‘Ağabey’e itiraz

AKP’de bazı yöneticiler ‘Partiyi 2015 ve sonrasına yeni bir isim taşısın’ görüşünü dile getirdiler.

Yayınlanma: 06.05.2014 - 22:58
Abone Ol google-news

AKP’de Başbakan Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adayı olması ve seçilmesi durumunda “geçiş hükümeti”ne Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırımgibi 3 döneme takılan bir ismin başkanlık edeceği beklentisi dile getirilirken partide bu formüle sıcak bakmayan yöneticiler de bulunuyor. Geçiş hükümetini kuracak kişinin 3 dönemlik bir isim yerine partiyi Haziran 2015’te yapılacak seçime ve sonrasına taşıyacak yeni bir isim olması gerektiğini belirten bazı parti yöneticileri, “Eğer 3 dönemlik birisi olursa seçime giderken ne diyecek? Bana oy verin, ama ben seçimden sonra yokum mu diyecek?” görüşünü dile getirdi. Kulislerde, böyle bir yola başvurulması durumunda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun öne çıkacağı kaydediliyor.

AKP’nin son MKYK toplantısında 3 dönem kuralı ve mevcut seçim sistemiyle devam yönünde karar alınmasıyla Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı’na aday olacağı yorumları güçlenmiş, parti kulislerinde Erdoğan’ın Köşk’e çıkması durumunda partiye kimin genel başkanlık edeceği ve kimin başbakan olacağı senaryoları konuşulmaya başlanmıştı. Erdoğan sonrası partinin genel başkanlığını ve başbakanlığı yürütebilecek isimler arasında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ya da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun isimleri sayılıyor. Kulislerde, geçiş hükümetinin seçimlere kadar gideceği, genel seçimden sonra ise Abdullah Gül’ün partiye dönüp dönmeyeceği ya da başka bir ismin genel başkan olup olmayacağının tartışılacağı belirtiliyor.

AKP kulislerinde 3 döneme takılan Arınç, Yıldırım ve Şahin gibi isimlerden birinin geçiş hükümetine başkanlık edebileceği beklentisi dile getirilmesine karşın parti içinde bu formüle sıcak bakmayan bir kesim de bulunuyor. Bazı parti yöneticileri, 3 döneme takılan bir isimle geçiş hükümeti kurulması yerine dönem sıkıntısı olmayan, partiyi 2015 seçimlerine ve sonrasına taşıyabilecek bir isim üzerinde durulması gerektiğini düşünüyor. Bazı parti yöneticileri, 3 dönemlik bir isme geçiş hükümetinin kurdurulması durumunda siyasi olarak sıkıntı çekileceğini belirterek “Böyle bir isimle genel seçime nasıl gidebiliriz, bu kişi nasıl bir propaganda yapacak? Partinin genel başkanı olarak AKP’ye ve genel başkan olarak da kendisine oy isteyecek, peki ne diyecek? ‘Bana oy verin, ama ben genel seçimden sonra yokum’ mu diyecek? Böyle bir formül yerine 3 dönem engeline takılmayan, partiyi genel seçime başarıyla taşıyabilecek, başarılı olursa sonrasında da devam edebilecek bir isim olmalı. Eğer seçimde başarılı olursa da genel başkanlığa devam eder. Seçimden başarıyla çıkmış birine ‘Başarılı oldun ama, seni değiştirmemiz lazım’ denmez. Seçimden sonra Abdullah Gül mü gelir yoksa aynı isimle mi devam edilir, o zaman karar verilir” görüşünü dile getirdi.

Başbakan Erdoğan’ın bu görüşü benimsemesi ve 3 dönem engeline takılmayan birini işaret etmesi durumunda kulislerde en güçlü aday olarak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu gösteriliyor. Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler’in de bu çerçevede adının gündeme gelebileceği kaydediliyor.

Hafta sonu Afyon kampı

Başbakan Erdoğan, 9-11 Mayıs tarihlerinde Afyon’da milletvekilleriyle yapacağı kampta Cumhurbaşkanlığı adaylığıyla ilgili son istişarelerinden birini daha yapmış olacak. Erdoğan, 16 Mayıs’ta da genişletilmiş il başkanları toplantısının ardından bu ay sonuna doğru Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bir araya gelecek. Kampta, genel başkan yardımcıları Mustafa Şentop ve Numan Kurtulmuş,İçişleri Bakanı Efkan Ala, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, alanlarıyla ilgili sunumlar yapacak ve milletvekillerinin sorularını yanıtlayacak. Kampın son günü ise Erdoğan’ın başkanlığında tüm bakanların katılımıyla genel görüşme yapılacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler