Mersin "Hayır" dedi

Mersin’de çeşitli sivil toplum kuruluşları “Demokrasi İçin Yurttaş Girişimi” adı altında bir araya gelerek, anayasa değişikliğine karşı hayır kampanyasına başladı. Yapılan ortak açıklamada, “Milletimizin önüne konulan bu anayasa değişikliği, 150 yıllık demokrasi yolculuğundan, saltanata geri dönüştür. Kabul edilemez” denildi.

Yayınlanma: 27.01.2017 - 15:29
Abone Ol google-news

Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı düzenleyen “Demokrasi İçin Yurttaş Girişimi” bileşenleri adına ortak açıklamayı Mersin Barosu avukatlarından Şerife Arıcı Yıldız okudu.

“Cumhuriyetimiz ve parlamenter demokrasimiz bir anayasa değişikliği oldubittisiyle yeni bir rejime dönüştürülmek istenmektedir” diyen Yıldız, Türkiye’nin işsizlik, yoksulluk, terör, mülteciler gibi onlarca sorunla uğraştığı bir dönemde, cumhuriyet, demokrasi, ülke bütünlüğü ve milli egemenliğin kaldırılmak istendiğini vurguladı.

Tek adam rejimi getirir

Yıldız, “Bu meclisin anayasa yapma yetkisinin olmadığı, anayasa değişikliği için toplumun katkısının alınmadığı, anayasa değişikliğinin ülkeye dayatıldığı bir tarafta dururken, anayasa değişikliğiyle Türkiye’ye adı konulmamış bir başkanlık sistemi getirilmek istenmektedir” dedi. Anayasa değişikliğinin tek adam rejimi getireceğini, milletin egemenliğini partili bir cumhurbaşkanına devredeceğini, Cumhurbaşkanı’na OHAL ilan etme, meclisi feshetme, kararname çıkarma, uluslar arası anlaşma yetkisini vereceğini belirten Yıldız, “Üniter devlet federatif bölünmeye açık hale getirilecek, karşılığında ise devletin denetimi imkansız hale gelecektir” diye konuştu.

Demokrasiden saltanat dönüştür

Yurttaş ve sivil toplum kuruluşları olarak gelecek adına endişe duyduklarını belirten Yıldız,“ Milletimizin önüne konulan bu anayasa değişikliği, 150 yıllık demokrasi yolculuğundan, saltanata geri dönüştür. Kabul edilemez. Bizler demokratik hukuk devletinden vazgeçmiyoruz. Bu nedenle anayasa değişikliğine hayır diyor, bizimle aynı düşüncede olan tüm yurttaşlarımızı demokrasi için birliğe davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Demokrasi İçin Yurttaş Girişimi bileşenleri: Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Mersin Çevre ve Doğa Derneği, Mezitli Emekçi Kadınlar Derneği, Mersinliyim Mersin’e Sahip Çıkacağım Diyenler Derneği, Mersin Dersimliler Derneği, Haçova Kültür Derneği, Çevre Dostları Derneği, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği, Malatyalılar Derneği, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Türkiye Emekliler Derneği, Mersin Girit Türkleri Derneği, Siverekliler Derneği, Karaduvar Yardımlaşma Derneği, Sosyal Demokrasi Derneği, Kahramanmaraşlılar Derneği, Vartolular Derneği, Tüm Emekli-Sen, Eğitim-İş Mersin Şubesi, Alevi Kültür Derneği Mezitli Şubesi, Mersin Pazarcıklılar Derneği, Temiz Toplum Derneği.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler