Datça'daki talanın altından Urla çıktı

AKP’nin Datça koylarını imara açma girişiminin ardında, Urla villalarını kurtarma planlarının da yattığı belirtildi.

Yayınlanma: 07.05.2014 - 23:07
Abone Ol google-news

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Datça-Bozburun Koruma Bölgesi için hazırladığı ve tepki çeken 1/25 bin ölçekli revizyon imar planlarına, Mimarlar Odası’yla Şehir Plancıları Odası itiraz etti. Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, bu süreçte hükümete yakın iş çevrelerinin kıyılardaki hareketlerinin yakından izlenmesi gerektiğini belirterek “Daha önce yaşandığı gibi kıyılarda yapılacak kaçak yapılar affedilecek. Urla villalarında olduğu gibi hukuka aykırı olan yapılar yasal hale getirilecek. Hükümete yakın iş çevreleri bu dönemde kaçak yapılara yönelebilir” dedi.

Muhcu, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın Aralık 2012’de, “kıyıyla ilgili planların kısa sürede hazırlanacağını ve tüm kıyıların planlanacağını” açıkladığını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da Datça açıklarındaki bir tekne gezisinde, kıyılardaki kaçak yapılara izin verilmeyeceğini söylediğini anımsattı.

Talan planlarının bu tarihte hızlandığını şimdi ise ayrıntılarının ortaya çıkmaya başladığını belirten Muhcu, “Erdoğan’ın talimatıyla kıyıların planlanması adı altında başlayan bu süreçte artık yasal düzenlemeler ortaya çıkmaya başladı. Bu düzenlemelerle kıyıların yapılaşmaya açılması, betonlaşması söz konusu olacak” diye konuştu.

Torba yasalarla getirilen düzenlemelerden birinin de kıyılarda yapılmış kaçak yapıların, plan marifetiyle affedilmesi olduğuna dikkat çeken Muhcu, “Hükümete yakın iş çevrelerinin bu yöndeki uygulamalarına bir anlamda imar affı getirilecek. Yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında gündeme gelen ve Erdoğan’a tahsis edildiği öne sürülen Urla villaları da bu kapsamda kurtarılacak. Bu süre içinde hukuka aykırı, kaçak, kuralsız yapılaşmalar artabilir” dedi. Datça planları hazırlanırken yerel yönetimlerin görüşünün bile alınmadığını da anımsatarak “Burada açık bir merkezi otoriter müdahale, rant amacıyla kullanılıyor. Bunun sonuçları korkunç olacaktır. Bütün kıyılarda bazı sorunlar var. Bu sorunların ortadan kaldırılması gerekirken kıyılar çok daha büyük ve kapsamlı sorunlarla karşı karşıya kalacak” diye konuştu.

Muhcu, talanın Datça’yla sınırlı kalmadığını, Fethiye, Köyceğiz ve Dalaman gibi hassas bölgelerle ilgili de planlamaya gidildiğini öğrendiklerini vurguladı. Bu arada Datça planına, Muğla Belediyesi ve Şehir Plancıları Odası da itirazda bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler