Anayasa Komisyonu'nun 'başkanlık' görüşmeleri başladı

TBMM Anayasa Komisyonu'nda, başkanlı sistemi ve Erdoğan'a geniş yetkiler veren Anayasa'da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerinde görüşmelere başlandı.

Yayınlanma: 20.12.2016 - 16:41
Abone Ol google-news

<video:648351>

AKP ve MHP’nin desteklediği, CHP ile HDP’nin ise muhalefet ettiği başkanlık sistemini içeren 21 maddelik anayasa değişiklik teklifi TBMM Anayasa Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı.

Anayasa değişikliğinin görüşülmeye başlandığı Anayasa Komisyonu Toplantı Salonu'nda çok sayıda milletvekili ayakta kalınca, Başkan Mustafa Şentop, görsel basın mensuplarının ve danışmanların salondan çıkarılmasıyla sorunun çözüleceğini dile getirdi. Muhalefet milletvekilleri ise salonun değiştirilmesi talebinde bulunarak, basın mensuplarının toplantıda kalması gerektiğini söyledi.

AKP'nin MHP ile uzlaşarak hazırladığı başkanlık sistemine geçişi esas alan anayasa değişikliği teklifi TBMM Başkanlığı'na sunuldu. 316 AKP milletvekilinin tamamının imzasıyla verilen teklif TBMM ve halkoylamasında kabul edilirse, 1876 tarihli Kanuni Esasi'den itibaren yaklaşık 150 yıllık bir tarihi olan parlamenter sistem terk edilecek. Teklifte mevcut anayasadaki "Cumhurbaşkanı seçilen kişinin, varsa siyasi partisi ile ilişiği kesilir" hükmünün kaldırılması öngörülüyor. Anayasa değişikliği teklifinde Başbakanlık makamı ile Bakanlar Kurulu kaldırılıyor; yürütme organı "partili cumhurbaşkanı", "cumhurbaşkanı yardımcılığı", "cumhurbaşkanlığı kararnamesi", "cumhurbaşkanlığı yönetmelikleri" mekanizmaları ve cumhurbaşkanına parlamentoyu feshetme yetkileriyle inşa ediliyor.

Öngörülen sistemde cumhurbaşkanı yardımcılarının yanı sıra bakanları da atayacak ve azledecek, TBMM içinden seçilen bakanları milletvekillikleri sona erecek. Cumhurbaşkanı Meclis dışından da bakan atayabilecek. Teklifle mevcut sistemde yasama organının yürütme organını denetiminde temel yollardan olan 'gensoru' ve 'meclis soruşturması' yetkilerinin kaldırılması da öngörülüyor.

CHP'Lİ TEZCAN: DEMOKRASİ VE DİKTATÖRLÜK ARASINDA SEÇİM YAPILACAK BİR TARTIŞMA

CHP'li Anayasa Komisyonu üyesi Bülent Tezcan, anayasa değişikliğinin önemli bir konu olduğunu belirterek, "TBMM'yi tabuta koyup üzerine çivi çakacak mıyız yoksa TBMM'yi güçlendirecek miyiz? Bizim için tartışma budur. Bu işin çözümü milletin egemenliği devam edecek mi yoksa egemenlik tek kişinin emrine verilecek mi? Bende başkası da olsa Türkiye'de demokrasi ve diktatörlük arasında seçim yapılacağı bir tartışma bu" diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise şöyle konuştu: "Önemli olan Türkiye tarihinin belki de anayasa komisyonunda görüşülebilecek en kritik en önemli, CHP ve diğer muhalefet partilerinin de görüşlerini ifade edebileceği bir toplantıdayız. CHP'den 68 milletvekili arkadaşımız yer bulamadığı için ayakta yada kapının önündeler. Bu binada yada ana binada toplantıyı yapacağımız salonlar mevcut. Salonun değiştirilmesi için grup başkanvekilleriyle toplantı yapılmasını talep ediyoruz"

HDP'Lİ BEŞTAŞ: GENEL KURULUN BİR HAFTA TATİL EDİLEREK TARTIŞILMASINI İSTİYORUZ

Başkan Mustafa Şentop ise muhalefetin, salona ilişkin eleştirilerine yönelik danışmanların ve görsel basın mensuplarının dışarı çıkması durumunda salonda yer açılacağını bildirdi. HDP'li Anayasa Komisyonu üyesi Meral Danış Beştaş da dokunulmazlıkların kaldırılmasına yönelik teklifin de aynı salonda görüşüldüğünü anımsatarak, "Danışmanların çıkmasıyla basının çıkması burayı rahatlatmayacak. Bu kadar hayati bir meselenin genel kurulun bir hafta tatil edilerek tartışılmasını istiyoruz. Sadece anayasa tartışalım. Dokunulmazlıkların kaldırılmasında da sağlıklı bir tartışma yapamadık" dedi. Öte yandan muhalefet, görsel basın mensuplarının ve danışmanların dışarı çıkarılmaması konusunda ısrarlarını sürdürdü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler