'Cumhurbaşkanı'na hakaretten' gözaltına alınan Zozan Özgökçe serbest bırakıldı

“Türkiye Cumhuriyeti Devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama”, “örgüt propagandası” ve “Cumhurbaşkanına hakaret” iddasıyla gözaltına alınan Özgökçe, savcılık ifadesinin ardından adli kontrol talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Özgökçe, mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Yayınlanma: 28.01.2017 - 18:21
Abone Ol google-news
Kanun Hükmünde Kararneme (KHK) ile kapatılan Van Kadın Derneği (VAKAD)  kurucularından feminist aktivist Zozan Özgökçe, blog yazıları ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle cuma günü “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla  Van Emniyet Müdürlüğü tarafından ifadeye çağrıldı. Kardeşi avukat Helin Özgökçe ile birlikte ifade vermek için emniyete giden Zozan Özgökçe sağlık kontrolünden geçirildi ve ifadesi alındı.Zozan adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Bebeğini emziremedi 
 
İfadesi alındıktan sonra savcılık  Özgökçe’nin gece gözaltında tutulmasını bugün mevcutlu olarak savcılığa getirilmesini istedi. Avukatları, Özgökçe’nin  çağrıldığında ifadeye gittiğini ve 1,5 yaşlarındaki kızını emzirmesi gerektiğini belirterek gözaltı kararının kaldırılmasını istedi. Bianet’e konuşan HDP Van milletvekili avukat Bedia Özgökçe, kendilerine kardeşi Zozan Özgökçe’nin gözaltında tutulacağının söylendiğini, bunun üzerine nöbetçi savcıyla görüşerek, suçlamaların ifade özgürlüğü kapsamında kaldığını ve Zozan Özgökçe’nin ifadesi alınarak hemen bırakılması gerektiğini savcıya ilettiklerini ifade etti.
 
VAKAD bölgede mağdur kadınlara destek verdi 
 
Zozan Özgökçe’nin kurucuları arasında olduğu Van Kadın Derneği (VAKAD), 2004’te bağımsız ve feminist bir örgüt olarak kuruldu.  Şiddet gören kadınlara hukuksal, sosyal, ekonomik, psikolojik destek veriyordu. 2011 Van depreminde zarar gören bölgelerde çalışma yapıyordu. Sadece Van’dan değil, Hakkari, Muş, Bitlis’ten de kadınlar VAKAD’a başvuruyordu. Haftada üç gün mülteci kadınlara İngilizce ve Türkçe okuma yazma dersleri veriyordu. Yılda 200’den fazla seminer düzenliyor, kadının insan hakları, finansal okur-yazarlık, liderlik konusunda kadınlara eğitim veriyordu.  Ayrıca okulları ziyaret ediyor, çocuklara istismara karşı mahremiyet eğitimi de veriyordu.  VAKAD, OHAL kapsamında 677 sayılı KHK'yla  22 Kasım 2016’da kapatıldı. 

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler