Türkiye'de diplomatları hedef alan saldırılar

Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov’un Ankara'da suikast sonucu yaşamını yitirmesinin ardından Türkiye'de diplomatları hedef alan diğer saldırılar gündeme geldi.

Yayınlanma: 20.12.2016 - 11:56
Abone Ol google-news

1 - İsrail Başkonsolosu Elrom öldürüldü

17 Mayıs 1971 günü İsrail İstanbul Başkonsolosu Efraim Elrom, Harbiye’deki Seyhan Apartmanı’nda Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi üyeleri Mahir Çayan, Ulaş Bardakçı, Hüseyin Cevahir tarafından kaçırıldı. Mahir Çayan, konsolosun serbest bırakılmasına karşılık arkadaşlarının salıverilmesini istedi. Nihat Erim Başkanlığındaki hükümet talepleri kabul etmediği gibi Elrom serbest bırakılmadığı takdirde terör olaylarına karışanlar hakkında verilecek ölüm cezası ile ilgili tasarıyı geriye yönelik uygulamakla tehdit ett. Çayan ve arkadaşları talepleriri kabul edilmeyince 22 Mayıs 1971 günü sabaha karşı Elrom’u şakağından üç kurşunla vurarak öldürdü. Elrom’un cesedi Nişantaşı’ndaki Hamarat Apartmanı’nda boş bir dairede bulundu. Aradan bir hafta geçtikten sonra, Çayan ve Cevahir, İstanbul Maltepe’de bir evde kuşatıldı. Evde bulunan 14 yaşındaki bir kızı rehin alan Çayan ve Cevahir’i ikna edebilmek için, anne ve babaları ile aile büyükleri olay yerine getirildi. 1 Haziran’da eve yapılan operasyonda Cevahir hayatını kaybetti, Mahir Çayan ise yakalandı.

2 - İngiltere Başkonsolosu Short yaşamını yitirdi

20 Kasım 2003’te bomba yüklü araçla Tepebaşı’ndaki İngiltere Başkonsolosluğu’na El Kaide tarafından saldırı düzenlendi. Saldırıda İngiltere’nin İstanbul Başkonsolosu Roger Short ile tiyatro sanatçısı Kerem Yılmazer’in de aralarında bulunduğu 30 kişi yaşamını yitirdi.

3 - ABD Konsolosluğu’na silahlı saldırı

9 Temmuz 2008’de bir araba ile İstinye’deki ABD Konsolosluğuna gelen üç kişi ile polis noktasında bulunan güvenlik görevlileri arasında çatışma çıktı. Vize giriş kapısındaki polis noktasına yapılan saldırıda, biri koruma görevlisi, üç polis öldü, saldırıyı yapan üç kişi de öldürüldü.

4 - ABD Büyükelçiği’ne canlı bomba

Şubat 2013’te Ankara’daki Amerika Büyükelçiliği’nde bir canlı bomba x-ray cihazından geçerken patlama oldu. Biri canlı bomba 2 kişi öldü, bir kişi ağır yaralandı. Eylem DHKP-C tarafından gerçekleştirildi.

[Haber görseli]

İşte Büyükelçi'nin vurulma anı

Rus Büyükelçi'ye suikaste ABD'den ilk açıklama

Rus büyükelçiye suikast haberlerine yayın yasağı getirildi

Büyükelçiye saldırıyla ilgili Rusya'dan ilk açıklama

Rus Büyükelçiye saldırının gerçekleştiği yerden ilk görüntüler

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler