Bakan Tüfenkci'den Hollanda'ya 'ekonomik yaptırım' açıklaması

GÜMRÜK ve Ticaret Bakanlığı tarafından organize edilen 'Üreten Türkiye Konuşuyor' adı verilen toplantıların ilki Van'da gerçekleştirildi. Toplantı sonrası açıklama yapan Bakan Tüfenkci, Hollanda'ya ekonomik yaptırım düşünmediklerini söyledi.

Yayınlanma: 14.03.2017 - 13:15
Abone Ol google-news

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, sendika başkanları ve işadamları Van'da bir otelde yapılan toplantıya katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu yaptı. İlk toplantıyı Van'da yapmalarının anlamı olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Güneş yeniden doğudan yükselmeye başlıyor. Biz de güneşin doğduğu şehirdeyiz. Van’ı ne kadar bağrımıza basıyorsak, Van’da o kadar bizi bağrına basıyor" dedi.

BİRLİĞİMİZİ KİMSE BOZAMAZ

Toplantıda 15 Temmuz darbe girişimine de değinen Hisarcıklıoğlu, zor bir süreçten geçtiklerini vurgularken, şöyle dedi:

"Terör örgütleri aynı dönemde ülkemizi hedef aldı. Darbe girişimi ülkemize büyük sıkıntı yaşattı. Emin olun bu yaşananların yarısı başka bir ülkenin başına gelse ayakta kalamazdı. Allah’a şükür ayaktayız. 7’si değil 70’i bir araya gelse birliğimizi bozamaz. Küresel dengesizliklerin oluştuğu yeni bir döneme giriyoruz. Reform yaparak öne geçmek istiyoruz. Bu döneme çok iyi hazırlanmalıyız. Bütün bunlar için bizim öne çıkaracak adımlara ihtiyacımız var. İçeride safları sıklaştırmalıyız, gün omuz omuza verme günüdür. Eskiden siyasetçiler konuşuyordu, biz dinliyorduk. Şimdi siyasetçilerimiz diyor ki ‘siz konuşun biz dinleyelim.’ Van’ın, bölgenin ve Türkiye’nin ekonomisini istişare edeceğiz."

ÜRETEN EKONOMİNİN AKTÖRLERİNİ BİR ARAYA GETİRİYORUZ

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de, üreten ekonominin aktörlerini bir araya getirmek üzere bu toplantıları planladıklarını söyledi. Türkiye genelinde 12 toplantı yapacaklarını belirten Bakan Tüfenkçi, ilk toplantıyı Van'da gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını anlattı. İş dünyasından her kesimin katılımıyla toplantının gerçekleştirildiğini belirten Bakan Tüfenkçi, şöyle konuştu:
"Hükümetimizin ekonomide almış olduğu tedbir, sağladığı teşviklerin ve ekonomimizin gelmiş olduğu son durum ile gelecek beklentilerini istişare edeceğiz. Bölgesel sinerji merkezleri ve gelişim eksenlerini değerlendirerek, üreten ekonominin ihtiyaç ve etki analizini yapacağız. Hep birlikte ülke olarak daha fazla nasıl üretiriz sorusuna cevap arayacağız. Bakanlık olarak yaklaşık 3,5 milyon ticaret erbabına doğrudan hizmet veriyoruz. Hizmetlerimizin daha etkin ve verimli sunulması için doğru politikalar oluşturulabilmesine ihtiyaç vardır. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak, ekonomimize hız kazandıracak birçok yeni mekanizmayı uygulamaya aldık."

SEBZE VE MEYVE TİCARETİNDE YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR

Hal Kanunu ile birlikte sektörde önemli dönüşümler yaşandığına dikkat çeken Bakan Tüfenkçi, "Bunları yeterli görmüyoruz. Özellikle, üretici örgütlerinin piyasada daha etkin olmasına, sebze ve meyve ticaretinde yaşanan ürün zayiatlarının minimuma indirilmesine ve üretici ile tüketici arasındaki fiyat farkının azaltılmasına yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ülkemizdeki başarılı üretici örgütü uygulamalarını yakından takip ediyoruz. Üretici örgütlerine ilişkin bir model oluşturmayı ve bu modeli tüm ülkemizde yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda, üretici örgütlerine yönelik vergi avantajları da dahil olmak üzere bir takım teşvik mekanizmalarını hayata geçirmeyi planlıyoruz" dedi.
Bakan Tüfenkçi elektronik alışveriş sitelerini daha güvenli hale getireceklerini, güven damgası sistemini oluşturmak için bir çalışma başlattıklarını söyledi.

HOLLANDA'YA EKONOMİK YAPTIRIM DÜŞÜNMÜYORUZ

Bakan Tüfenkçi toplantı sonrası otelden ayrılırken gazetecilerin Hollanda ile ilgili sorularını cevapladı. Bakan Tüfenkçi Hollanda'ya ekonomik anlamda bir yaptırım düşünmediklerini anlatırken, "Bakanlar Kurulu'nda almış olduğumuz siyasi ve hukuki yaptırımların dışında şu anda bir yaptırım uygulamıyoruz. Ama ilerki zamanlarda ekonomik yaptırımlarda gündeme gelibilir" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler