifade etti.

Ters kelepçe uygulanmasının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarınca açıkça işkence olduğunu söyleyen Küçük, yapılan uygulamanın hukuksuz, keyfi ve kasıtlı olduğunu vurguladı. Küçük, ‘Bu pervasız tutuma ‘Kolluk güçleri nasıl bu kadar sabredebiliyor, anlamıyorum’, ‘Emri ben verdim’ gibi sözlerle fiili durum yaratan yetkililer ve siyasi iktidar tarafından korunması ve cezasızlık politikasıdır” diye konuştu.

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde, OHAL’in ardından insan hak ve hürriyetlerinin tamamen ortadan kaldırıldığını anlatan İHD Mersin Şube Beşkanı Ali Tanrıverdi de 2 gün sonra gözaltına alındı. Pozantı çocuk cezaevindeki taciz ve tecavüz skandalı başta olmak üzere bir çok hak ihlalini ortaya çıkaran Tanrıverdi, bu skandalı ortaya çıkarmasından kısa süre sonra KCK operasyonlarında tutuklanmış, 7 ay tutuklu kalmıştı. İHD Mersin Şubesi yöneticilerinden İhsan Kılıç, avukat kısıtlaması nedeniyle Tanrıverdi’den haber alamadılarını belirtti. Kılıç,“İnsan Hakları Haftası’na bu yıl OHAL’in ve KHK’ların tozu dumanı arasında girdik. Sadece Mersin’de Ali Tanrıverdi’nin de aralarında olduğu 100’e yakın insan gözaltına alındı. Ali Tanrıverdi’nin ve diğer insan hakları savunucularının serbest bırakılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon