Avukat Barkın Timtik’e gözaltında polis şiddeti

KHK ile kapatılan ÇHD ve Halkın Hukuk Bürosu üyesi avukat Barkın Timtik gözaltında polis şiddetine maruz kaldı.

Yayınlanma: 18.12.2016 - 20:51
Abone Ol google-news
KHK ile kapatılan ÇHD ve Halkın Hukuk Bürosu üyesi avukat Barkın Timtik, Tunceli Ovacık’ta polis noktasında öldürülen Oğuz Meşe için çarşamba günü Kıraç Cemevi’nde verilen yemeğe polisin müdahelesinde 20 kişiyle birlikte gözaltına alındı. Avukatlar 4 gün sonra Timtik ile Kıraç Polis Merkezi’nde görüştü. Timtik’in darp edildiği, yüzünde ve gözünün altında morluklar olduğu belirtildi. Timtik, kendisiyle görüşen avukatlara, polisin yaşlı kadınlar ve küçük yaşta çocuklar olmasına karşın cemevindeki yemeğe gaz bombaları ve plastik mermilerle müdahale ettiğini,  kendisinin de plastik mermilere maruz kaldığını, saçlarından sürüklenerek gözaltına alındığını, polis aracında kendisine yumruk atıldığını ve üzerine silah doğrultularak tehdit edildiğini  anlattı.  
 
Savcının gözaltından haberi yok 
 
ÇHD üyesi avukat Aytaç Ünsal, Timtik’in gözaltına alındığından savcılığın haberi olmadığını belirterek, “avukatlar asla ve asla savcı olmadan gözaltına alınamaz. OHAL’de de bu böyledir. Yasalar gayet açık. Savcılık  Barkın Timtik’in gözaltına alınması talimatı vermediğini ve böyle bir gözaltıdan haberi olmadığını söylüyor. Polis savcı talimatı olmadan gözaltı yapabiliyor. Savcılar, artık polise teslim olmuş durumda. Birçok olayda bu durumla karşılaşıyoruz. Bu kanuni değil, polise verilen moral ve psikolojik yetkinin yansımaları” dedi.  
 
Avukatlara gözaltı, tutuklama, şiddet sarmalı... 
 
OHAL döneminde avukatlar ve insan hakları savunucularına yönelik sistemli bir polis şiddeti olduğuna dikkat çeken  Avukat  Ünsal, geçtiğimiz pazartesi günü gözaltına alınan avukat ve insan hakları savunucusu Tugay Bek’in gözaltında darp edildiğini ve zorla ters kelepçe takıldığını, 7 Aralık’ta  ÇHD üyesi avukat Süleyman Gökten’in Kartal Adliyesi’nde polisler ve özel güvenlikçiler tarafından darp edilerek burnunun kırıldığını, aynı gün ÇHD üyesi avukat Günay Dağ’ın hakkında ihbar olduğu gerekçesiyle Malatya’dan dönerken uçakta gözaltına alındığını ve 4 saat gözaltında tutulduğunu, 16 işçinin yaşamını yitirdiği  maden faciasının ardından Siirt’in Şirvan ilçesine giden müvekkillerinin gözaltına alınması üzerine ÇHD Üyesi Avukat Ayşegül Çağatay polis merkezinde savcının bilgisi olmadan gözaltına alındığını,  KHK ile kapatılan MHD Mardin Şubesi Eş Başkanı  Seher Acar ile dernek üyesi avukatlar  Mahmut Bingöl, Feyzi Atsız ve Ziya Baği ’nin 17 gün gözaltında tutukduktan sonra  9 Aralık’ta gizli tanık ifadeleriyle “örgüt üyesi” iddiasıyla tutuklandığını anımsattı. 
 
Avukatları mesleğini yapamaz hale getirmek istiyorlar 
 
“Bu  avukatlara ve halka gözdağıdır. Halkı avukatsız bırakma, adalet mücadelesini engelleme istemidir” diyen Avukat Ünsal, sözlerini şunları söyledi: “Avukatları, mesleğini yapamaz hale getirmek istiyorlar. Bu avukatlık pratiği 1974’ten beri Halit Çelenk’lerin, Niyazi Ağırnaslı’ların ve birçok adalet savunucusunun yürüttüğü bir gelenektir. 12 Eylül’de cunta, 1990’larda kontgerilla infazları gördü. Öldürülen, kaybedilen,  dilekçe verdiği için gözaltına alınıp işkence gören avukatlar oldu. Biz avukatlar olarak da ÇHD olarak da buna boyun eğmeyeceğiz

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler