Aladağ’da yobazlık cinayeti

TBMM Aladağ’daki Yurt Yangınını Araştırma Komisyonu’na sunum yapan uzmanların ifadeleri, yurdun denetimlerinin dost-ahbap ilişkileri nedeniyle yapılmadığını ortaya koydu. Uzman Bekir Metin Demir, kız yurdunun “namahrem” olduğu için denetlenmediğini ifade etti.

Yayınlanma: 17.03.2017 - 05:05
Abone Ol google-news
<video:638001>

TBMM Aladağ’daki Yurt Yangınını Araştırma Komisyonu’na sunum yapan uzmanların açıklamaları, yangındaki ihmaller zincirini ortaya koydu.

Yangına ilişkin bilirkişi raporunu hazırlayan yangın uzmanı yüksek mühendisler Bekir Metin Demir ile Turgut Cılgaoğlu, Meclis’te Aladağ’daki Yurt Yangınını Araştırma Komisyonu’na olayla ilgili sunum yaptı. Sunumda şu ayrıntılar yer aldı:

Kız yurdu olduğu için pek girmiyoruz: Denetimlerde küçük yerlerde dost ve ahbap ilişkileri önem taşıyor. Herhalde bu nedenle o şekilde uygun raporu düzenlemiş oldukları için biz de bunlara tali kusurlu olarak rapor verdik. (...) Burada çok enteresan bir şey daha var: Mesela biz yönetim kurulu üyeleriyle görüşüyoruz. Dedik ki: ‘Yani niye gidip yurdu denetlemiyorsunuz? Niye denetlemediniz yurdu?’ ‘Ya, işte, kız yurdu olduğu için buraya pek uğramıyoruz, girmiyoruz.’ Mesela yangın kapılarına perdeler koymuşlar içerisi görünmesin diye, tabii hepsi yanmış o perdelerin filan. Bütün bunlar yangını büyüten olaylar.

Tüpleri nasıl kaldırsınlar: Oradaki çocuklar 12-13 yaşında. Yangın tüpleri 6 kilo ve biraz ağırdır, onları nasıl kullanacaklar? Yangında çıkan duman çok zehirli bir dumandır. Dört beş nefes çektiğimiz anda o dumanın içinde bulunan zehirler insanı sersem eder, yani beynini bulandırır, sarhoş eder, dengesini kaybettirir. O yavrular da bilmedikleri için o dumanın içine girmişler ve dumandan aldıkları üç beş nefesle hepsi yerlere düşüp maalesef bayılmışlar.

ÇOCUKLARI KURTARABİLİRLERDİ

Çocukları ana kapıya yönlendiren yok: Yemekhanede bulunanlar var, 2 kişi. Geç kalmışlar, meyve filan yiyorlar. Onlar orada koku duymuşlar, yukarıya bağırmışlar. Yukarıdaki, tabii eğitimsiz olan etüt görevlileri de çocukları yukarıya çağırıyor. Aslında buradan çok kolay kaçabilirler çünkü yemekhanenin de bir arka kapısı var. Burada da yangın fazla büyümediği için ana kapıdan da kaçabilirlerdi.

Kimse çocuk var dememiş: 2. kattan herhangi bir ses duyumu alınmadığından ve bilgilendirme yapılmadığından, yangının 2. katı tam olarak sarmış olmasından dolayı merdivenle yukarı çıkma ve kontrol etme imkânı bulunmadığı anlaşılmış. Orada kurtarma yapanlar bile kimsenin olmadığını fark ediyor, yurttan bir kişi çıkıp da “Burada da çocuklar vardı” falan gibi bir önayak olan da yok.

ÇÖP KOVASI HAYATA BAĞLAMIŞ

“İkinci kattaki bir kızın ifadesi şöyle: ‘Ben dumandan kapıya çıkmak istedim, kapıyı açtığımda koridor duman içindeydi, tekrar geri geldim.’ 2. kattan tek atlayan bir kişi var, o kız, onun da ayağı kırılıp hastanede falan yatmış, kurtulmuş o da, plastik çöp kovasının üzerine düşmüş, o şekilde kurtulmuş, yoksa kurtulması da bir mucize olmuş.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler