Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'la ilgili çok konuşulacak 'başkanlık' iddiası

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın 2019 yılında emekli olacağı hatırlatılarak, getirilmek istenen 'başkanlık sistemi'nde cumhurbaşkanının yardımcısı olabileceği belirtildi.

Yayınlanma: 13.02.2017 - 09:52
Abone Ol google-news

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile ilgili olarak çok konuşulacak bir iddia ortaya atıldı. Sözcü gazetesi yazarı Zeynep Gürcanlı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın 2019'da emekli olacağını hatırlatarak "Ankara kulislerinde, elbette bu sec¸ilecek yeni Cumhurbas¸kanı'nın bir de yardımcıya ihtiyac¸ duyacagˆı, Genelkurmay Bas¸kanı Akar'ın da, tam o tarihlerde emekli olacagˆı konus¸uluyor. Kulislerde, Genelkurmay Bas¸kanı Orgeneral Akar'ın son do¨nemde toplum o¨nu¨nde daha o¨nceki Genelkurmay Bas¸kanlarından farklı portrelerle c¸ıkmasının da, bu durumla ilgisi olabilecegˆi ifade ediliyor" ifadelerini kullandı.

Zeynep Gürcanlı'nın yazısındaki ilgili bölüm şöyle:

Hulusi Akar 'başkan yardımcısı' mı olacak?

15 Temmuz darbe giris¸imi sonrasında Genelkurmay Bas¸kanı Orgeneral Hulusi Akar'ın adını su¨rekli duyar olduk.

Ancak alıs¸ılmıs¸ın c¸ok dıs¸ında gu¨ndeme gelmeye bas¸ladı Genelkurmay Bas¸kanı...

Mesela...

15 Temmuz sonrasında yapılan o mes¸hur Yenikapı mitinginde, ku¨rsu¨de halka hitap ederken go¨rdu¨k Genelkurmay Bas¸kanı'nı...

Yenikapı mitingi sırasında Orgeneral Akar'ın, adı “kabir azabından koruyan, yanmayan kefen”, “Hz Muhammed'in sac¸ını yıkadıgˆı su” gibi u¨ru¨nlerle gu¨ndeme gelen Cu¨bbeli Ahmet Hoca ile selamlas¸masına ait fotogˆraflar da paylas¸ıldı.

Ardından, Hulusi Akar MI·T Mu¨stes¸arı Hakan Fidan'la, s¸imdiki AKP iktidarının du¨s¸u¨nce o¨nderlerinden olan, Atatu¨rk'u¨n “Ulu O¨nder” diye anılmasına kars¸ı c¸ıkan bir s¸airi, Nuri Pakdil'i evinde ziyaret etti. Bu ziyaretin ardından uzun uzun Orgeneral Akar'ın genc¸lik yıllarında Pakdil'in c¸ıkardıgˆı dergileri okudugˆuna ilis¸kin yazılar yazıldı.

Bo¨ylece, Orgeneral Akar'ın “muhafazakar” yo¨nu¨ toplumla paylas¸ılmıs¸ oldu.

Kardak'ta, yanına kuvvet komutanlarını alarak go¨vde go¨sterisi yapan Orgeneral Akar'ın, son olarak da yine kuvvet komutanlarıyla masa bas¸ında El Bab harekat planını bizzat planlarken fotogˆrafları da yayınlandı.

Bu fotogˆraflarla da toplum, 15 Temmuz darbe giris¸imi sırasında darbecilerin rehin aldıgˆı Genelkurmay Bas¸kanı'nın, “komutan/liderlik o¨zelliklerini” o¨gˆrenmis¸ oldu. Orgeneral Akar'ın Genelkurmay Bas¸kanlıgˆı go¨revindeki su¨resi Agˆustos 2019'da bitiyor.

Anayasa paketi 16 Nisan'da referandumdan gec¸erse, Tu¨rkiye yeni ve olagˆanu¨stu¨ yetkilerle donattıgˆı yeni Cumhurbas¸kanı/Bas¸kanı'nı, Kasım 2019'da sec¸ecek.

Ankara kulislerinde, elbette bu sec¸ilecek yeni Cumhurbas¸kanı'nın bir de yardımcıya ihtiyac¸ duyacagˆı, Genelkurmay Bas¸kanı Akar'ın da, tam o tarihlerde emekli olacagˆı konus¸uluyor.

Kulislerde, Genelkurmay Bas¸kanı Orgeneral Akar'ın son do¨nemde toplum o¨nu¨nde daha o¨nceki Genelkurmay Bas¸kanlarından farklı portrelerle c¸ıkmasının da, bu durumla ilgisi olabilecegˆi ifade ediliyor.

Muhalefetin yeni sistemde en c¸ok eles¸tirdigˆi konu cumhurbas¸kanı yardımcısının kim olabilecegˆine ilis¸kin “kriterlerin belli olmaması” degˆil miydi?

Pakette ayrıntılarıyla yer almasa da, bu kriterler belli:

“Muhafazakar”;

“Liderlik yetenekleri gelis¸mis¸”;

U¨stelik halka da hitap edebilen -Yenikapı o¨rnegˆi- bir isim... Neden olmasın?

Zeynep Gürcanlı'nın yazısının tamamını okumak için tıklayın.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler