'Esed' yine 'Esad' oldu... AKP'den "Esad'sız bir anlaşmada ısrar edilemez" açıklaması

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, İsviçre'nin Davos kentinde yapılan Dünya Ekonomi Forumu'nda katıldığı paneldeki konuşmasında "Türkiye, artık Esad'sız bir anlaşmada ısrar edemez, bu gerçekçi de değil" dedi.

Yayınlanma: 20.01.2017 - 14:07
Abone Ol google-news

<video:663196>

 

İsviçre’nin Davos kentinde yapılan Dünya Ekonomi Forumu’nda yaptığı konuşmasında ‘sahadaki durumun dramatik şekilde’ değiştiğini kaydeden Şimşek, “Türkiye, artık Esad'sız bir anlaşmada ısrar edemez, bu gerçekçi de değil” dedi.

Öte yandan Şimşek, AP’nin aktardığına göre, 23 Ocak’ta Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapılacak Suriye görüşmeleriyle ilgili de ‘büyük umutları’ olduğunu belirtti. Astana’ya gidecek Türkiye heyetinde kimlerin yer alacağının henüz belirlenmediğini belirten Şimşek, “Diğer ülkelerden katılanları göz önünde tutarak gereğince karar vereceğiz” ifadelerini kullandı.

'KASIM 2015 ÖNCESİNE DÖNÜLMESİ İÇİN ÇÖZÜLMESİ GEREKEN BİR DİZİ MESELE VAR'

Türkiye-Rusya ilişkilerine dair değerlendirmelerde de bulunan Şimşek, ilişkilerinde 'Kasım 2015 öncesi döneme' geri dönülmesi için çözümlenmesi gereken bir dizi mesele olduğunu söyledi.

Bu meselelerden birinin Türkiye'de üretilen tarım ürünlerinin Rus pazarına girişi, bir diğerinin de Türk vatandaşlarına yönelik vize rejiminin kolaylaştırılması olduğunu kaydeden Şimşek şöyle devam etti: "Genel olarak ilişkilerde normalleşmeden bahsetmek mümkün. Yeniden iyi ilişkiler içerisindeyiz. Bahsettiğim konuların çözümlenmesinin de zaman meselesi olduğunu düşünüyorum."

BAKAN ŞİMŞEK BU SÖZLERİ SÖYLEDİĞİ HALDE BAKANLIKTAN YALANLAMA GELDİ

Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı'ndan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in söylediği sözler için yalanlama geldi. Oysa, Bakan Mehmet Şimşek, ingilizce olarak, "Pragmatik olmalıyız, gerçekçi olmalıyız. Sahadaki gerçekler değişti. Türkiye artık Esad'sız bir anlaşmada ısrar edemez. Bu gerçekçi olmaz. Elimizde olanla çalışmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu noktada Türkiye, Rusya ve İran devreye giriyor. Ve ABD, üzerine düşeni yapmıyor" diyor.

Buna rağmen bakanlık açıklamasında Şimşek'in böyle söylemediği iddia edilerek şöyle deniyor:

"Başbakan Yardımcımız Sn. Mehmet Şimşek’in; Davos’ta konuşmacı olarak katıldığı “Suriye ve Irak : Anlaşmazlığı Bitirme” panelinde Suriye meselesine ilişkin gelen bir soru üzerine verdiği cevap çok nettir. Başbakan Yardımcımız Sn. Mehmet Şimşek gelen soruya cevap olarak; Suriye’deki trajedinin müsebbibinin Esad olduğunu, Esad’ın içinde olduğu bir çözümü içselleştirmenin mümkün olmadığını, Amerika’nın üzerine düşeni yapmadığını, Rusya ve İran’ın sahada durumu değiştirdiğini ve bundan sonra esas odaklanılması gereken konunun ateşkes ile insanların hayatının korunması olduğunu net bir şekilde ifade etmiştir.

Ancak Sputnik Haber Ajansı konuyu bağlamından çıkartarak Başbakan Yardımcımızın “Türkiye artık Esad’sız bir anlaşmada ısrar edemez” dediğini yönünde bir algı oluşturmaya çalışmıştır. Başbakan Yardımcımız Sn. Mehmet Şimşek’in hiçbir şekilde  haberde yer verildiği gibi bir ifadesi olmamıştır. Bu Sputnik Haber Ajansının kendi yorumudur."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler