Sarraf ‘cash’ ödemiş

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Sarraf’ın Başbakan Erdoğan’a nakit ödeme yaparak devlete vergi vermediğini açıkladı.

Yayınlanma: 06.05.2014 - 23:10
Abone Ol google-news

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, kendisini Bilal Erdoğan’ın şikâyeti üzerine “şüpheli” sıfatıyla, milletvekili dokunulmazlığını bile bile ifadeye çağıran ve “savcı bozuntusu” diye nitelendirdiği İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Demir’e, “Kim oluyorsun sen? Sen yetmezsen, Bilal’i de yanına al, yetmezse babasını al ve gel karşıma” sözleriyle sert çıktı. Kılıçdaroğlu, 17 Aralık operasyonu sürecinde görevlerinden istifa etmek zorunda kalan eski bakanlara “rüşvet vermekle” suçlanan İranlı işadamı Rıza Sarraf’ın ortağı olduğu şirketlerin devlete vergi ödemediklerini açıkladı. Kılıçdaroğlu, “Bunlar vergi ödüyorlar aslında. Ama verginin vergi dairesine ödeneceğinden haberleri yok. Parayı paralel vergi dairesine yatırıyor, Erdoğan’a yatırıyorlar, elden nakit cash...” dedi.

CHP’nin grup toplantısına, idam sehpasına gönderilişlerinin 42. yıldönümünde anılan Deniz Gezmiş’in ağabeyi Bora Gezmiş, kuzeni Funda Gezmiş ile Hüseyin İnan’ın ağabeyi İrfan İnan ile yakınları da katıldı. Kılıçdaroğlu konuşmasına Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını anarak başladı. 6 Mayıs’ın kendileri için önemli bir tarih olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Deniz’i, Yusuf'u ve Hüseyin’i sabaha karşı idam sehpasında uğurladık. İlkelerinden asla ödün vermediler, inandıkları davanın uğruna nhayatlarını feda ettiler. Hiçbirisinin bireysel bir amacı, çıkarı yoktu. İstedikleri sadece özgür ve bağımsız bir ülkeydi. İdealleri uğruna gittiler onları her zaman anacağız, bu toplum onları asla unutmayacak” dedi.

Sorumlu Çiçek

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrasında istifa etmek zorunda kalan 4 eski bakan hakkında Meclis soruşturması açılmasının, “17 Aralık sürecinin farklı bir noktası” olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, TBMM’de önceki günkü görüşmelerin Meclis TV tarafından yayınlanmamasına, “Halk öğrenmesin diye Meclis televizyonuna sansür getirdiler. Niye öğrenmesin, hangi gerekçeyle sansür getiriyorsunuz, yasak getiriyorsunuz, bunun sorumlusu kimse alınmasın, bunun sorumlusu TBMM’yi yöneten kişidir, yani Cemil Çiçek’tir” dedi. Meclis’in internet sitesi üzerinden yapılan yayının bile engellenmeye çalışıldığını belirten Kılıçdaroğlu, bütün bu sansüre karşı mücadele ettiklerini, ancak seslerini duyuramadıkları için “CHP muhalefet yapmıyor” eleştirisi ile karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Kılıçdaroğlu yurttaşlara, “Firavunlara, hırsızlara, yolsuzluk yapanlara ortak olmayın. Vicdanınızın sesini dinleyin, emin olun dinlediğiniz gün demokrasi kazanacaktır, siz kazanacaksınız” diye seslendi.

Ergenekon-Balyoz fiyasko

Kılıçdaroğlu, AKP’nin 17 Aralık operasyonundaki suçlamalardan “milli iradeye darbe” söylemiyle kurtulmaya çalıştığına dikkat çekerek geçmişte Ergenekon ve Balyoz davalarında haksızlık yapıldığını söylediklerinde, “siz de Ergenekoncusunuz” suçlamalarıyla karşılaştıklarını anımsattı. Bu süreçte “Ergenekon ve Balyoz davalarının nasıl fiyasko olduğunun iktidar tarafından dillendirilmesine” tanık olduklarını belirten Kılıçdaroğlu, “Bizim açımızdan herhangi bir sıkıntı yok. Amaç ne? 17 Aralık rüşvet operasyonunu gölgelemek. Samimi değiller, ikiyüzlüler” dedi.

Ergenekon ve Balyoz süreçlerinde, Kuddusi Okkır’dan başlayarak 12 kişinin, son olarak da Albay Murat Özenalp’in yaşamını yitirdiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Bunların vicdanı var mı? Bu kadar laf edeceksin, haksızlık var diyeceksin, başbakanlık koltuğunda oturacaksın, gıkın çıkmayacak, bir şey yapmayacaksın” diye konuştu. Özenalp için yazılan şiiri de okuyan Kılıçdaroğlu, Balyoz mağdurlarının yakınlarının başlattığı “sessiz çığlık” eylemine dikkat çekti. Aielelerin, bütün yaşanan süreçlere yurttaşların neden yeterince tepki göstermediğinden yakındığına dikkat çeken Kılıçdaroğlu, “Çünkü halkı, borçla teslim aldılar da o yüzden destek olamıyorlar. 21 milyon yurttaş icra takibinde. Ne yapacak bu vatandaş? Bu emekli neyi düşünecek” dedi.

Vergiler paralel daireye

Kılıçdaroğlu, mart ayının vergi ayı olduğunu ve “rekortmenler listesi”ne baktıklarını belirterek “Milyarlık ihaleleri alanların, havuzcuların, TÜRGEV’cilerin listede adı yok. Bu kadar milyarları aldığınız, ihaleleri aldınız, nerede ödediğiniz vergiler?” diye konuştu. Listede adı görünmeyenlerden birinin de AKP’nin “hayırsever işadamı” diye lanse ettiği ve “Türkiye’nin cari açığının yüzde 15’ini ben kapattım” diyen Rıza Sarraf olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, Sarraf’ın ortağı olduğu şirketlerin vergi matrahlarını açıkladı. Kılıçdaroğu, 2009’dan bugüne kadar Sarraf’ın ortağı, hissedarı olduğu şirketlerden Royal Denizcilik’in 7 milyon 259 bin, Royal Holding’in sadece 360 lira Volgam Gıda Dış Ticaret Limited Şirketi’nin 1 milyon 346 bin, Safir Altın Ticaret İthalat ve İhracat şirketinin 1 milyon 907 bin lira vergi beyanında bulunduğunu açıkladı. Kılıçdaroğlu, Sarraf’ın ortağı, hissedarı olduğu ve 2012’den bu yana faaliyet gösteren Cameron Denizcilik ve Kıymetli Madenler Sanayi Şirketi, Royal Mobilya Dekorasyon, Arkla Otelcilik ve Are Havacılık’ın vergi beyanının ise “0 (sıfır)” lira göründüğünü belirterek “Bunlar vergi ödüyorlar aslında. Ödemiyor değiller, ama verginin vergi dairesine ödeneceğinden haberleri yok, parayı paralel vergi dairesine yatırıyor, Erdoğan’a yatırıyorlar, elden nakit, cash...” dedi.

‘Hırsız şikayet etmiş’

Kılıçdaroğlu, kendisini “sehven” ifaye çağıran İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Demir’e de sert sözlerle yüklenerek ifadeye çağrılması nedeniyle üzülmediğini ve “gülüp geçtiğini” belirtti ve şöyle dedi:

Benim merak ettiğim hukuk diplomasını kim verdi? Gerçekten savcı mı değil mi? Cumhuriyet savcısına saygı gösteririm, Bilal’in savcısı olursa o savcı olmaktan çıkar. Bir baktık hırsız şikâyet etmiş, hırsızın şikâyetiyle savcı mı harekete geçer? Burada da benim ifademi alacağımı sanıyor... Savcı bozuntusu, kim olıyorsun sen? Bir cumhuriyet savcısı, bir de Erdoğan savcısı var. Bir namuslular var... İnönü’nün bir sözü vardı ya, ‘namuslular da namussuzlar kadar cesur olmalıdır...’ Ben o namussuzların hepsinden daha cesurum. Bizim kendi yandaşları gibi bir şey yapıldığı zaman ürkeceğimizi düşünüyorlar. Her CHP’li Kuvvayi Milliyecidir. O savcıya söylüyorum. Sen yetmezsen Bilal’i de yanına al, yetmezse dayısını al, yetmezse amcasını al, yetmezse babasını al ve gel karşıma!”

Kılıçdaroğlu’nun bu sözlerini milletvekilleri ve partililer, dakikalarca ayakta alkışladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler