Darbecilerin takviye planı

15 Temmuz’un başarılı olması durumunda Şırnak’taki komandolar asayiş için Ankara’ya gelecekti.

Yayınlanma: 31.01.2017 - 20:08
Abone Ol google-news

TBMM Darbe Araştırma Komisyonu’na İçişleri Bakanlığı tarafından gönderilen belgelere göre Yurtta Sulh Konseyi adlı darbeci grubun, darbenin hemen ardından Ankara ve İstanbul’a yönelik özel asayiş ve takviye planlaması yaptığı ortaya çıktı.

Darbecilerin hazırlıklarına göre öncelikli olarak Şırnak’ta bulunan 1’inci Jandarma Komando Tugay Komutanlığı ve Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın uygun birliklerinin gecikmeksizin Ankara’ya intikali planlanmış.

Darbecilerin planları komisyonda

Darbecilerin planlamalarına ilişkin İçişleri Bakanlığı tarafından komisyona gönderilen belgeler arasında 3 sayfa sıkıyönetim direktif ve ekleri, 3 sayfa il sıkıyönetim komutanları, 10 sayfa sıkıyönetim mahkemeleri görevlendirme listesi, 7 sayfa atamalar listesi, 1 sayfa karargâh sorumlularının belirlenmesi listesi, 1 sayfa hazırlık ikazı ve birlik intikal mesajı, 1 sayfa katılışlar mesajı, 1 sayfa da sıkıyönetim direktiflerine uyulması mesajı bulunuyor.

Ankara ve İstanbul’a özel plan

Belgelere göre, darbeciler ilk olarak bütün kuvvet komutanlıklarına sorumlu ataması yaparken, buna gerekçe olarak “Ülke genelinde meydana gelen ani gelişmeler kapsamında, karargâhların eksiksiz güvenliğini sağlamak ve işlerliğini devam ettirmek” gösteriliyor. Darbecilerin Yurtta Sulh Konseyi adı altında hazırladıkları sıkıyönetim direktiflerinin 7. maddesinde “Ankara ve İstanbul Şehirleri Asayiş ve Takviye Planı EK-C’dedir” ifadesi yer alıyor.

Şırnak’tan Ankara’ya komandolar gelecekti

Belgelerde, ülke genelinde meydana gelen ani gelişmeler kapsamında, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin tüm birlik, kurum ve karargâhları tarafından, kendilerine verilecek vazifeleri yerine getirmek, güvenliği sağlamak ve işlerliği devam ettirmek maksadıyla gereken her tedbirin alınacağı belirtiliyor. Bu kapsamda, darbecilerin Ankara’ya yönelik planlamaları arasında Şırnak’ta bulunan bir tugayın derhal başkente intikal ettirilmesi yer alıyor. Belgelere göre darbeciler, “1’inci Jandarma Komando Tugayı Komutanlığı/ Çakırsöğüt ve Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın uygun birlikleri gecikmeksizin derhal Ankara’ya intikal edecek. İntikalin süratle gerçekleştirilmesine yönelik her iki birlik komutanına kuvvet komutanlıkları ve diğer birliklerle her türlü koordine yetkisi verilmiştir” mesajıyla Ankara’ya komandoların getirilmesi yönünde planlama yapmış.

İsim isim atama listesi

İçişleri Bakanlığı’nın komisyona sunduğu belgede, Yurtta Sulh Konseyi’nin kimlerden oluştuğu, darbe girişimin başarılı olması durumunda oluşturulacağı iddia edilen kabinenin kimlerden oluşacağına ilişkin herhangi bir bilgi ve belge bulunmadığı belirtildi.

Darbecilerin atama listelerine göre, bakanlıkların müsteşarlıklarına asker kökenli şu isimler atanacaktı:

Başbakanlık Müsteşarı’na Mustafa Özsoy, Gümrük ve Dış Ticaret Müsteşarlığı’na Oğuz Serhad Habiboğlu, Adalet Bakanlığı Müsteşarlığı’na Hayrettin Kaldırımcı, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarlığı’na Mustafa Sözer, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarlığı’na Ertuğrul Uzunoğlu, Ekonomi Bakanlığı Müsteşarlığı’na Şaban Umut, Enerji Bakanlığı Müsteşarlığı’na Ahmet Cural, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarlığı’na Hakan Evrim, Maliye Bakanlığı Müsteşarlığı’na Yücel Topçu, İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı’na Faruk Bal, Sağlık Bakanlığı Müsteşarlığı’na Bülent Ahmet Beşirbellioğlu.

Bazı kamu kurum ve kuruluşlarına yapılacak atamalar da şu şekildeydi: TRT Genel Müdürlüğü’ne Yıldırım Güvenç, Halk Bankası Genel Müdürlüğü’ne Halit Günbatar, Devlet Personel Başkanlığı’na Murat Yaygın, Ankara Radyosu Genel Müdürlüğü’ne Ali Yalçın, MGS Genel Sekreterliği’ne Oğuz Karaman, Merkez Bankası Başkanlığı’na Ali Suat Aktürk, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na Suat Arslan, Türksat Genel Müdürlüğü’ne Yıldıray Hazır, Türk Telekom Genel Müdürlüğü’ne Adem Durak, Vakıflar Bankası Genel Müdürlüğü’ne Yaşar Anar, Esenboğa Havalimanı Müdürlüğü’ne Kemal Mutlum, THY Genel Müdürlüğü’ne Nedim Karabulut, Atatürk Havalimanı Müdürlüğü’ne Orhan Tolluoğlu, Sabiha Gökçen Havalimanı Müdürlüğü’ne Murat Divril, Hazine Genel Müdürlüğü’ne Emine Gülşen Torunoğlu, İş Bankası Genel Müdürlüğü’ne Ahmet Gümüş, Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü’ne Mesut Yurttan, MKE Genel Müdürlüğü’ne Mikail Güllü, AFAD Başkanlığı’na Murat Karakuş, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne Ali Osman Gürcan.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler