Eski defterler açıldı

AKP yönetimi, Haşim Kılıç’ın hükümete karşı tavır almasının ardında, Anayasa Mahkemesi vakfı kurulmasına ilişkin yasa tasarısının rafa kaldırılmasının yattığını öne sürüyor.

Yayınlanma: 27.04.2014 - 23:46
Abone Ol google-news

Hükümeti sert şekilde eleştiren Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’a ateş püsküren AKP, Kılıç’la ilgili eski defterleri açtı. Kılıç’ın hükümete tavır almasının nedenlerinden birinin anayasa mahkemesi vakfı kurulmasına ilişkin yasa tasarısının rafa kaldırılması olduğunu savunan AKP yönetimi, “Kılıç, tasarının geçmesi için çok uğraştı. Ancak geçmeyince bazı açıklamalar ve iptaller gelmeye başladı. Kılıç, o yasayla mahkeme üyeliği sona erse bile ömür boyu vakıf başkanı olmak istiyordu” görüşünü ileri sürdü. AKP, söz konusu yasa tasarısıyla ilgili tartışmaları yeniden gündeme taşımaya hazırlanıyor.

AKP yöneticilerinin gündeme getirdiği anayasa mahkemesi vakfı kurulmasına ilişkin yasa tasarısı, 11 Mart 2013 tarihinde TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Tasarı, 25 Haziran 2013 tarihinde Adalet Komisyonu’nda görüşülerek kabul edildi. TBMM’nin tatile girmesiyle yasa tasarısının görüşmeleri yeni yasama yılının başlayacağı ekim ayına kaldı. Bazı düzenlemelere yönelik tartışmalar nedeniyle tasarının gündeme alınması gecikti. Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, tam da bu sıralarda Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmalarını eleştirerek Kenan Evren’in yaptığı anayasa ile bugün yapılmak istenen anayasanın şekli arasında bir fark var mı? Doğrusu ben çok fark görmüyorum. Seçim yaklaşıyor. Bu milletin huzuruna nasıl çıkacaklar? 2011 yılında söyledikleri, verdikleri sözlerin izahını nasıl yapacaklar bunlar. Ben doğrusu kendimizi evlenme vaadiyle kandırılmış insanlara benzetiyorum. Nikâh masasına oturulmadı. Bunun faturasını bu siyasi partiler çekecektir” açıklamasını yaptı. AKP, bu açıklamalara tepki göstererek tasarıyı rafa kaldırdı.

AKP yöneticileri, son açıklamalarıyla partinin hedefi haline gelen Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç’ın hükümete tavır almasının söz konusu tasarı nedeniyle başladığını belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:

“Haşim Kılıç, bu tasarının TBMM’den geçmesi için çok uğraştı. Kaç kez Başbakan Erdoğan’la görüştü, parti yöneticilerine sürekli tasarının ne kadar önemli olduğunu, bir an önce yasalaşması gerektiğini belirten görüşmeler yaptı. Ancak tasarı, devlet bütçesiyle bir vakıf kurulmasını, o vakfın bireysel başvuru paralarının yüzde 30’unun vakfa aktarılması, vakfa yapılacak bağış ve yardımların vergiden muaf tutulması gibi pek çok tartışmalı düzenleme getiriyordu. Hükümet, bazı sakıncalarını da düşünerek tasarının Meclis’ten geçmesine olur vermedi. Haşim Kılıç’ın görev süresi 10 ay sonra sona eriyor. Anayasa Mahkemesi Başkanlığı ve mahkeme üyeliği sona erse bile bu tasarıyla kurulacak anayasa mahkemesi vakfına ömür boşu başkan olmayı planlıyordu. Tasarı kalınca Kılıç’tan hükümete yönelik sert eleştiriler ve mahkemeden de iptaller gelmeye başladı.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler