Yasaklı kentlerde seçmen kalmadı

Güneydoğu’da operasyonlar ve sokağa çıkma yasaklarının neden olduğu göçün ardından seçmen sayısı büyük düşüş gösterdi.

Yayınlanma: 27.02.2017 - 06:58
Abone Ol google-news

Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği (GABB), 16 Nisan’da yapılacak referandum öncesi bölgede yaşanan çatışmalı süreç ve sokağa çıkma yasaklarının ardından bölgenin 16 il ve ilçesinde seçmen değişimiyle ilgili veriler topladı. DİHABER’de yer alan habere göre; GABB’ın hazırladığı raporda, yaklaşık 400 bin insanın yaşadığı yerden göç ederek, bölgenin başka kentlerine yerleştiği kaydedildi. Raporda, 2015 seçimlerinden 27 Ocak 2017’ye kadar bölgede yaşanan çatışmalı ortamın sonuçlarının seçmen listelerine yansıdığı ancak resmi rakamlara yansımadığı belirtildi. Rapora göre; göç ve çatışmalı ortamla birlikte seçmen sayısı en çok Şırnak, Nusaybin, Yüksekova ve Sur’da düştü.

Rekor Nusaybin’de

İlçenin tamamında 134 gün süren ve 6 mahallesinde sokağa çıkma yasağı devam eden Nusaybin’de en az 65 bin kişinin göç ettiği belirtildi. Nusaybin’de 1 Kasım seçmen sayısına göre 6 bin 240 seçmen azaldı. Sokağa çıkma yasağının 246 gün sürdüğü Şırnak’ta ise, 6 bin 770 yapının haritadan silindiği bilgisinin yer aldığı raporda, 50 bin kişinin barınma hakkından yoksun bırakıldığı ifade edildi. Rapora göre; Şırnak’ta 1 Kasım seçmen listelerine göre, 4 bin 14 seçmen azaldı. Raporda, Şırnak’ın 7 mahallesinde yaşanan yıkımdan dolayı binlerce kişinin halen kentin çevresinde kurdukları çadırlarda yaşadığının da altı çizildi.

Yüzde 80’i yıkılan Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde ise 6 bin 830 yapı yok olurken, en az 44 bin kişinin ilan edilen sokağa çıkma yasağından kaynaklı göç etmek zorunda kaldığı belirtildi. Yaşanan göçün resmi rakamlarda yansıtılmadığına da değinilen raporda, Yüksekova’da da 1 Kasım seçimlerine göre bin 984 seçmen azaldı. 6 mahallesinde 1 yıl 2 ay 24 günle dünyanın en uzun sokağa çıkma yasağının yaşandığı Diyarbakır’ın Sur ilçesinde ise, göç ve yıkımla birlikte seçmen sayısı 938 kişi azaldı.

Cizre’de seçmen arttı

Şırnak’ın Cizre ilçesinde seçmen sayısında artış gözlendiği belirtilen raporda, sokağa çıkma yasağı ve sonrasında 9 bin 800 yapının yıkıma uğraması sonucu yaklaşık 70 bin kişinin evsiz kaldığı belirtildi. Şırnak, İdil ve Silopi’den göç eden yurttaşların Cizre ilçesinde barındığına değinilen raporda, 1 Kasım seçimlerine göre Cizre’de 2 bin 267 seçmen arttı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler