YSK'den ‘zorundalık’ ricası

YSK, özel radyo ve televizyonların uyması gereken seçim ilkelerini yayımladı. Ancak yaptırım olmadığı için ilkeler sadece kâğıt üstünde kaldı.

Yayınlanma: 15.02.2017 - 22:39
Abone Ol google-news

YSK, özel radyo ve televizyon kuruluşlarının, referandum kampanya döneminde, uymakla “zorunlu” olduğu yayın ilkelerini yayımladı. Kararda, anayasanın 79. maddesine göre, “seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma görevi”nin YSK’de olduğu; anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların halkoyuna sunulması işlemlerinin genel yönetim ve denetiminin milletvekili seçimlerinde uygulanan hükümlere göre olacağı belirtildi.

‘Yapamazsınız ama...’

YSK’nin, yayımladığı kararda, “TRT ve özel radyo ve televizyon kuruluşları yayınlarında; tek yanlı, taraf tutan yayın yapamazlar. Demokratik kurallar çerçevesinde siyasi partiler arasında fırsat eşitliğini sağlamak zorundadırlar” ifadeleri kullanıldı. Ancak daha öncesi seçimler öncesinde yayın ilkelerine dair YSK kararlarında olan bir paragraf, önceki yayımlanan kararda yer almadı. Daha önceki yayın ilkelerine ilişkin kararlarda, 298 sayılı Yasa’nın 149/a maddesi uyarınca YSK tarafından verilecek kararların, tebliğini müteakip derhal RTÜK tarafından uygunlaması hükmü yer alıyordu. YSK’deki CHP temsilcisi avukat Mehmet Hadimi Yakupoğlu, söz konusu kararı, “YSK seçimlerle ilgili her türlü iş ve işlemi yapar, tedbiri alır. Özel radyo ve televizyonların nasıl davranmaları gerektiğini düzenleme görevi de YSK’nin. Ama düzenlemek yetmiyor. Denetlemek de gerekiyor. Çırılçıplak bir yayın ilkeleri kararı. İlkeler var, ilkeleri kim uygulayacak, uygulamayana ne yapılacak, yok” sözleri ile değerlendirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler