Kayseri'deki terör saldırısının dikkat çekici noktası: Daha iki hafta olmuştu...

Kayseri’de saldırıya uğrayan 1. Komando Tugayı, terörle mücadelenin en önemli unsurlarından biri. Tugayın tüm personeli çatışma bölgesinde.

Yayınlanma: 17.12.2016 - 22:02
Abone Ol google-news

Kayseri’de 1. Komando Tugayı’na yönelik bombalı saldırının, “intikam” amacıyla gerçekleştirildiği değerlendiriliyor. Tugay özellikle Hakkâri’nin Çukurca Uzundere bölgesindeki operasyonlarda önemli görev üstlendi. Kayseri Komando’nun Uzundere bölgesindeki operasyonları nedeniyle PKK yüzlerce kayıp verdi. Bu nedenle eylemin PKK tarafından yapıldığına kesin gözüyle bakılıyor. Tugayın bir taburu ise şu an IŞİD’e yönelik operasyonlar için Suriye’nin El Bab bölgesinde bulunuyor. Beşiktaş saldırısının benzeri dün Kayseri 1. Komando Tugayı askerlerinin içinde bulunduğu özel halk otobüsüne gerçekleştirildi. Tugayda görevli askeri personelden alınan bilgiye göre “71” plakalı “Şahin” marka bir araç, halk otobüsünü Kayseri’nin hemen doğusundaki Talas ilçesinden sonra takip etmeye başladı.

Uzun süre takip etti

Askeri personel patlama anını ise şöyle tarif etti: “Kayseri’de iki tane kışla var. Bunlar Zincidere ve Köşk kışlası. Patlamanın gerçekleştirildiği yer ise içerisinde Zincidere Kışlası’ndan çarşı iznine çıkan askerleri almış otobüsün, Köşk Kışlası’ndan izne çıkan askerleri alacağı duraktır. Patlama burada gerçekleşiyor. Otobüsü uzun süre takip eden araç, tam durağa gelince otobüsünün önüne kırıyor ve durakta patlayıcıları infilak ettiriyor"

Çukurca’dan döndüler

Kayseri 1. ve Bolu 2. Komando tugayları, PKK terörüne karşı en çetin mücadeleyi veren birlikler olarak biliniyor. Saldırıya uğrayan birliğin en son Hakkâri Çukurca bölgesinde görev yaptığı biliniyor. Bu bölgedeki taburlar iki hafta önce Kayseri’deki tugaya döndü. Komandoların bu bölgede yürüttüğü operasyonlarda bu yıl içinde 700’ün üzerinde teröristin etkisiz hale getirildiği de öğrenildi. Ayrıca Kayseri ve diğer batıdaki komando tugaylarındaki askerlerin geçen kış ve bahar ayları boyunca Sur, Yüksekova, Cizre, Nusaybin gibi ilçeler ve Şırnak merkezde yürütülen “Hendek operasyonlarına” da aktif katıldığı biliniyor. Hemen hemen bütün PKK operasyonlarına katılan ve örgüt ile kırsalda en çok karşı karşıya gelen komandolara “intikam saldırısı” gerçekleştirildiği değerlendiriliyor. Kayseri Komando Tugayı’nın bir bölümü ise zaman zaman Irak’ın kuzeyinde de görev yapıyor. Ayrıca tugayın bir taburunun halen IŞİD’e karşı süren harekât kapsamında El Bab’da görevlendirilmek üzere bu bölgeye geçen hafta kaydırılmıştı.

Diğer tugaylar hedef mi?

PKK ile mücadelede yoğun görev alan Kayseri Komando’nun saldırıya uğramasının ardından terörle mücadelede yoğun görev alan diğer tugaylara yönelik olası eylem beklentisi de gündeme geldi. TSK, uzun süredir subay, astsubay, uzman er ve erbaşlara standart olarak komando eğitimi veriyor. Terörle mücadelede ihtiyacın doğması nedeniyle Kara Kuvvetleri’e bağlı 4 motorlu piyade tugayı geçen yıl komando tugayı olarak dönüştürülmüştü. Bu tugaylardan ikisi terörle mücadele bölgesinde iken ikisi de batı illerinde yer alıyor. Batı illerindeki tugaylara terörle yoğun olarak mücadele eden birliklerde görevli personel “dinlendirilmek” amacıyla tayin ediliyor. Ancak Fırat Kalkanı harekâtı nedeniyle batıdaki diğer iki komando tugayının personeli bu harekâta katılıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler